Foto: Pedja Milosavljevic Starsport

Slaviša Kokeza završio je na informativnom razgovoru u policiji zbog povezanosti sa Veljkom Belivukom, o čemu je govorio uhapšeni Aleksandar Kajmaković, poznatiji kao Aca Bosanac. Ipak, nije to jedina kontroverza čelnika Fudbalskog saveza.

PROČITAJTE JOŠ

Svojevremeno, još 2013. godine, beogradski tabloidi objavili su da je Kokeza izdavao stanove „na sat“ u svom hotelu, igračima sopstvenog kluba, kako bi oni provodili tu noći devojkama.

Radi se o objektu „Kontakt“ na Novom Beogradu, čiji je Kokeza bio taa vlasnik, a što je moglo da se proveri i na sajtu APR-a. Ova priča objavljena je u vreme njegovog rata sa Tomislavom Karadžićem, dok je bio potpredsednik Crvene zvezde.

Kasnije, kada je Kokeza preuzeo FSS, bilo je turbulencija i teških reči na relaciji sa bivšim klubom. Generalni direktor Zvezde, Zvezdan Terzić, optužio ga je 2017. da je pomogao Partizanu da osvoji titulu šampiona.

„Teško je ostvariti ciljeve (titula i finansijska stabilizacija) kada ispred sebe imate dva ozbiljna protivnika, večiti rival Partizan, koji nikad ne treba da se potceni, pogotovo kad je pojačan sa predsednikom FSS Slavišom Kokezom ove sezone“, rekao je Terzić tada.

On je naveo da je Kokeza „umislio da je FSS njegov ratni plen“, kao i da je „neformalni gazda“ Partizana.

„Dešava nam se ono što se dešavalo kad nisam bio u klubu, kad je Savez vodio Tomislav Karadžić. Rekao sam pre godinu dana da ćemo žaliti za Karadžićem. Taj čovek je umislio da je FSS njegov ratni plen. On je i neformalni gazda Partizana i to cela Srbija zna. Cela Srbija zna šta čini i šta je činio ovih šest meseci da bi Partizan postao šampion“, rekao je Terzić.

Prethodno, u vreme rata sa FSS-om dok ga nije preuzeo, Tomislav Karadžić je rekao da mu je Kokeza pretio posle utakmice u kojoj je Partizan pobedio Novi Pazar sa 4:3 na startu prvenstva.

Zvezdan Terzić Foto:Nemanja Jovanović

„Stigla mi je sms poruka sledećeg sadržaja: ‘Tole, sram te bilo za današnju krađu na utakmici Partizan – Novi Pazar. Ti si definitivno organizator nameštanja u našem fudbalu. Slaviša Kokeza'“, rekao je tada Karadžić.

„Pomislio sam da je reč o nekoj prevari… Pozvao sam broj sa kojeg mi je stigla poruka i javio mi se Kokeza. Rekao mi je da je to njegova poruka, a usput me pitao da li sam gledao utakmicu. Odgovorio sam mu da nisam u zemlji i kakve to veze ima sa mnom, odnosno kakve su to poruke. Ostao je pri svojim tvrdnjama, a ja nisam želeo da ulazim u raspravu i ubeđujem visokog funkcionera Crvene zvezde u to koliko je njegov nastup nekulturan i problematičan“, rekao je Karadžić, prenevši i detalje telefonskog poziva.

„Rekao sam mu i da će se ove optužbe i napadi naći pred organima FSS, na šta mi je on odgovorio: ‘Radiće i drugi organi oko tebe i Saveza’. Pitao sam ga da li mi on to preti. Ako mi pretite, onda me niste uplašili, svoj posao radim najbolje što mogu, rekao sam mu još. Tu je razgovoru bio kraj. Za sada“, naveo je Karadžić.

Karadžić i Kokeza; Foto: STARSPORT/ Pedja Milosavljevic)

Kada su u javnost isplivale optužbe za korupciju, 2020. se Kokeza branio rečima da su to „kafanske priče“.

„Mislim da je reč korupcija u fudbalu više nametnuta u medijima od pojedinih navodno istraživačkih novinara, koji pričaju priče da bi povećali tiraž ili gledanost. Suštinski, to je sve demagogija, sve se svodi na kafanske priče da je negde neko nešto uradio. Još nisam čuo za konkretan primer, nemamo konkretne slučajeve da je dokazano da je neko uzeo novac za nešto. U nekoliko slučajeva podnete su krivične prijave, ali to realno ne znači ništa. Sud je jedini merodavan, ali takvih presuda nemamo“, izjavio je Kokeza za Žurnal.

Zbog reči o Kokezi, krajem 2020. godine je priveden Ognjen Koroman. Bivši fudbaler već dugo žestoko kritikuje rad FSS-a, a rekao je i da su mu nudili funkciju da ćuti.

“Ne želim da stvorim utisak da sam nekom pretio. Možda nekad nisam formulisao dobro svoje pisanje, ali ne pretim ni Terzi ni Kokezi jer nisam kriminalac. Ja samo ukazujem na nepravilnosti i gde nam je fudbal”, kaže Koroman za Nova.rs.

On je istakao da nije samo njega zabolelo aktuelno stanje u srpskom fudbalu, gde su nameštanja i zakulisne radnje, po njegovom mišljenju, stvar svakodnevice.

“Svakog normalnog ovakvo stanje zaboli. Ako je zabolelo Vidića u Milanu, pa se oglasio, i Nemanja Matić. Ali što mene skidaju sa granice da me šalju u Beograd na ispitivanja. Mogu da me pozovu, doći ću, ne bežim od zakona i bilo koga. E sad da l’ je to procedura i da li treba da bude tako, verovatno treba. Verovatno je to i zastrašivanje da prestanem da ukazujem na nepravilnosti u fudbalu, odnosno nepravdu koju svi vide”, priča Koroman.

Foto: EPA/ALBA VIGARAY

Kokezu je oštro, prethodno, kritikovao Nemanja Vidić.

„Ceo sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu fudbala. Dozvoljava ljudima, blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smenjuje trenera koji se plasira na Svetsko prvenstvo?! Javljaju se uvek poslušnici koji kritikuju posledicu, a ne uzrok problema i tako brane predsednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju “uspehe“ koje je postigao predsednik Saveza (neregularnost prvenstva, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podele u društvu, produbio nepoverenje u srpski fudbal i sudijsku organizaciju, da ne pričam o “uspesima reprezentacije“).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram