Foto: EPA-EFE/RODRIGO JIMENEZ

Ajaks je opet hit Lige šampiona, u kojoj su holandskog velikana samo trenuci delili od velikog finala sezone 2018/2019, a sada ih put preko Benfike vodi do četvrtfinala.

„Kopljanici“ iz Amsterdama ispisali su istoriju prethodne nedelje završivši grupnu fazu sa maksimalnih 18 bodova, uz bolne lekcije za ekipe Borusije Dortmund, Bešiktaša i Sportinga.

Ovako nešto ne dešava se često, iako su samo ove sezone maksimalni bili još Liverpul i Bajern.

Ipak, do ove sezone, Milan je uspeo da dođe do maksimalnih šest grupnih pobeda 1992, PSŽ 1994, Spartak Moskva 1995, pa je napravljen dug jaz do Barsine 2002. godine. Realu je dva puta ovo pošlo za rukom, 2011. i 2014, pa je Bajern pre ove godine do podviga došao 2019.

PROČITAJTE JOŠ

Sada je u elitno društvo ušao Ajaks i potvrdio da ima kalibar da se isprsi kao u sezoni 2018/2019, kad je Dušan Tadić imao doktorat protiv Reala na „Santjago Bernabeuu“.

Lider Orlova je svojevremeno ponizio Madriđane koji su čekali Ajaks kao trostruki uzastopni prvak Evrope, onda su samo trenuci i malo sreće delili holandskog velikana od finala protiv Liverpula – podsećanja radi, pobedili su kao gosti u polufinalu Totenhem sa 1:0 i vodili sa 2:0 u revanšu, ali su izgubili sa 3:2 i zbog gola u gostima su Pevci otišli na megdan Redsima.

Ajaks se sada kroz grupnu fazu prošetao sa 20:5, čak 10 pogodaka delo je Sebastijana Alea (prvi strelac Lige šampiona), samo je Bajern efikasniji sa 22:3 u grupi sa Benfikom, Barselonom i Dinamom iz Kijeva.

U svim takmičenjima, Ajaks ima gol razliku 68:7 na 21 odigranoj utakmici, ima zrelijeg i boljeg Dušana Tadića, vrhunskog golgetera i talente iza kojih stoji Erik ten Hag, trener koji je pre nedelju-dve najlaganije rekao „neka hvala“ Mančester junajtedu.

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

„Budžeti drugih klubova i liga su između 400 i 800 miliona evra, a 200 miliona čine TV prava. Postoje klubovi poput Rome i Evertona, koji imaju budžet od 300 miliona evra i njima 80 miliona evra čine TV prava. Ajaks od TV prava dobija samo devet miliona evra, mi nemamo ni bogatog šeika“, rekao je nedavno legendarni Edvin van der Sar, prvi čovek Ajaksa.

Holandska liga možda nije najatraktivnija, ali to ne predstavlja problem Ajaksu na internacionalnom planu – u domaćem šampionatu, „kopljanici“ su lideri uz gol razliku 48:2 na 15 mečeva, uz atraktivan fudbal uspeva im i da praktično na svakih sedam i po mečeva prime tek gol, usput lansirajući talente koji donose više novca od TV prava.

Imaju idealan miks mladosti i iskustva, o čemu je svojevremeno na zanimljiv način govorio Van der Sar.

„Pomalo nevoljno smo dali novac za starije igrače i mislili smo da bi to moglo da nam stvori probleme sa omladinom, ali smo naučili iz iskustva koje smo imali 1995. kada smo osvojili Ligu šampiona. Tada smo sa Edgarom Davidsom, Klarensom Sedorfom, Markom Overmarsom, Frankom i Ronaldom de Burom i Patrikom Klajvertom imali mlad i talentovan tim, ali su tu bili i iskusni Frank Rajkard i Deni Blind, koji su igrali na svetskim prvenstvima i osvajali Ligu šampiona“, rekao je Van der Sar 2019. po završetku kultne sezone.

Foto: EPA-EFE/MAURICE VAN STEEN

Ovog leta, „zaključan“ je Dušan Tadić novim ugovorom i to je bio pun pogodak – lider Orlova grabi ka statusu ozbiljne legende slavnog kluba.

„Nije tajna da Dušan igra vrlo važnu ulogu u našem timu. Kako na terenu tako i van njega, on je pravi lider. Fantastična stvar je što će ostati duže u Ajaksu. On je izuzetno fizički spreman i biće od velike važnosti za Ajaks u narednim godinama“, rekao je letos sportski direktor Mark Overmar, a Edvin van der Sar još jednom je izdvojio crtu filozofije Ajaksa u koju se Tadić uklapa.

„Dušanov dolazak bio je naš prvi korak u povratku na vrh evropskog fudbala. Kombinujemo iskusne igrače sa mladim talentima. Njegova radna etika, kvalitet, želja i glad za trofejima su doveli sve nas u klubu na novi nivo! Jedva čekam da sezona počne“, rekao je Van der Sar u julu.

Ta sezona je u punom jeku, Tadić vodi Ajaks ka rekordima, Srbiju je odveo na Mundijal golom i asistencijom u Portugalu, a sada mu na putu ka osam najboljih u Ligi šampiona stoji Benfika.

BONUS VIDEO Novi gol Dušana Tadića za pobedu Ajaksa

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar