File UEFA logo
Foto: EPA-EFE/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Unija evropskih fudbalskih saveza (UEFA) će u utorak konačno diskutovati o načinima za rešavanje problema nastalog suspendovanjem sezone u sklopu mera za suzbijanje širenja koronavirusa.

Sastanak čelnika 55 nacionalnih saveza će biti održan video-linkom, a predsedavaće predsednik Aleksandar Čeferin.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi čovek UEFA će navodno predložiti da sva prekinuta takmičenja budu nastavljena 2. maja, kako bi, zajedno sa Ligom šampiona i Ligom Evrope bila završena do 30. juna.

Neophodno je da taj datum bude poslednji, zbog pravila o ugovorima igrača.

Fudbaleri koji nemaju obezbeđene ugovore za sledeću sezonu se smatraju slobodnim igračima 30. juna.

Bez obzira na to, postoji mogućnost da se pojedina takmičenja „preliju“ u jul, ali bi do značilo i dodatne komplikacije, poput kratkog razmaka između sezona, odnosno ugrožavanja termina za početak kvalifikacija u evropskim takmičenjima.

Čeferin
Foto:EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Ključna tema sastanka bi trebalo da bude predstojeće Evropsko prvenstvo, koje je trebalo da startuje 12. juna.

Ukoliko predlog o nastavljanju sezona bude usvojen, izvesno je da će smotra najboljih evropskih reprezentacija biti odložena.

U najrealnijem scenariju, Evropsko prvenstvo bi trebalo da bude odigrano od 23. novembra do 23. decembra, ove godine, što je termin u kom će biti igrano Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru.

Navodno je ideja o tome da Evropsko prvenstvo bude odigrano u junu 2021. godine odbijena i stav je da bi takmičenje trebalo da se održi u ovoj godini.

Uprkos činjenici daće UEFA izgubiti oko 300 miliona evra na troškove organizacije Evropskog prvenstva, ideja je da se nacionalnim ligama da prednost.

Još jedan od problema je kalendar nacionalnih liga za sledeću sezonu, pošto će biti neophodno obezbediti najmanje dvomesečnu pauzu kako bi se obavile pripreme za Evropsko prvenstvo, uz samo takmičenje i neophodan odmor za igrače posle angažovanja na turniru.

Sve u svemu, UEFA nema lak posao, pa je donekle i jasno zašto je proteklo određeno vreme pre sazivanja sastaka predstavnika nacionalnih saveza.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram