Foto: Starsport

Sjajna sezona za crveno-bele, sledeće žele da odu korak dalje

Fudbalski klub Crvena zvezda nalazi se u vrhu liste evropskih timova koji su u prethodnih pet godina najviše doprineli nacionalnom koeficijentu.

PROČITAJTE JOŠ:

Prema računici portala „Swissfootballdata“, crveno-beli su sedmi na listi, a iza njih ostali su velikani poput Real Madrida, Barselone, Čelsija, Mančester junajteda, Juventusa i mnogih drugih.

Ispred Zvezde nalaze se Salcburg, Ajaks, PSŽ, Mančester siti, Liverpul i Bajern Minhen, kao vodeći sa koeficijentom 19,714.

Zvezda je trenutno na koeficijentu od 17,875, što je za 0,161 bod više od Madriđana. To jeste malo čudno s obzirom da je Real u periodu od pet godina bio dva puta šampion Evrope, ali matematika je jasna.

Ključ je u tome da se pomenuti koeficijent u ovom slučaju računa tako što podelimo ono bodova što je osvojeno sa brojem klubova iz iste zemlje koji nastupaju u kontinetalnim takmičenjima. Španci su imali čak sedam predstavnika, te zbog toga Real nije na vrhu.

Zvezdin udeo u ukupnom učinku Srbije (33,375) iznosi 53,86 odsto. Kada su u pitanju ostali srpski klubovi, Partizan je u zaostatku za 6,5 bodova za večitim rivalom, dok su ostali znatno ispod (Čukarički, Vojvodina, Radnički Niš, TSC Bačka Topola i Spartak Subotica).

Zvezda je u protekloj sezoni igrala osminu finala Lige Evrope, gde je ispala od Rendžersa, koji je kasnije postao finalista. Partizan je u istoj fazi ispao u Ligi konferencija od Fejenorda.

Dobra izdanja srpskih fudbala krunisana su time što će u narednoj sezoni Zvezda kvalifikacije za Ligu šampiona početi kao nosilac u trećem kolu, dok će Partizan početi od treće runde kvalifikacija za Ligu Evrope. Čukarićki i Radnički Niš će pokušati da izbori plasman u Ligu konferencija.

UEFA koeficijenti:

1. Bajern Minhen – 19,714
2. Liverpul – 19,429
3. Mančester siti – 19,143
4. PSŽ – 18,667
5. Ajaks – 18,000
6. Salcburg – 17,900
7. Crvena zvezda – 17,875
8. Real Madrid – 17,714
9. Čelsi – 17,751
10. Glazgov Rendžers – 17,075

BONUS VIDEO Navijači Zvezde okupirali Beograd: Proslava titule i bakljada na Kalemegdanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare