Foto: Starsport.rs ©

Srbija je na bajkovit način pobedila Portugal u Lisabonu (2:1), pa sad kreće "operacija Katar".

PROČITAJTE JOŠ

Orlovi su nadigrali Portugalce na Lužu i obezbedili Srbiji treće mundijalsko učešće posle 2010. i 2018. godine.

Uspeh u eri Radomira Antića pamti se zbog spektakla na Marakani protiv Rumunije, za Mundijal u Rusiji smo se mučili sa Gruzijom na stadionu „Rajko Mitić“, a sada je plasman ostvaren na najteži i najslađi način.

Bivši prvaci Evrope, predvođeni jednim od najboljih fudbalera svih vremena Kristijanom Ronaldom, pali su na kolena golom Aleksandra Mitrovića u 90. minutu.

Srbija je zauzela čelo grupe i izbegla nezgodan baraž koji se igra po novom i komplikovanijem sistemu, ali to je sada već glavobolja Portugalaca.

Orlovima preostaje samo da sačekaju kompletiranje spiska učesnika, zatim i žreb.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

KADA JE ŽREB?

Žreb se održava 1. aprila 2022. u Dohi.

To se poklapa sa 72. kongresom FIFA, koji se u istom gradu održava dan ranije.

Ostaje sada da se kompletira spisak učesnika, 32 ekipe će igrati u Kataru, u koji će otići kroz kvalifikacije, baraže i interkontinentalni baraž.

Foto: Starsport.rs ©

KADA SE IGRA?

Turnir počinje 18. novembra i traje do 18. decembra 2022. godine.

Biće to prvo zimsko Svetsko prvenstvo, i prvi put će arapska država biti domaćin takmičenja i prvi put će se SP igrati na Bliskom istoku.

Finale će se igrati na Dan državnosti Katara.

Među kvalifikovanim timovima, uz domaći Katar i Srbiju, tu su još Nemačka, Danska, Brazil, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija.

GDE SE IGRA?

Katar će predstaviti osam stadiona u pet gradova, Doha će biti centralno mesto za odigravanje mečeva, uz El Vakrah, El Rajan Baju, Lusail i El Haur.

Katar je posebnu pažnju posvetio tehnologiji rashlađivanja stadiona, kako bi se temperature smanjile na 20 stepeni.

Foto: EPA-EFE/STR

KO IGRA?

Nemačka je prva selekcija koja je obezbedila plasman, usledila je Danska, pa je Brazil onda prvi južnoamerički tim sa vizom za Mundijal. Usledile su promocije Francuske, Belgije, Srbije, Španije, Hrvatske i Engleske.

Slede raspleti u ostalim kvalifikacijama, Evropa ima ukupno 13 mesta, Afrika pet, Azija i Južna Amerika četiri ili pet, Severna, Srednja Amerika i Karibi imaju tri ili četiri mesta, dok Okeanija može dobiti jedno. Jedna azijska selekcija će igrati protiv jedne centralnoameričke, dok jednu južnoameričku selekciju čeka baraž protiv okeanijske.

Evropski baraži biće završeni 29. marta, a igraju se polufinale i finale. Zato je bilo važno izbeći ovo doigravanje, koje nam je preko Lige nacija bilo kobno u borbi za poslednje Evropsko prvenstvo.

BONUS VIDEO Portugal – Srbija, kraj utakmice i veliko slavlje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar