Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Letnji prelazni rok ulazi u finiš i većina poslova je završena, naročito onih sa zvučnim imenima, pa počinju da se svode računi o potrošnji klubova i liga.

PROČITAJTE JOŠ

Bilo je nekoliko bombi, ali i nekih transfera velikih igrača koji su završeni bez ijednog evra. Ako ne računamo platu, naravno.

Kada je reč o ligama u kojima je potrošeno najviše novca, tu bez konkurencije prednjači Engleska gde je iskeširano za igrače duplo više novca od prvog sledećeg na listi, dok su se na njoj pomalo iznenađujuće našle Saudijska Arabija i italijanska druga liga, dok posle dužeg vremena nema Kineza, a ni Holanđani nisu mnogo trošili.

Premijer liga – 1,02 milijare evra

Englezi su po ko zna koji put dominirali na tržištu i potrošili 1,02 milijarde evra, što je više nego duplo u odnosu na drugoplasiranu Seriju A.

Najviše je potrošio Arsenal koji je do sada doveo pet igrača u vrednosti od 147 miliona evra. Rekordan iznos su dali za štopera Bena Vajta, čak 58 miliona evra, dok je za Edegora plaćena suma od 35 miliona.

Pored Arsenala, još tri tima su premašila 100 miliona evra za kupovinu igrača.

Mančester junajted je potrošio 125 miliona evra i to samo na dva pojačanja, ali kakva. Klub sa „Old traforda“ je u svoje redove doveo Rafaela Varana i Džejdona Sanča.

Džejdon Sančo; Foto: EPA-EFE/Facundo Arrizabalaga

Gradski rival Siti je potrošio 117,5 miliona za dovođenje Džeka Griliša, ali su „građani“ uspeli i da zarade skoro 40 miliona prodajom Džeka Harisona i Angelina.

Aston Vila je potrošila 105, 6 miliona na kupovinu Emilian Buendije, Denija Ingsa i Leona Bejlija, ali je klub iz Birmingema prodao Džeka Griliša za 117,5 miliona pa je tako uprkos potrošnji ostvario plus u dosadašnjem prelaznom roku.

Ostali klubovi u ligi su trošili ispod magične cifre od 100 miliona, a još pet je pored Aston Vile u ukupnom zbiru bilo u plusu.

Top pet transfera u Premijer ligi

1. Džek Griliš, 117.5 miliona evra iz Aston Vile u Mančester siti

2. Romelu Lukaku, 115 miliona evra iz Intera u Čelsi

3. Džejdon Sančo, 85 miliona evra iz Borusije Dortmund u Mančester junajted

4. Ben Vajt, 58,5 miliona evra iz Brajtona u Arsenal

5. Ibrahima Konate, 40 miliona evra iz Lajpciga u Liverpul

     Rafael Varan, 40 miliona evra iz Real Madrida u Mančester junajted

Serija A – 446,6 miliona evra

I u Italiji je bilo izuzetno aktivno ovog leta. Iako je glavni utisak odlazak velikih zvezda, dobro se trošilo i po tome su Italijani zauzeli drugu poziciju sa 446,6 miliona iza neprikosnovenih Engleza.

Dolazak Murinja na klupu rimskog kluba je značio da je Roma potrošila najviše novca u dosadašnjem prelaznom roku. Rimljani su se jedini približili sumi od 100 miliona, jer su za 40 miliona evra doveli Tamija Abrahama iz Čelsija dok su Šomurodov, Vinja i Rui Patrisio plaćeni ukupno 41 milion.

Foto: EPA-EFE/Matt Dunham

Preko 50 miliona je potrošio još samo Milan. Italijanski gigant je dao 29 miliona za Fikaja Tomorija, dok je 13 miliona otpalo na Manjana, golmana Lila koji je doveden kao zamena Donarumi.

Najbliža ovom dvojcu je bila Atalanta koja je potrošila 47 miliona na tri igrača. Klub su pojačali Huan Muso, Kristijan Romero i Mateo Lovato, ali su uspeli i da zarade 31 milion evra prodajom igrača. Polovina od te sume, tačnije 14,5 miliona evra, bila je zarada od prodaje Muse Berou.

Inter je prodajom nekoliko igrača bio klub koji je ostvario najveći profit.

Top 5 transfera u Seriji A

1. Tami Abraham, 40 miliona evra iz Čelsija u Romu

2. Fikajo Tomori 29,2 miliona evra iz Čelsija u Milan

3. Nikolas Gonazes, 23,5 miliona evra iz Štutgarta u Fjorentinu

4. Veston Mekeni, 20,5 miliona iz Šalkea u Juventus

5. Huan Muso, 20 miliona evra iz Udinezea u Atalantu

Bundesliga – 340 miliona evra

Nemci su poznati po izreci „pruži se koliko si dug“, pa je do sada za dovođenje igrača potrošeno 340 miliona evra, što je tri puta manje nego u Engleskoj.

Zanimljivo je da je najviše novca za pojačanja izdvojio Lajpcig koji je potrošio 91, 2 miliona evra, ali je klub sa druge strane prodao igrače u vrednosti od 95 miliona, pa je tako tokom letnje pijace ostao u plusu.

Takođe, nisu imali nijednu transfer bombu već su trošili približno na više igrača sa željom da prošire roster. Stigli su Andre Silva, Joško Gvardiol, Angelino, Bendžamin Henriks…

Osim Lajpciga, još tri ekipe su trošile više od zvaničnog šampiona Bajerna.

Foto: EPA-EFE/Maja Hitij

Bajer Leverkuzen je potrošio 45,35 miliona evra. Više od pola sume otišlo je na dovođenje Odilona Kosonua iz Klub Briža za 23 miliona.

Borusija Dortmund je potrošila samo pola miliona manje i to na svega dva igrača. Stigao je Doni Malen iz PSV-a i golman Gregor Kobel iz Štutgarta, ali su „milioneri“ standardno zaradili više nego duplo, najviše zahvaljujući prodaji Sanča.

Ceo prelazni rok Bajerna je stao u angažovanje štopera, Dajota Upamekana kojeg su doveli iz Lajpciga za 42,5 miliona evra.

Top 5 transfera Bundesliga

1. Dajot Upamekano, 42,5 miliona evra iz Lajpciga u Bajern Minhen

2. Donijel Malen, 30 miliona evra iz PSV-a u Borusiju Dortmund

3. Andre Silva, 23 miliona evra iz Ajntraht Frankfurta u Lajpcig

4. Odilon Kosonou, 23 miliona evra iz Klub Briža u Bajer Leverkuzen

5. Joško Gvardiol, 18,8 miliona evra iz Dinamo Zagreba u Lajpcig

Liga 1 – 301 milion evra

Iako je u Francusku stigao najbolji fudbaler sveta Lionel Mesi, njegov dolazak nije podigao potrošnju francuskih klubova jer je Argentinac došao bez obeštećenja.

To ipak nije sprečilo PSŽ da do sada potroši 76 miliona evra na pojačanja. Najveći deo je otišao na dovođenje Ašrafa Hakimija iz Intera za 60 miliona, dok je preostalih 16 miliona plaćeno Portu za transfer Danila Pereire. Donaruma, Ramos, Vajnaldum i Mesi su dovedeni bez obeštećenja.

Na iznenađujućem drugom mesti se po potrošnji našao Ren, koji je uložio 52,5 miliona na pojačanja. Gotovo čitava cifra je otišlana trojac Loik Bade, Kamalden Sulemanja i Baptista Santamarija.

Na trećoj poziciji je završio Olimpik Marselj koji je za četvoricu igrača potrošio 44,7 miliona. Najviše je plaćen Žerson, čak 25 miliona, dok je na Balerdija koji je stigao iz Borusije Dortmund potrošeno 11 miliona.

Top 5 transfera u Ligi 1

1. Ašraf Hakimi, 60 miliona evra iz Intera u PSŽ

2. Žerson, 25 miliona evra iz Flamenga u Olimpik Marselj

3. Miron Boadu, 17 miliona evra iz AZ Alkmara u Monako

4. Loik Bade, 17 miliona evra iz Lensa u Ren

5. Danilo Pereira, 16 miliona evra iz Porta u PSŽ

La Liga -152 miliona evra

Društvo koje je premašilo sto miliona zatvara španska La Liga u kojoj je na transfer potrošeno malo više nego što je Siti platio Griliša.

Ono što je još fascinantnije je da je je Barselona potrošila samo devet miliona evra, a Real Madrid nije potrošio ni evro.

Najveći „rasipnik“ je bio Viljareal sa potrošenih 54,5 miliona evra od kojih je najviše otišlo na Arnauta Danjumu iz Bornmuta koji je doveden u transferu vrednom 23.5 miliona.

Atletiko Madrid je potrošio 35 miliona i to samo na dovođenje Rodriga de Pola iz Udinezea, dok je Sevilja sa 32,5 miliona evra završila na trećem mestu. Na Rafu Mira su potrošili 16 miliona, dok je na Montiela otišlo 11.

Top 5 transfera u LA ligi

1. Rodrigo de Pol ,35 miliona evra iz Udinezea u Atletiko Madrid

2. Arnaut Danjuma, 23.5 milona evra iz Bornmuta u Viljareal

3. Rafa Mir, 16 miliona evra iz Vulverhemptona u Sevilju

4. Huan Fojt, 15 miliona evra i Totenhema u Viljareal

5. Bulaje Dia, 12 miliona evra iz Remsa u Viljareal

Što se ostatka top 10 liste tiče, Rusija je na šestoj poziciji sa potrošenih 90,6 milion aevra, a najveći transfer je bio dolazak Džona Korodobe u Krasnodar iz Herte za 20 miliona evra.

Na poziciji sedam se nalazi Belgijska prva liga sa potrošenih 74,3 miliona evra i najveći transfer je bio dolazak Stenlija Nsokija za 6,5 miliona iz Nice u Briž.

Portugalci su isplatili 71, 6 miliona evra, najviše je plaćen Roman Jaremčuk koji je iz Genta u Benfiku stigao za 17 miliona.

Pretposlednju poziciju top 10 listi drži Saudijska Arabija sa potrošenih 50,2 miliona od kojih je Hilal za dovođenje Mateusa Fereire iz WBA dao 18 miliona.

Konačno, u deset najvećih trošadžija je ušla i italijanska Serija B sa potrošenih 50 miliona evra.

Najveći novac je dat za Lautara Valentoja kojeg je Parma dovela iz Lanusa za 10 miliona evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar