FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
FOTO: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Letnji prelazni rok u fudbalu nikada ne razočara, a ove godine je bilo i više nego zanimljivo i neočekivano.

Vest koja je odjeknula celim svetom i svakako uzdrmala celu sportsku javnost je svakako odlazak Lionela Mesija iz Barselone i prelazak u redove Pari Sen Žermena, ali počnimo od onih transfera za koje je izdvojen najveći novac.

PROČITAJTE JOŠ:

Džek Griliš novi je postao novi fudbaler Mančester sitija i to za 117,5 miliona evra, što je novi rekord engleskog fudbala. U klubu je zadužio broj 10, a komentara je bilo svakakvih.

Nekada je igrao u pocepanim kopačkama, ostajao je u Aston Vili kada je bila praktično na dnu, borila se dugo da uđe u Premijer ligu, ali je na kraju uspela i to baš sa Grilišom kao vođom ekipe.

Tu nije kraj, Aston Vila je imala i veoma dobru prošlu sezonu, koju je završila kao 11. ekipa na tabeli, a Griliš je upisao šest golova i deset asistencija (treba znati da je dosta utakmice u drugom delu sezone propustio zbog povrede).

Došlo je vreme za novo poglavlje, za stepenik više, za rad sa Gvardiolom i jednom od najboljih ekipa trenutno na svetu.

Cena jeste visoka, Siti je možda ovim potezom sebi zapečatio sudbinu oko Mesijevog transfera, pošto je Argentinac otišao iz Barselone samo nekoliko dana nakon što je Griliš potpisao.

Pravi izazovi ga tek čekaju, a dokazivanje kod Gvardiole neće biti lako, ali klub ne bi izdvojio toliko para da se ne uzdaju u Engleza i njegov kvalitet i talenat koji poseduje. Kreacija i uklapanje sa De Brujneom je nešto što „građanima“ može doneti mnogo uspeha.

Drugi najskuplji transfer ovog leta, takođe se dogodio u Engleskoj, a ekipa koja je izdvojila čak 115 miliona evra je Čelsi. Povratnik u ekipu „plavaca“ je Romelu Lukaku, prošlogodišnji drugi najbolji strelac u Italiji (24 gola i devet asistencija) i osvajač Skudeta sa Interom.

Međutim, kako je milanski klub ušao u finansijsku krizu, morali su da prodaju svoje najbolje igrače, a ovim transferom su sigurno zaradili bar toliko da mogu da stanu na noge.

Tomas Tuhel je prošle godine sa Čelsijem napravio ozbiljan i neočekivan uspeh osvojivši Ligu šampiona, a ove sezone počelo je osvajanjem Superkupa.

Cilj je sigurno i Premijer liga, koju Čelsi nije osvajao od sezone 2016/2017. Sada konačno ima tim koji ima kapaciteta da se takmiči na svim frontovima, a od Lukakua se očekuje da bude jedan od najboljih strelaca u Engleskoj. Igra na Ostrvu mu naravno nije strana, pošto je u karijeri već nosio dresove Evertona, Čelsija i Mančester junajteda.

Kako su se pojačali Siti i Čelsi, nije moglo da prođe bez velikog transfera i u crvenom delu Mančestera. Dugogodišnja saga oko dovođenja Džejdona Sanča je završena, a potpis je bio vredan čak 85 miliona evra.

Sančo nije bio u startnoj postavi Junajteda protiv Lidsa u prvom kolu, ali će nesumnjivo zaraditi mesto startera u narednim utakmicama. Englez već nedelju dana trenira sa timom, a ovo će za njega biti izazov da se pokaže u najboljoj ligi sveta. Prošle godine je u Bundesligi za ekipu Borusije Dortmund upisao 8 golova i 11 asistencija.

Džejdon Sančo ulazi umesto Pola Pogbe, Foto: EPA-EFE/Andrew Yates

Iz Engleske ćemo se preseliti u Francusku, konkretno u Pariz, gde je Pari Sen Žermen imao ubedljivo najbolji prelazni rok, možda čak i u istoriji fudbala.

Prvi je doveden Ašraf Hakimi, koji je od većih pojačanja zapravo i jedini plaćen i to 60 miliona evra. Inter je praktično bio prinuđen na takav potez, a Hakimi se već na prvoj utakmici, doduše prijateljskoj, upisao u listu strelaca.

Njegovim dolaskom pojačana je i odbrana, koja je evidentno bila slabiji deo terena kada su Parižani u pitanju, ali i napad, pošto je Marokanac poznat po tome što učestvuje u većini napadačkih akcija svog tima.

Kada smo već kod „svetaca“ moramo napomenuti i one koji su došli, bez da je klub potrošio evro na njih. Na gol je stigao najbolji igrač ovogodišnjeg Evropskog prvenstva, Đanluiđi Donaruma i to pravo iz Milana (jedan od timova koji je najviše izgubio u ovom prolaznom roku).

Stub odbrane će biti Serhio Ramos, koji je nakon 16 godina napustio Madrid. Prvi put će igrati zajedno sa Mesijem, što će biti veoma čudno znajući za sve njihove duele u međusobnim utakmicama Reala i Barselone. Sredina terena je ojačana bivšim vezistom Liverpula Žoržinjom Vajnaldumom, kome je istekao ugovor sa Redsima.

Nakon svega u Parizu, stiže i šlag na tortu. Možda i njabolji fudbaler svih vremena, Lionel Mesi, došao je kao poslednje pojačanje, koje će svi navijači zauvek pamtiti.

Dočekan je onako kako dolikuje jednoj fudbalskoj veličini kao što je on, a napad Nejmar-Mpabe-Mesi je sigurno jedan od najboljih u istoriji fudbala.

To mora da se dokaže i na terenu, ali šta god i sa kim god igrali važiće za favorita. Osvajanje Lige šampiona se čeka kroz celu istoriju kluba, a da li je za to došlo vreme i prava ekipa pokazaće naredni meseci.

Arsenal ponovo po mišljenju mnogih, što fudbalskih što nefudbalskih stručnjaka nije odradio prelazni rok kako treba. Velike pare, konkretno 58,5 miliona izdvojeno je za Bena Vajta, bivšeg defanzivca Brajtona.

Sem njega klub se ni na koji način nije pojačao, a produžetak saradnje osiguran je sa Granitom Džakom, što nije oduševilo baš sve obožavatelje londonskog kluba.

Pored Arsenala, defanzivca je doveo i Mančester junajted i to za 40 miliona. Potpisao je Rafael Varan, koji će ove sezone sa Harijem Megvajerom činiti okosnicu odbrane mančesterskog kluba.

Pojačanje u odbrani je morao da obezbedi i Bajern. Njegovi defanzivci su kuburili sa godinama i povredama prethodnih sezona, pa je došlo vreme da se minhenski tim pojača na toj poziciji.

Stigao je Dajot Upamekano, iz Lajpciga, za 42.5 miliona evra. Kao najvredniji potpis Bajerna ove sezone se smatra ostanak Džošue Kimiha, koji je produžio saradnju sa klubom.

U top 10 transfera ovog leta, što se finansijske strane tiče, spadaju još i dovođenja Ibrahima Konatea, Emiliana Buendije i Denija Ingsa. Konate je za 40 miliona pojačao Liverpul, koji sa oporavljenim Van Dajkom ponovo igra na kartu jake i čvrste odbrane i brzog napada. Konate će se za mesto u timu boriti sa Džo Gomezom i Džoelom Matipom.

Vila je prodajom Griliša zaradila mnogo para, koje je pametno i potrošila. Buendija je stigao iz redova Noriča za 38,4 miliona evra, a pred njim je zadatak da bar deimično zameni Griliša u organizaciji igre.

Napad kluba iz Birmingema je dosta dobro funkcionisao prošle sezone sa Olijem Votkinsom, a ove sezone društvo će mu praviti i iskusni Deni Ings, kome prepreku u karijeri poslednjih sezona predstavljaju samo povrede. Sautempton je za njega dobio 35.2 miliona.

Vredni pomena u prelaznom roku su i David Alaba, koji je bez obeštećenja otišao u Real Madrid, Andre Silva koji je za samo 23 miliona iz Ajntrahta prešao u Lajpcig (samo, jer je njegova vrednost na tržištu procenjena na 45 miliona), ali i Memfis Depaj i Serhio Aguero, koji će zajedničkim snagama pokušati da budu vodeći igrači u post-Mesi eri Barselone.

Šta nas čeka do kraja leta?

Do kraja prelaznog roka nas očekuje rasplet sage oko Harija Kejna, koga Siti žarko želi da dovede. Ponuda vredna 100 miliona je odbijena, a Kejn će po svemu sudeći ostati u Totenhemu sa kojim trenutno trenira.

Jedan od najboljih napadača današnjice i otkrovenje nove mlade generacije, Erling Holan, je neko za koga su se interesovali praktično svi velikani u svetu fudbala. Međutim, Holan nije pokazao nameru da želi da napusti Borusiju, sa kojom će se boriti da izenadi Bajern ove sezone.

U poslednjih nekoliko dana pojavile su se spekulacije da Mbape nije zadovoljan dolaskom Mesija u klub i da se uskoro sprema njegov transfer u Real.

Ništa nije nemoguće, pogotovo u fudbalu, gde se milioni vrte praktično svakog minuta i sata, ali prema pričama trenera Maurisija Poketina i prema dobrodošlici koju je Francuz pružio Mesiju nečini se da će Kilijan ići iz Pariza, bar još jednu sezonu.

Priče su se potezale i oko Pola Pogbe, ali je on ipak potpisao novi ugovor sa Mančester junajtedom, a u prvom ovosezonskom nastupu upisao je četiri asistencije.

Što se promena u Čelsiju tiče, „oko je bačeno“ na štopera Sevilje, Žila Kundea, ali su male verovatnoće da do tog transfera dođe. S druge strane, Tami Abraham će sigurno napustiti klub, pošto šansu pored Lukakua i Vernera praktično ne može da dobije.

Edin Džeko i Inter su se posle fudgih pregovora dogovorili i potpisali ugovor na dve godine prema kojem će zarađivati 5,5 miliona evra po sezoni.

U Interu ostaje Lautaro Martinez, nakon što je dovođen u vezu pre svega sa Totenhemom, a interesovanje vlada i za srpskim reprezentativcem Dušanom Vlahovićem, koji se pored Intera pominje i u Londonu, kao eventualna zamena Kejnu. Ipak najzainteresovaniji za Vlahovića je Diego Simeone i njegov Atletiko Madrid, koji traže pojašanje Suarezu u napadu.

Zvezda skoro svakog prelaznog roka, Luka Jović će po svemu sudeći ostati u Real Madridu, od kog se očekuje da mu da veću minutažu u narednoj sezoni. Ukoliko Inter ne dovede Džeka, ozbiljno će razmatrati i o dovođenju Jovića u svoje redove.

Što se domaćeg tržišta tiče, Crvena zvezda je pokazala interesovanje za mladog Srbina, Dimitrija Kamenovića, koji je trenutno član Lacija. On igra na poziciji levog beka. Podsetimo, Zvezda je pre nekoliko dana, pustila Željka Gavrića za samo 1.200.000 evra u Ferencvaroš.

BONUS VIDEO: Milica Mandić ostala bez reči zbog murala sa njenim likom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar