Dušan Tadić; Foto: REUTERS/Costas Baltas

Dušan Tadić, zvanično najbolji srpski fudbaler, ostao je bez titule, ne i bez Lige šampiona s Ajaksom, pošto je u Holandiji, baš kao i u Francuskoj, prevremeno okončano prvenstvo.

„Kopljanici“ iz Amsterdama predvođeni kapitenom Dušanom Tadićem nisu uspeli da ponove sezonu iz snova, kao 2019. godine, kada su tragično eliminisani u polufinalu Lige šampiona protiv Totenhema. Ipak, igrali su elitno takmičenje, završili u Ligi Evrope, ali su i odatle eliminisani, da bi na kraju, za „zelenim stolom“, izostala i titula namenjena prvaka Eredivizije.

PROČITAJTE JOŠ

U razgovoru za Nova.rs, Tadić se osvrnuo na sezonu u kojoj je, ispostaviće se, ključnu ulogu odigrao koronavirus, neizbežna tema bila je fudbalska reprezentacija Srbije, koju bi u oktobru trebalo da predvodi protiv Norvežana u baražu za Evro 2020. Takođe, jedno od pitanja odnosilo se na naslednika Petra, koji ima sedam godina i uveliko se druži s fudbalskom loptom. Jer, geni su čudo.

Krajem prošle nedelje vratili ste se treninzima, da li je ovo najduži period bez fudbala u vašoj karijeri i kako ste podneli kućnu izolaciju uslovljenu pandemijom?

„Ne mogu tačno da se setim, ali mislim da je prošlo između 40 i 45 dana bez treninga. Baš jedan dug period, verovatno najduži u karijeri. Nije mi teško pao karantin, jer smo mi sportisti navikli da budemo u karantinu i izolovani, tako da za nas to zaista nije bio problem. Uvek provodim dosta vremena s porodicom, tako da ništa novo za nas“.

Da li ste se uželeli terena, lopte, sve onog što sa sobom nosi najvažnija sporedna stvar na svetu?

Dan mi proleti u igri s decom

Na pitanje kako izgleda jedan njegov dan u karantinu s porodicom u Amsterdamu, Tadić je odgovorio:

„Ceo moj dan je apsolutno posvećen deci, oni su najbitniji. Supruga i ja se trudimo da što više uživaju i da se družimo, igramo. Da radimo sve stvari što njima prijaju“.

„Jesam, kako nisam. Lep je osećaj biti ponovo na terenu s loptom u nogama“.

Titula nije dodeljena Ajaksu za „zelenim stolom“, ali idete u Ligu šampiona nakon prekida prvenstva, što je razbesnelo pojedine klubove. Pre svega, AZ Alkmar koji je imao isti broj bodova, ali slabiju gol-razliku. Kako vi gledate na takav potez FS Holandije?

„Sigurno da sam razočaran zbog takve odluke, velika žal što nismo krunisani. Odigrali smo 25 utakmica i cele godine bili na prvom mestu. Nismo dobili trofej zbog neodigranih devet mečeva, a mi smo hteli da igramo, ali su drugi odlučili“.

Vaše ime se i ove sezone našlo u idealnom timu Eredivizije za sezonu 2019/20. Sigurno da to imponuje?

„Naravno, osim što sam u idealnom timu, ponovo sam, baš kao i prethodne sezone MVP prvenstva, tako da sam zadovoljan. Igrali smo Ligu šampiona i Ligu Evrope, uvek može bolje“.

Poznata je vaša privrženost porodici, posvećenost deci – sinu Petru (7) i ćerkici Tari (4). Da li je naslednik nasledio vaš talenat, druži li se s loptom?

„Snalazi se polako, ima smisla. Ne volim da ga forsiram, mali je još. Treba samo da uživa i da se bavi nekim sportom, pre svega zbog zdravlja i uživanja“.

Nova sezona u Holandiji trebalo bi da počne krajem avgusta ili septembra. Predug je to period, ako se uzme u obzir da je Ajaks poslednji meč odigrao 7. marta protiv Herenvena (3:1)?

„Trenirali smo svi kod kuće i snalazili se. Moramo da treniramo jako i da budemo spremni kada dođe dan da se ponovo lopta zakotrlja. Jeste ogromna pauza, sezona je trebalo da počne sredinom avgusta, ali su sve mere produžene do 1. septembra“.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Upravo bi posle tog septembra, na red u oktobru trebalo da dođu i reprezentativne obaveze i odloženi baraž s Norvežanima u Oslu. Može li Srbija posle 20 godina na Evropsko prvenstvo?

„Zbog svega što je uradila korona, ne zna se još tačno kada će taj meč biti odigran. Svakako će to biti jedna teška utakmica, odlična su ekipa, ali imamo i naše kvalitete i odlične pojedence. Živim za takve mečeve koji imaju veliki značaj i uvek sam optimista“, zaključio je Dušan Tadić iz Amsterdama razgovor za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare