Foto: EPA-EFE/Angel Diaz

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin ima originalan predlog kako engleski klubovi mogu da reše proplem sa pretrpanim kalendarom takmičenja - predložio im je da ukinu Liga kup.

Iz godine u godinu klubovi koji se takmiče u završnici Liga kupa i FA kupa imaju problem da nađu termin za odigravanje svih utakmica u domaćim i evropskim okvirima.

Tako je Liverpul bio primoran da u decembru igra sa timom igrača do 23 godine u četvrtfinalu Liga kupa, jer je seniorski tim morao da putuje na turnir FIFA Svetskog klupskog kupa koji se održavao u Kataru.

Mnogi menadžeri poput Jirgena Klopa tražili su da fudbalski organi ozbiljno razmotre planiranje velikih događaja, ali Čeferin ima jasnu poruku za Engleze.

„Liga kup u Francuskoj je ukinut. Samo je Engleska ostala. Svi znaju da bi za sve bilo bolje da se više ne igra“, rekao je Čeferin.

U septembru 2019. Fudbalski savez Francuske je doneo odluku da se Liga kup u toj zemlji ukine, a to je učinjeno jer nisu mogli da obezbede nosioca TV prava za period od 2020-2024. godine. Nemačka, Španija i Italija, kao preostale članice „top 5“ liga, imaju samo po jedno kup takmičenje.

Čeferin je rekao da je svestan problema sa engleskim kupom.

„Problem je što kroz kup, finansirate mnogo malih klubova, tako da razumem problematiku. Englezi su tradicionalisti, volite stvari koje traju decenijama“, zaključio je Čeferin.