FOTO: EPA-EFE/CARMELO IMBESI
FOTO: EPA-EFE/CARMELO IMBESI

Burno leto na fudbalskoj pijaci je skoro gotovo, ali se i dalje očekuju transferi koji bi uzdramli svetsku javnost.

Iako su u centru pažnje Kilijan Mbape i Kristijano Ronaldo, ali i Erling Holan, potražnja za srpskim igračima na tržištu je sve veća.

PROČITAJTE JOŠ:

Prva srpska zvezda ovog leta svakako je Dušan Vlahović, oko koga se dosta polemiše gde bi mogao da nastavi karijeru. U okviru borbe oko Harija Kejna pominjao se kao moguća njegova zamena u Totenhemu, a kada je bilo sve izvesnije da će engleski napadač ipak ostati u Londonu, priča se okrenula na Gvardiolu i Mančester siti. Ipak zvaničnih ponuda iz Premijer lige nije bilo.

Kako je Siti izvesno ostao bez Ronalda, ali i bez Kejna i samo na Gabrijelu Žezusu u samom napadu, do kraja prelaznog roka sve je moguće.

Ipak, najveći kandidat da dovede Vlahovića (bio) je Atletiko Madrid, ali ni do te saradnje nije došlo. Predsednik Fjorentine Roko Komiso, bio je jasan u nameri da zadrži jednog od svojih najbitnijih i najboljih igrača, barem do sledećeg leta, kada će na adresu kluba izvesno stizati visoke finansijske ponude.

Drugi čovek sa srpske liste ovog leta je svakako Filip Kostić. Fudbaler Ajntrahta pominjao se kao pojačanje Sergeju Milinković-Saviću u Laciju, a tu vest prenosili su i italijanski mediji.

FOTO: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
FOTO: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Pored toga Kostić je pominjan još u dva tima u Italiji. Jedan od njih je Inter, gde bi potencijalno bio zamena za Ašrafa Hakimija, a ujedno bi pojačao balkansku ekipu, koja se trenutno sastoji od Aleksandra Kolarova i Edina Džeka.

Drugi od dva pomenuta tima je Roma. Spekulisalo se o tome da ga Žoze Murinjo želi u svojim redovima. Ipak, izgleda da će Kostić ostati veran Ajntrahtu još barem jednu sezonu.

Kostić je u Frankfurtu već četiri sezone, a u prethodne tri upisao je dvocifren broj asistencija, pa ni ne čudi što se velikani pre svega italijanskog fudbala otimaju za njega.

Njegova tržišna vrednost trenutno iznosi 35 miliona evra prema Transfermarktu, a ugovor sa nemačkim timom mu je važeći do juna 2023. godine, pa bi klub na njemu mogao i dobro da zaradi.

Kada smo već kod Lacija, moramo pomenuti i Milinković-Savića, o kome se malo pisalo tokom leta. On će ove godine biti ponovo u Laciju, ali kad-tad će se naći u nekom od najvećih svetskih klubova.

Glavni kandidat za njega do sada je bio Mančester junajted. Ipak, rano je govoriti o tome gde bi srpski vezista mogao da nastavi karijeru, dok njegova vrednost raste iz meča u meč (trenutno je na 70 miliona evra), a ugovor mu ističe na leto 2024. godine.

Filip Đuričić je fenomenalno otvorio sezonu u pobedi njegovog Sasuola od 3:2 nad Veronom. Srpski reprezentativac je upisao gol i asistenicju, a ugovor sa italijanskim klubom važi do sledeće godine, pa kraj ovog prelaznog roka može biti potenicjalno poslednja šansa da klub uzme novac za njegov transfer.

FOTO: EPA-EFE/EMANUELE PENNACCHIO
FOTO: EPA-EFE/EMANUELE PENNACCHIO

Za sada se nijedan klub nije posebno pominjao kao njegova naredna destinacija. Njegova vrednost se ceni na oko deset miliona evra.

Zvezda i jedno od najučestalije spominjanih fudbaleri u nekoliko prethodnih prelaznih rokova je Luka Jović. U srpskog reprezentativca se redovno veruje u Realu, ali minuti nikako da dođu. Konkurencija mu je ni manje ni više nego Karim Benzema, koji retko kada propušta utakmice, a sa izvesnim dolaskom Mbapea, minuti bi verovatno dodatno bili limitirani. Sve navodi na to da je vreme da Jović menja klub, ali sa njim se to nikada ne zna.

FOTO: EPA-EFE/JAVIER LIZON
FOTO: EPA-EFE/JAVIER LIZON

Na pozajmici u Ajntrahtu pokazao je da i dalje zna da rešeta mreže, ali ostankom u Realu izgleda da neće mnogo dobiti. Premijer liga je skoro pa nerealna misija, dok su italijanski klubovi nešto zainteresovaniji. I dalje nema ni zvaničnih ponuda, kao ni kluba koji prednjači u poteri za Srbinom, iako se licitiralo Interom, Sampdorijom…

Što se tiče srpskih igrača koji su trenutno bez kluba, najzvučnije ime je Nikola Maksimović, koji nije nastavio saradnju sa Napolijem, zvanično je i dalje slobodan, ali ga čeka potpis ugovora sa Đenoom. Slobodan je i još jedan štoper, Vukašin Jovanović.

Potencijalni transferi mogu se dogoditi i kada su u pitanju imena Adema Ljajića, Ivana Šaponjića, ali i Andrije Živkovića, kome ugovor sa PAOK-om takođe ističe na kraju sezone.

Od onih zanimljivosti koji su se već desile, a tiču se srpskih fubalera, vredi pomenuti da su Aleksandar Mitrović i Dušan Tadić srećni u Fulamu, odnosno Ajaksu i da ne planiraju da menjaju svoje „domove“. Napadač je i produžio vernost londonskom timu do 2026. godine.

Nemanja Radonjić je otišao na pozajmicu u Benfiku i igraće Ligu šampiona, dok je Matija Nastasić pojačao „ić geng“ u Fjorentini, kom pripada i Nikola Milenković, koji je produžio ugovor sa klubom, nakon naznaka da će preći u Vest Hem.

Marko Grujić je i dalje Liverpulov igrač, ali će ponovo nositi dres Porta, u kom ima priliku da igra. Marko Dmitrović je nakon dobrih partija za Eibar, već odavno pojačao ekipu Sevilje, sa kojom će pokušati da napravi iznenađenje u Ligi šampiona.

Domaći fudbal nam trenutno donosi neizvesnost oko mogućeg povratka Duška Tošića u Zvezdu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar