Žan Belenjuk
Foto: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Žan Belenjuk doneo je Ukrajini jedinu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, a po dolasku u Kijev je napadnut na ulici uz rasističke povike.

On je slavio u rvanju grčko-rimskim stilom (do 87 kilograma) i to nakon što je u prvom golu savladao Gruzina Zuraba Datunašvilija koji brane boje Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Odmah je bilo poznato da će pobednik tog duela verovatno biti i pobednik olimpijskog turnira, a naš rvač je posle repasaža stigao do bronze.

I dok se planeta divila borbama Ukrajinca u otadžbini su imali sasvim drugačije mišljenje o njemu. Saznao ga je lično kada je izašao da prošeta Kijevom.

„Pre nekoliko minuta su mi nepoznati momci prišli u centru Kijeva (Pečersku) i pokušali da izazovu konflikt. Vikali su pogrdne stvari ‘Da li crni majmun zna nešto o patriotizmu’ i ‘Vrati se u Afriku’. Bogu hvala nije došlo do tuče, sa mnom je sve u redu“, otkrio je rvač na Fejsbuku.

Odlučio je i da postavi pitanja onima koji ga ne smatraju Ukrajincem.

„Pitam se, ako sam Ukrajinac za moju zemlju, kakav je kriterijum za patriotizam? Koliko bezbedno može da se oseti olimpijski šampion u svojoj zemlji? Da li je normalno da u Evropi čujete ovakve uvrede ljudima koji su učinili svoju zemlju poznatom“, zapitao se Belenjuk.

Policija je navela da će kazniti odgovorna lica nakon pokrenute istrage.

Кілька хвилин тому, невідомі мені молодики, підійшовши до мене в центрі Києва (Печерск), намагалися спровокувати…

Posted by Zhan Beleniuk on Friday, August 13, 2021

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar