Foto: EPA-EFE/UEFA

Novi format kvalifikacija.

UEFA je na zasedanju Izvršnog odbora u Nionu uvela velike promene u takmičenju Lige nacija koje će stupiti na snagu u septembru 2024. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Liga nacija će biti proširena nokaut rundom koja će se igrati u martu, čime će se stvoriti kontinuitet između grupne faze koja se završava u novembru i završnog turnira koji se igra u junu.

Po sadašnjem formatu Lige nacija, pobednici grupa Divizije A izborili su plasman na fajnal-for.

Međutim, od idućeg izdanja Lige nacija 2024/25, uvodi se četvrtfinale u kojem će pobednici i drugoplasirani iz grupa Divizije A u martu će igrati međusobno kod kuće i u gostima, a pobednici tih susreta kvalifikovaće će se za fajnal-for.

FOTO: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON
FOTO: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Došlo je do promene i u nižim divizijama. Kao deo promene formata, uvešće se i doigravanje za promociju i ispadanje, pri čemu će trećeplasirane reprezentacije Divizije A igrati protiv drugoplasiranih iz Divizije B, a trećeplasirane ekipe Divizije B protiv drugoplasiranih iz Divizije C. Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima, s tim da pobednici idu u višu, a poraženi u nižu diviziju.

„Uvođenje UEFA Lige nacija bila je uspešna priča, jer su prijateljske utakmice zamenjene takmičarskim utakmicama. A sada, uvođenjem nove nokaut faze, ekipe će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara utakmica,“ rekao je predsednik UEFA Aleksander Čeferin.

Došlo je i do promena u formatu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, i evropskih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Sada će se žrebati 12 grupa od četiri i pet reprezentacija.

Pobednici grupa će se direktno kvalifikovati za Evropsko prvenstvo ili Svetsko prvenstvo, dok će se drugoplasirane ekipe ili direktno kvalifikovati ili učestvovati u utakmicama doigravanja. Novi format biće implementiran nakon Evropskog prvenstva 2024.

BONUS VIDEO VAR poništio remek-delo: Gol „rabonom“ kakav se viđa i potez za „Puškaša“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar