Foto: Youtube/Printscreen

Srpski fudbal ponovo se našao u centru skandala kada je iz UEFA stigao dopis da je jedan meč u Srbiji pod istragom zbog sumnje o nameštanju, a jedan od aktera ekipa Timoka, već je bila deo brojnih afera.

Iako smo godinu na izmaku mogli da pamtimo po uspehu Piksija sa reprezentacijom Srbije, rezultatima Zvezde i Partizan i partijama naših fudbalera širom Evrope, šlag na toru je ipak bio skandal oko nameštanja

Utakmica između Železničara iz Pančeva i Timoka je pod istragom zbog sumnje da su četvorica igrača Timoka učestvovala u nameštanjima.

PROČITAJTE JOŠ

Sumnja se u ishod zbog neobičnog kretanja kvota jer je 13. septembra, na dan meča, sve vreme padala kvota od jutra do trenutka kada je trebalo da započne susret u 16.30.

Pre manje od mesec dana, Timok je bio u centru pažnje zbog presude Disciplinske komisije FSS-a koja je iz fudbala na četiri meseca suspendovala predsednika kluba zbog skandaloznog ponašanja na utakmici protiv Bačke.

Poslednjeg oktobarskog dana 2021, prema izveštajima svedoka, Đorđević je napravio seriju incidenata u loži na zaječarskom stadionu.

Predsednik gostujućeg kluba i predstavnik na utakmici, Rade Jelić, zajedno sa Stojanom Malešom, pretrpeo je salve uvreda. Na kraju, prema izjavi dostavljenoj članovima Disciplinske komisije FSS-a, izbačen je iz lože i spas potražio u glasnom dozivanju policije upomoć. Predsednik Timoka vređao je tokom svih 90 minuta goste, koristio neprimerene reči, razbio staklo u svečanoj loži…

Zbog svega toga, Đorđević neće moći da obavlja funkcije u fudbalu u naredna četiri meseca.

Timok Železničar
FK Timok Železničar; Foto: Youtube Screenshot Prva liga Srbije

Za ekipu Timoka vezuje se i sporni ugovor o TV pravima potpisan sa lokalnom televizijom.

Naime, Mirko Poledica, predsednik sindikata profesionalnih fudbalera „Nezavisnost“ je objavio detalje ugovora kakav nije viđen u istoriji.

„Zašto se čudite što je FK Timok optužen za namestanje utakmice, njima je sve dozvoljeno pa i to da lokalnoj tv i radio stanici plate za 4 godine 62.400.000 din, za prenošenje utakmica i snimanje reportaža“.

Ako uzmemo u obzir činjenicu da je praksa da televizije plaćaju klubovima za prava emitovanja njihovih mečeva, onda je ugovor Timoka i lokalne tv stanice u najmanju ruku čudan.

Ovaj aranžman trajao je u periodu od 2013. do 2017. godine tokom kojeg je iz kluba izvučena ogromna svota novca uzevši u obzir činjenicu da je u tom periodu Timok mahom bio u Srpskoj ligi.

Kada je 2018. godine na čelo kluba došla sada već bivša uprava sa Borom Dragićevićem kao predsednikom, objavljeni su podaci da se račun nalazi u blokadi u iznosu od 30 miliona dinara, i da postoji još tri miliona dinara duga, a ekipa je u tom trenutku bila poslednja na tabeli Srpske lige istok.

Teško je poverovati da na dugovanja nije imao uticaj i kontroverzni dug o tv pravima.

Bilo kako bilo, iako je prošlo nekoliko godina, Timok je ponovo našao način da se nađe u centru pažnje.

Epilog istrage oko nameštanja utakmice još nije poznat, ali prema dosadašnjim iskustvima, najrealniji je scenraio oduzimanje bodova i finansijska kazna

Teško da takva praksa može da spreči nove skandale, pa je izvesno da će se domaći fudbal još dugo valjati u blatu.

BONUS VIDEO Dragan Stojković Piksi proglašen za najboljeg trenera u 2021. godini

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram