Dušan Vlahović
Dušan Vlahović; Foto: Tanjug/Spada/LaPresse via AP)

Danas i sutra igraju se poslednji mečevi grupne faze Lige šampiona, još samo četiri mesta u odabranom društvu

U nokaut fazu već su se plasirali Napoli, Liverpul, Klub Briž, Porto, Bajern, Inter, Čelsi, Real Madrid, Mančester siti, Borusija Dortmund, Pari Sen Žermen, Benfika, što znači da su preostala još samo četiri mesta.

Jesen u najkvalitetnijem fudbalskom klupskom takmičenju obeležili su kiksevi nekih od favorita, od kojih su mnogi i ispali iz takmičenja pre poslednjeg kola. Barselona, Juventus, Atletiko Madrid, Ajaks, Sevilja neki su od velikana koji su se obrukali i zbog toga će ostati bez osmine finala Lige šampiona.

Mnogi bi rekli da će manjkati kvaliteta na proleće i da će Liga Evrope biti nikad jača usled selidbe Barselone i Sevilje, ali biće vruće sigurno i u eliti.

PROČITAJTE JOŠ:

U grupi D je najuzbudljivije pred rasplet. Totenhem je lider sa osam bodova, Sporting i Ajntraht imaju po sedam, dok Olimpik Marselj ima šest i na začelju je grupe. Dakle, sva četiri kluba imaju čemu da se nadaju. Olimpik će dočekati Totenhem u utakmici u kojoj im igra samo pobeda, dok je Englezima dovoljan i remi kako bi obezbedili makar drugo mesto.
U klubu iz Londona još se nisu smirile strasti povodom kontroverznog gola za pobedu koji im je poništen u sedmom minutu sudijske nadoknade protiv Sportinga. Trener „pevaca“ Antonio Konte bio je nakon toga veoma uzrujan.

„Da li bi ovo svirali i nekom od top klubova“, pitao se italijanski stručnjak.

Sigurno je da će biti izuzetno motivisani pred odlučujuću utakmicu kako bi dokazali da im je mesto u nokaut fazi Lige šampiona. Imaju dobru sezonu, trećeplasirani su tim Premijer lige, u proteklom kolu savladali su Bormnut u gostima posle preokreta (3:2) i imaju razloga za optimizam. Klub iz Marselja ne blista, već četiri utakmice u nizu je bez pobede računajući sva takmičenja. Na petom mestu su u francuskom šampionatu što svakako ne zadovoljava ambicije ekipe Igora Tudora, a ni njihove navijače.

PROČITAJTE JOŠ:

U grupi B nema mnogo onih koji su očekivali ovakav razvoj događaja. Belgijski Klub Briž, kao i Porto, ne moraju da brinu o svom učešću u nokaut fazi Lige šampiona, jer su ga već obezbedili, a njihovi rivali Atletiko Madrid i Bajer Leverkuzen neće se naći tamo. Biće to prvi put od 2018. godine da će Atletiko biti zaustavljen na prvoj prepreci i tek drugi put u deceniji. Iako su rezultati nikad lošiji, Dijego Simeone dobija novi ugovor sa klubom iz prestonice Španije.

„Težak je trenutak, ali nastaviću da se trudim da dobijemo ono što želimo, a to je Liga šampiona“, rekao je Simeone.

Čast ekipe moraće da brane utakmicom protiv Porta na gostujućem terenu, u pokušaju da se obezbedi treće mesto u grupi i plasman u Ligu Evrope. Pozicija iz perspektive navijača je „daj šta daš“, ali i za to će morati da se ostvari pozitivan rezultat protiv raspoloženog i rasterećenog Porta. Pobeda sigurno donosi Ligu Evrope, ali bi i bod mogao biti dovoljan. U drugoj utakmici grupe, Bajer Leverkuzen mora makar do boda i da se nada da će se Atletiko vratiti kući bez celog plena.

Ajaks Dušana Tadića se obrukao ove sezone. Ima svega tri boda i to osvojena protiv Glazgov Rendžersa u pobedi 4:0 na „Johan Krojf Areni“. Primili su čak 10 golova od Napolija u oba meča, što je nezamapćen neuspeh u istoriji najtrofejnijeg holandskog kluba. O tome kolio je situacija u timu loša, govori i reakcija kapitena kluba i reprezentacije Srbije koji je dobio crveni karton, svoj prvi u karijeri, u utakmici u kojoj je njegova ekipa na svom terenu poražena od Napolija 6:1.

(AP Photo/Peter Dejong)

„Kopljanici“ su lideri holandskog prvenstva sa bodom više i utakmicom manje od drugoplasiranog PSV Ajnhovena. Evropski put, po svemu sudeći, nastaviće u Ligi Evrope. Za to im je potrebno da ne izgube sa četiri gola razlike od Rendžersa u poslednjem kolu grupne faze. Liverpul i Napoli koji je možda i u najboljoj formi u Evropi, igraće nokaut fazu Lige šampiona, a direktan duel odlučiće pobednika grupe. Napoli je slavio u prvom okršaju ovih timova na svom terenu sa 4:1.

Juventus predvođen sjajnim srpskim reprezentativcem i golgeterom Dušanom Vlahovićem, još jedan je od velikana koji se nalaze u jako teškoj situaciji. Maksimum im je treće mesto u grupi sa Pari Sen Žermenom, Benfikom i Makabijem iz Haife. Za to im je potrebno da ih ne pretekne izraelski šampion koji ima jednak broj bodova. Juventus u poslednjem kolu dočekuje PSŽ, a klub iz Haife čeka Benfiku.


Prošli dalje:

Napoli

Liverpul

Klub Briž

Porto

Bajern

Inter

Čelsi

Real Madrid

Mančester siti

Borusija Dortmund

Pari Sen Žermen

Benfika

Ispali u Ligu Evrope:

Barselona

Sevilja

Završili evropsku sezonu:

Viktorija Plzenj

Seltik

Kopenhagen

Liga šampiona, 6. kolo:

Utorak:

Bajer Leverkuzen – Briž 18.45

Porto – Atletiko Madrid 18.45

Rendžers – Ajaks 21.00

Liverpul – Napoli 21.00

Bajern – Inter 21.00

Plzenj – Barselona 21.00

Marselj – Totenhem 21.00

Sporting – Ajntraht 21.00

Sreda:

Real Madrid – Seltik 18.45

Šahtjor – Lajpcig 18.45

Milan – Salzburg 21.00

Mančester siti – Sevilja 21.00

Kopenhagen – Borusija Dortmund 21.00

Juventus – PSŽ 21.00

Čelsi – Dinamo Zagreb 21.00

Makabi Haifa – Benfika 21.00

BONUS VIDEO Vuletić: Kako su prodati Dušan Vlahović i Strahinja Pavlović