Nedeljko Kostić (levo), foto: Srdjan Stevanovic

Dve tragedije u jednom danu

Nedeljko Kostić zvani Kole preminuo je u 75. godini, a od njega se oprostio FK Partizan na društvenim mrežama.

Kostić se nikada nije bavio profesionalno fudbalom, ali mu to nije smetalo da ostvari uspešnu trenersku karijeru, pa je čak dobio i nadimak „srpski Murinjo“.

PROČITAJTE JOŠ:

Profesionalni trener postao je već u 24. godini, a kasnije je bio i direktor omladinske škole Partizana i skaut.

Trenersku karijeru započeo je u beogradskom Hajduku, a kasnije je bio u Galenici, smederevskom Sartidu i gnjilanskoj Crvenoj zvezdi.

Godine 2013. škola Partizana je dobila priznanje od strane Internacionalnog Centra za Sportske Studije (CIES) iz Švajcarske, koji ju je proglasio za zvaničnu drugu najbolju školu u Evropi, odmah iza Ajaksa.

Nedeljko Kostić je tada otkrio deo tajne uspešnosti kluba iz Humske.

„Ovo je evropsko priznanje koje egzaktno potvrđuje ono što je oduvek i bio naš cilj, a to je produkcija što većeg broja prvotimaca za potrebe našeg takmičarskog pogona. U radu sa decom uvek je postojala dilema – da li praviti rezultate ili se usredsrediti na izbacivanje igrača za prvi tim. Mi smo tu imali jasan putokaz da je krajnji cilj rada u mlađim kategorijama stvaranje igrača za prvi tim Partizana i tome smo podredili celu koncepciju rada u školi. To, jasno, ne znači da nas i rezultati ne zanimaju, pošto dobro znamo da u tom procesu stvaranja treba usađivati i pobednički mentalitet kod dece, jer oni su deo jednog velikog šampionskog kluba i sistema, koji ne trpi prosečne rezultate. Iz naše škole ne može da izađe igrač, koji nije tehnički, taktički i fizički nije obučen po najvišim standardima koji važe u svetu evropskog fudbala, a pritom i da poštuje ljudske i moralne vrednosti koje ga preporučuju kao ličnost od integriteta“, rekao je tada Kostić u intervjuu za sajt kluba iz Humske.

Kostić je tokom svog rada „pronašao“ igrače poput Dragana Mancea, Stevana Jovetića, Milana Milijaša, Filipa Malbašića… Zbog toga će njegovo ime zauvek ostati ispisano u istoriji Partizana.

U penziji je bio od 2015. godine.

BONUS VIDEO Petrić: Želim da 18.000 dece zapamti meč Partizana i Slovackog

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare