Foto: Starsport

Srbija se plasirala na Svetsko prvenstvu koje će se održati sledeće godine (21. novembar - 18. decembar), a od poslednjeg sudijskog zvižduka u Portugalu navijači su počeli da planiraju kako da dođu u državu koja ima samo 2,8 miliona stanovnika.

Po prvi put u istoriji Mundijal će se održati usred zime (ne leti kao što je to uobičajeno), pa će mnogi morati da čuvaju dane godišnjeg odmora kako bi mogli da gledaju izabranike Dragana Stojkovića Piksija uživo.

Gradovi-domaćini Svetskog prvenstva 2022. godine su Doha, Lusail, Al Khor, Al Arajan i Al Vakrah. Finale je zakazano za 18. decembar i igraće se na najvećem stadionu „Lusail Ikonik“ koji prima 80 hiljada posetilaca. Iako je postojala bojazan da stadioni neće biti podignuti na vreme, svi su završeni osim „Ras Abz Abud“ stadiona u Dohi.

Utakmice će se igrati u četiri termina od 13, 16, 19 i 22 časa po lokalnom vremenu, a vremenska razlika je dva sata unazad računajući vreme u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

Kada se pogledaju cene za ovaj period sledeće godine one variraju. Katarski prevoznik nudi kartu od 680 evra u jednom pravcu, dok se mogu naći i letovi preko Istanbula koji koštaju oko 95.000 dinara. Kako se očekuje da karte poskupe kako se Mundijal bude bližio, sam let do Katara i nazad će iznositi verovatno oko 1.000 evra. I tu samo počinje veliki novčani izdatak.

Cene pojedinačnih karata nisu još uvek objavljene, ali kako je na Svetskom prvenstvu 2018. u Rusiji najjeftinija karta bila 95 evra, ne očekuje se da sada bude jeftinija. Englezi su već napravili specijalne pakete putovanja koji koštaju 2.000 evra po susretu, dok paketi na licu mesta koštaju oko 650 evra.

Najskuplje karte će biti sasvim izvesno preko 950 evra. FIFA još uvek nije otvorila prodaju karata, a počeće prema sadašnjim informacijama nedugo nakon žreba, 1. aprila.

Očekuje se da bude idealno vreme za fudbal, jer temperature u tom periodu variraju od 20 do 30 stepeni Celzijusove skale, a navijači će imati problem da kupuju alkoholna pića. Naime, Katar je zemlja u kojoj preovladava Islam koji zabranjuje upotrebu alkoholnim pića, pa se ona mogu kupiti samo u određenim prodavnicama.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ipak, svako ko ima najmanje 21 godinu moći će sebi da kupi pivo za koje bi trebalo da izdvoji oko 12 evra. Doduše, Katar je najavio da će pokušati da smanji cenu ovih pića do prvenstva. Za one koji konzumiraju cigarete – najjeftinija pakla je 4,5 evra.

Cene smeštaja variraju, pa počinje od 80 evra u hotelima od dve zvezdice, a očekivano idu i do 2.000 evra po noći.

U Katara sada živi oko 1.800 Srba, koji će tokom ove godine verovatno obnoviti kontakt sa svim rođacima.

Na stadionu će pivo moći da kupuju samo oni sa specijalnim paketom ulaznica, dok će on biti dozvoljen u specijalnim FIFA zonama oko stadiona, a očekuje da tu košta šest evra kako što je bio i tokom Svetskog klupskog prvenstva 2019. godine.

Lokalna valuta je rijal, a za jedan evro dobije se 4,30 rijala. Metro košta dva rijala, cena metro karte je oko osam. Ove godine će biti generalna proba tokom Arapskog kupa koji se igra krajem 2021.

BONUS VIDEO Najzanimljiviji detalji sa utakmice Portugal – Srbija koju ćemo zauvek pamtiti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar