TSC oborio srpski evropski rekord golova
Foto: Starsport

Ekipa TSC eliminisana je posle penala (6:6 u 120 minuta) u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope. Ako je neka uteha, klub iz Bačke Topole, sa rivalom iz Bukurešta, za samo jedan dan obišao je celu planetu koja se naklonila učinku oba tima, koja su zajedničkim snagama oborila rekord po broju golova na jednoj utakmici kvalifikacija za grupnu fazu Lige Evrope, ali i kada su u pitanju kvalifikacije za bilo koja od tri takmičenja pod kapom UEFA, odnosno Ligu šampiona, nekašnji Kup pobednika kupova, Ligu Evrope/Kup UEFA.

Ujedno, TSC će ostati upamćen i kao tim koji je posle više od 60 godina oborio rekord po broju golova na jednoj utakmici srpskih klubova u Evropi računajući obe faze, kvalifikacije i glavni žreb.

PROČITAJTE JOŠ

Tog 2. oktobra 1957. godine Crvena zvezda pobedila je 10:1 Dudelanž iz Luksemburga, a umalo je sama izjednačila taj učinak trijumfom nad maltežanskim Hibernijansom (8:1) u istom takmičenju 30. septembra 1981.

Do meča TSC i bivše Steaue, rekord u bilo kojim evropskim kvalifikacijama ravnopravno je držalo šest ekipa. Ali, tri bi volele da nisu „zasele“ na vrh. Kada se vide rezultati, jasno je i zašto je to tako.

Debrecin je 17. septembra 2015. pobedio Skonto 9:2 kao i što je slavio Zrinjski na gostovanju Tre Peneu iz San Marina 22. jula 2010, dok je norveški Viking 26. avgusta 1999. (dok se takmičenje zvalo Kup UEFA) poharao Andoru čiji je predstavnik bio Prinsipat (11:0) što je i najubedljivija pobeda u istoriji kvalifikacija Lige Evrope, računajući i Kup UEFA.

Kada je u pitanju glavni deo sezone (grupna ili eliminacione faze) najubedljivija pobeda, a ujedno utakmica s najviše golova bila je između Ajaksa i Red Bojsa iz Luksemurga koji su 3. oktobra 1984. „pocrveneli“ od muke posle 14:0.

Meč s najviše golova na jednom meču u evropskim takmičenjima bio je onaj iz 13. novembra 1963. kada je Sporting na svom stadionu ponizio 16:1 kiparski Apoel u 2. kolu Kupa kupova, dok je u Ligi šampiona, sa svim prethodnim imenima i izdanjima, rekord kada su u pitanju najubeljivija pobeda i meč s najviše golova, još od 17. septembra 1970. u vlasništvu Fejenorda na gostovanju Rejkjaviku – 12:2.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar