Foto:Facebook/United Tribuns Nomads Spain

Dešavalo se u prošlosti da fudbaleri ogreznu u kriminal, a poslednji primer dolazi nam iz Švedske.

PROČITAJTE JOŠ

Nekada veliki talenat srpskog porekla, Ilija Jurković, osuđen je na 11 godina zatvora u Švedskoj zbog umešanosti u organizovanje ubistava.

Mnogi su mu predviđali poziv u A reprezentaciju Švedske, dok je igrao za AIK, ali je momak završio iza rešetaka.

Ilija sada ima 24 godine, poreklom je iz Srbije, ali umesto da se o njemu priča kao zvezdi fudbala, dozvolio je sebi da završi iza rešetaka.

U zatvoru će provesti 11 godina zbog pomaganja u pokušaju ubistva, nekoliko teških krivičnih dela, u šta spada i otmica.

Naime, kako pišu švedski mediji, Jurković je dogovarao cene za ubistva i jedna je iznosila oko 1,5 miliona švedskih kruna.

Bivši omladinski reprezentativca Švedske bio je desna ruka šefa mafije Šihaba Lamurija, koji dobio 17 godina robije i za kog policija tvrdi da je jedan od najopasnijih ljudi u Štokholmu.

Jurković je početkom jula 2014. godine u jednom prijateljskom meču pokidao ligamente, što je bilo kobno za karijerni razvoj, a onda se okrenuo kriminalu i neslavno završio.

Prethodno, u novembru prošle godine, veliku pažnju javnosti u Španiji privukao je Stefan Milojević, bratanac čuvenog trenera Vladana.

Stefan Milojević, sin nekadašnjeg fudbalera Partizana i Crvene zvezde Gorana, uhapšen je u Španiji i čak proglašen „jednim od trojice najopasnijih kriminalaca“ u toj državi.

Kako je tamošnja policija navela, kriminalna organizacija, sa njim na čelu, krila se iza bajkerske grupe „United Tribuns Nomads Spain“.

Ta organizacija je otkrivena hapšenjem Milojevića i pretpostavlja se da ima oko 2.000 članova iz celog sveta.

Kako navodi euroweeklynews.com, bajkersko udruženje “United Tribuns Nomads Spain” radilo je sa dobro postavljenom hijerarhijom.

Foto:Screenshot/Facebook

„Tačno se znalo šta je čiji posao, ko je za šta zadužen i, prema rečima upućenih, funkcionisali su kao “sat”. Deo novca koji su zarađivali od prodaje droge i organizovanom prostitucijom išao je za finansiranje grupa povezanih sa radikalnom i nasilnom desnicom i neonacističkim i navijačkim grupama“, navedeno je tada.

Stefan se deceniju našao na korak od toga da postane fudbaler Partizana i krene stopama oca Gorana, ali u tome nije uspeo pa je karijeru gradio u Košicama, BSK, Bežaniji, Erdrionanu i Grinoku u Škotskoj, a kraj se dogodio u slovačkoj ekipi Zlate Moravce.

Povreda ga je odvojila od terena, navela da završi karijeru i krene lošim putem – krenuo je da se bavi MMA sportom, ali je početkom ove godine je uhapšen u Palma de Maljorki zbog posedovanja narkotika, oružja, policijskih znački i optužbe da je vođa bande “United tribuns”.

U martu 2014, Predrag Stanković, bivši štoper Crvene zvezde i nekoliko španskih klubova, osuđen je na 10 godina zatvora zbog unošenja tone kokaina u Španiju.

Nadležni španski sud je 2014. osudio na kaznu zatvora dvojicu menadžera i dvojicu bivših fudbalera, među kojima je bio i Predrag Stanković, nekadašnji defanzivac Crvene zvezde, Erkulesa i Meride.

Uz njega su osuđeni i bivši fudbaler Emilio Dijez de Mijer, poznatiji kao „Ćući“ (devet godina), kao i menadžeri Zoran Matijević (11 godina) i Pablo Akosta (pet).

Španski list „AS“ pisao je da je poslovanje Matijevićeve kompanije služilo kao paravan za kriminalne aktivnosti.

„Matijević, Stanković i Ćući moraće da plate 64.428.898 evra“, pisali su tamošnji novinari, a droga koja je krenula iz Buenos Ajresa, zaplenjena je u Madridu.

 

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare