Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Fantastična završnica Lige šampiona i sjajni nastupi Poljaka Roberta Levandovskog, otvorili su pitanje golgetera u elitnom takmičenju UEFA.

Pre svega jer se čini kao da nema mladih naslednika ili da, blago rečeno mnogi još spavaju i stagniraju.

PROČITAJTE JOŠ:

Levandovski je sjajan primer kako neko, ko je zašao u četvrtu deceniju, može da ima fantastičnu sezonu, ali biće da je i to u poslednje vreme postalo pravilo, pre svega zbog duopola Kristijano Ronaldo – Lionel Mesi.

Postavlja se pitanje: Je li tu nešto i do psihologije? Da li su se oni mlađi, gledajući kako se dva kralja smenjuju na tronu strelaca u elitnom takmičenju UEFA u poslednjoj deceniji i nešto više, zadovoljili sporednim, epizodnim ulogama?

PROČITAJTE JOŠ: Finale snova: Bajern melje – 4 gola po meču, trese se i PSŽ

Ili se prosto nadaju da će njihovo golgetersko umeće, presušiti s godinama.

Ovo poslednje još nije na vidiku, čak i pored nešto slabije sezone za Lea Mesija.  A biće da i njegov mali pad ima veze sa padom Barselone.

Foto: EPA/Alejandro Garcia

STATISTIKA NE LAŽE

Pogled na listu najboljih strelaca u Ligi šampiona u proteklih 15 godina, pokazuje neverovatnu stvar – od sezone 2007/08 kada je Kristijano Ronaldo sa Mančester junajtedom osvojio titulu Lige šampiona u Moskvi, svake sezone su ili on ili Lionel Mesi bili najbolji strelci Lige šampiona!

Podatak za „Riplija“, ili nešto što je komotno moglo učini da se popularno takmičenje preimenuje u „Kup Ronalda i Mesija“.

Jer šta reći – samo je Brazilac Nejmar, u sezoni 2014/15, uspeo da postigne jednak broj golova kao i oni, tako da su te sezone trojica igrača podelili titulu kralja strelaca Lige šampiona.

Mesi i Ronaldo su od te 2007/08 postigli zajedno 155 golova u Ligi šampiona, od toga Argentinac 65, a Portugalac 90. Nestvarne brojke, zaista.

Ako se pogleda da su od sezone 2015/16 i Ronaldo i Mesi do tih titula kralja strelaca stizali u četvrtoj deceniji, porazna je činjenica za mlade napadače, onih u ranim dvadesetim godinama, koji bi trebalo da budu daleko raspucaniji.

Foto: EPA-EFE/Franck Fife

LEVANDOVSKI NASTAVLJA NIZ

Robert Levandovski ove sezone nastavlja trend – Poljak je nezadrživ i vuče Bajern ka novom peharu Lige šampiona.

Igra kao u najboljim danima i u 31. godini trese mreže kao od šale. Ove je do sada ukupno postigao 55 golova na 46 utakmica.

U Ligi šampiona 15, pet više od drugoplasiranog Erlina Holana s tendencijom da tu razliku još poveća, ukoliko u nedeljnom finalu sa Lionom pogodi mrežu još koji put.

Poljak je postigao gol na devet uzastopnih susreta u elitnom takmičenju i samo su Rud van Nistelroj 2003. (devet golova) i Kristijano Ronaldo 2018. (11) postigli golove u toliko uzastopnih mečeva.

Povrh svega toga, Robert je treći fudbaler koji je uspeo u jednoj sezoni da postigne 15 ili više golova u Ligi šampiona.

Ronaldo je postigao 17 u sezoni 2013/14, 16 dve sezone kasnije i 15 golova u sezoni 2017/18.

Foto: EPA-EFE/MARTIN MEISSNER

GDE SU TU MLAĐI?

Nije da u Evropi nemate mladih i talentovanih golgetera, čak iako je još jedna igrač koji je zašao u četvrtu deceniju, Italijan Ćiro Imobile, dobitnik „Zlatne kopačke“ za ovu sezonu.

Napadač Lacija, koji je u 31. godini postigao je 36 golova i još jednom pokazao da je sada na snazi pravilo – što stariji, to bolji.

Ipak, neminovno je da će narednih sezona neko morati da nasledi Levandovskog, Mesija ili Ronalda.

Ko su kandidati? Ako je gledati po ovoj sezoni Lige šampiona, onda se tu svakako izdvaja Norvežanin Erlin Holan, koji je u ovoj sezoni postigao zavidnih deset golova.

Ono što obećava je to da ovaj momak ima svega 20 godina i da je budućnost tek pred njim. Igra za Borusiju iz Dortmunda, ekipu koju ćemo i naredne sezone gledati u elitnom takamičenju UEFA.

Osim njega, tu bi mogao biti i Timo Verner, koji je pojačao ekipu Čelsija. Jedan je od glavnih strelaca ove sezone u evropskim ligama.

On je u najboljim godinama, postigao je 28 ligaških golova, brojka koja je za četiri veća nego što mu je godina. Ukoliko se u debitantskoj sezoni u Čelsiju, koji će takođe igrati u Ligi šampiona, bude brzo prilagodio, moguće je da bude pretnja Levandovskom, Mesiju i Ronaldu.

Dotle, Nejmar, Kilijan Mbape, Rahim Sterling i mnogi drugi, moraće više da se potrude da dođu do krova Evrope, barem kada je reč o tituli golgetera u Ligi šampiona.

Od Mesija, Levandovskog i Ronalda imali su prilike mnogo, mnogo da nauče.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar