Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

UEFA je rešila da olabavi pravilo o poštovanju finansijskog fer-pleja kako bi usled pandemije koronavirusa pomogla klubovima da prevaziđu krizu.

Kako je preneo portal „Atletik“, čelnici Evropske kuće fudbala svesni su da postojeća pauza negativno utiče na sve, a posebno finansijski slabije klubove, pa su rešili da im izađu u susret.

Prva mera biće da se produži rok klubovima za isplatu prethodnih dugovanja, sa 31. marta za 30. april. Reč je o zaostalim platama igrača, ratama za transfere i porskim računima.

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog principa „više sile“, UEFA će prilikom razmatranja poštovanja pravila u FFP uzeti u obzir postojeću situaciju pre donošenja odluka.

„Neobična okolnost ili situacija koja je izvan kontrole kluba, poput ove sada, uzeće se u obzir od slučaja do slučaja“, potvrdio je za „Atletik“ portparol UEFA.

Pravila o finansijskom fer-pleju stupila su na snagu 2011. godine, a u suštini odnose se na to da klubovi ne bi smeli da troše više novca nego što zarade kroz regularne poslove.

Postoji striktno pravilo o količini novca koju vlasnici mogu da daju klubovima za transfer budžete.

Mančester siti je nedavno došao na udar UEFA zbog prikazivanja lažnog stanja u sponzorskim ugovorima, pa će najverovatnije, ukoliko njegova žalba bude odbijena, biti suspendovan iz evropskih klupskih takmičenja u naredne dve godine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram