Franc Bekenbauer Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Jedan od najboljih fudbalera u istoriji

Franc Bekenbauer, legendarni nemački fudbaler, preminuo je u nedelju u 79. godini, a vesti o smrti stigle su u ponedeljak.

Bekenbauer je rođen 11. septembra 1945. u Minhenu i obeležio je epohu svetskog i nemačkog fudbala.

PROČITAJTE JOŠ:

„Sa najdubljim bolom saopštavamo da je naš suprug i otac, Franc Bekenbauer u nedelju preminuo mirno u snu, okružen članovima njegove porodice. Molimo vas da ga žalimo u miru i da se uzdržimo od postavljanja bilo kakvih pitanja“, stoji u saopštenju porodice.

Bekenbauer će ostati upamćen po tome što je i kao igrač i kao trener bio prvak sveta sa Nemačkom.

Njegovo ime ostaće sinonim za Bajern u kojem je za 13 godina odigrao preko 400 mečeva i osvojio sve što je mogao.

Kao aktivni fudbaler osvojio je 1974. Svetsko prvenstvo, a zatim kao selektor 1990. S Bajernom je uzeo četiri puta Bundesligu, tri puta Ligu šampiona, a 1972. i 1976. izabran je za najboljeg igrača Evrope kao dobitnik „Zlatne lopte“.

Prešao je 1977. u Kosmos iz Njujorka, a 1980. se vraća u Nemačku u HSV s kojim osvaja 1982. domaće prvenstvo. Od 1984. do 1990. bio je selektor Nemačke, a od 1994. do 2009. obavljao je dužnost predsednika Bajerna. Kao sportski direktor bio je i u Olimpiku iz Marseja.

Poznat pod nadimkom Kajzer Franc, smatra se jednim od najboljih centarhalfova u istoriji fudbala, a u reprezentaciji je odigrao 103 meča i dao 14 golova.

Bolovao je od Alchajmerove bolesti, sa pridruženom demencijom i poslednji put je u javnosti viđen u januaru prošle godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare