Fudbaleri Srbije pobedili su Portugal sa 2:1 u poslednjem meču kvalifikacija za Mundijal i direktno se plasirali na Svetsko prvenstvo u Kataru.

Pobedu i plasman na Mundijal doneo je Aleksandar Mitrović, golom u 90. minutu na asistenciju Dušana Tadića, a „Orlovi“ su trijumfovali preokretom.

PROČITAJTE JOŠ:

On je ušao u drugom poluvremenu, a nije bio starter zbog stomačnih problema i ipak je kao rezervista kompletirao čudo u Lisabonu, gde je Srbija imala i malo sreće posle pogotka Dušana Tadića u prvom poluvremenu.

Upravo je kapiten Srbije bio jedan od pojedinaca koji su iz senke naterali Kristijana Ronalda i ostale zvezde Portugala na plač, jer je u dva poteza praktično rešio meč.

Srbija je u meč ušla na najgori mogući način. Nepažnja Nemanje Gudelja i veoma verovatno faul Bernarda Silve nad njim kažnjeni su već u drugom minutu.

Silva je ukrao loptu Gudelju s leđa, prosledio je do Renata Sančeza, a ovaj je izašao sam ispred nemoćnog Predraga Rajkovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Sudija Danijele Orsato nije pokazao da je Silva napravio prekršaj, pa je Portugal rano poveo.

„Orlovi“ su od tog trenutka zaigrali mnogo bolje i angažovanije. Početni šok ih nije potresao i poremetio, pa je već u devetom minutu poništen gol Strahinje Pavlovića.

Do Strahinje je lopta doletela od Nikole Milenkovića, ali su sudije pokazale da je „Bleki“ napravio faul, pa pogodak nije priznat.

Samo tri minuta kasnije, Dušan Vlahović je dobio pas u šesnaestercu, okrenuo se i levicom pogodio stativu.

Gudelj je u 14. minut ponovo pogrešio i izgubio loptu za slobodan udarac Portugala pred kaznenim prostorom. Ronaldo je pucao i nije bio precizan.

VIDEO: Gol Dušana Tadića za izjednačenje protiv Portugala

Piksijev tim je na terenu bio bolji, napadao je i u 33. minutu se to isplatilo, uz malo sreće.

Dušan Tadić je šutirao sa preko 20 metara, Rui Patrisio je propustio loptu kroz ruke jer se ona odbila od jednog igrača Portugala, prevarila ga i ušla u mrežu za 1:1.

Do kraja poluvremena je našoj reprezentaciji poništen još jedan gol, kada je Vlahović bio u nedozvoljenoj poziciji pred finiš.

Po isteku 45. minuta rezultat je ostao 1:1, ali su igrači Srbije bili bolji na terenu i imali su čemu da se nadaju u nastavku.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Od prvog minuta drugog poluvremena se na terenu našao Aleksandar Mitrović umesto Nemanje Gudelja.

Srbija je igrala presing u tom delu igre, ali je Portugal prvi zapretio ozbiljno u 52. minutu kada je kontru istrčao Sančez.

Ostavio je za sobom Pavlovića, Rajković mu je skratio ugao i odbranio, a Lukić je loše reagovao i umalo od svog saigrača zatresao svoju mrežu.

Domaći igrači su u narednih dvadesetak minuta konstantno pokušavali da umrtve igru i tek u 78. minutu je bilo veće opasnosti pred golom Portugala.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

Vlahović je šutirao sa desetak metara, pogodio je Danila u šesnaestercu i bio izblokiran. Sve do kraja meča, Srbija je ostala u pozicionom napadu i kaznila je pasivnost protivnika u 90. minutu.

Sevnuo je centaršut Tadića sa desne strane, Mitrović je izbegao ofsajd zamku i glavom je pogodio mrežu za 2:1 i veliku radost našeg tima i stručnog štaba.

„Orlovi“ su izdržali još pet minuta nadoknade posle tog gola, Portugal se nije oporavio od šoka i Srbija je ostvarila najveću pobedu od one protiv Nemačke na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.

Portugal – Srbija 1:2 (1:1)

(Sančez 2 – Tadić 33, Mitrović 90)

Stadion: Da Luž, Lisabon; Kapacitet: 65,647; Glavni sudija: Danijele Orsato; Pomoćnici: Karbone, Pereti; Četvrti arbitar: Masimilijano Irati

Portugal: Patrisio – Fonte, Dijaš, Kanselo, Nunjo Mendeš, Renato Sančez, Danilo, Mutinjo, B. Silva, Žota, Ronaldo. Selektor: Fernando Santoš.

Srbija: Rajković – Milenković, Veljković, Pavlović, Gudelj, Lukić, S. Milinković-Savić, Kostić, Tadić, Živković, Vlahović. Selektor: Dragan Stojković.

Drugo poluvreme:

90+5 KRAJ! SRBIJA JE NA MUNDIJALU!

„Orlovi“ su izdržali do kraja meča za veliko slavlje i zasluženu pobedu u Lisabonu.

90′ GOOOOOOOOL! Srbija vodi 2:1!

Mitrović je strelac! Centrirao mu je Tadić sa desne strane, Mitar je glavom pogodio loptu i od zemlje je poslao pod prečku gola Patrisija za 2:1.

86′ Radonjić nije mogao da se iskobelja

Imao je loptu u šesnaestercu, tamo je bila gužva i više igrača Portugala, izblokiran je igrač Srbije i zaustavljen je napad našeg tima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Armando Franca

82′ Pritisak Srbije, Mitrović promašio strašnu šansu!

Centaršut Kostića sa leve strane, Mitrović je udario loptu glavom i poslao je pored leve stative gola Patrisija. Malo je falilo.

77′ Vlahović u velikoj šansi

Šutirao je sa 11, 12 metara, pogodio je u ruku Danila, lopta se od Portugalca odbila do Mitrovića koji je bio u ofsajdu i to su sudije odmah signalizirale.

74′ Ne da se „Orlovima“…

Nekoliko prekida, korner, pa onda i faul u napadu Milenkovića. Vreme sada radi za Portugalce.

Foto: EPA/EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

69′ Izmene u timu Srbije

Veljković je ustupio mesto Spajiću zbog povrede, na terenu se našao i Nemanja Radonjić umesto Andrije Živkovića.

64′ Dvostruka izmena u Portugalu

Palinja ulazi i menja Žoaa Mutinja, a uz njega ulazi i Bruno Fernandeš, menja Bernarda Silvu.

VIDEO: Panika u odbrani Srbije, „Orlovi“ imali mnogo sreće

62′ Greška Pavlovića, opasnost po gol Srbije

Renato je šutirao sa dvadesetak metara, na pravom mestu je bio Rajković.

59′ Portugalci umrtvili igru Srbije, „Orlovi“ opet oštećeni za korner

Kostić je centrirao sa leve strane, Kanselo je zakačio tu loptu i Orsato je opet ostao nem na proteste igrača Srbije. Portugalci su u prethodnih pet minuta uspeli da obore tempo igre.

53′ Portugal mogao do 2:1

Sančez je krenuo napred, Pavlović je pao, a da nije uspeo da ga stigne, Renato je šutirao, Rajković je odbranio, ali je onda Lukić loše intervenisao i umalo posle odbitka Rajkovića zatresao svoju mrežu.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

50′ Presing Srbije, četvorica napred

Konstantno se pritiska odbrana domaćih u prvih pet minuta nastavka, ali oni za sada uspevaju da iznesu loptu preko pola bez mnogo muka.

46′ Idemo „Orlovi“, još 45 minuta nade! Mitrović u igri

Počelo je drugo poluvreme na stadionu Da Luž. Izašao je Nemanja Gudelj, Mitrović je morao da se nađe na terenu.

Prvo poluvreme:

Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

45′ KRAJ! Počelo je loše, završilo se odlično po Srbiju

„Orlovi“ su odigrali hrabro, imali su stativu, poništena su im dva gola i sa dozom optimizma mogu da se nadaju pobedi u nastavku meča.

44′ Opasno je, Milenković umalo tresao svoju mrežu, Vlahoviću poništen gol

Dušan je bio u ofsajdu u napadu Srbije, pa nije vredelo što je pogodio metu. Na drugoj strani je Milenković na petercu zakačio loptu posle centaršuta protivnika i ona je otišla van gola.

42′ Momci, hajde polako… Mnogo sreće za Srbiju

Greška Rajkovića posle malog pritiska Portugala i Milenković je rukom zakačio loptu posle udarca Portugalaca i tako je sačuvao svoju mrežu. Ruka mu je bila uz telo.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO COTRIM

40′ Dobra kontra Srbije, „Orlovi“ oštećeni za korner

Po levom krilu je istrčao Kostić, koji je primio loptu, istrčao i onda šutirao u spoljni deo male mreže gola Patrisija. Loptu je na putu dotle zakačio jedan od igrača domaćih, sudija je to prevideo.

36′ Uh, lukavo je pokušao Tadić…

Slobodan udarac je iznudio Sergej Milinković-Savić, Tadić je šutirao po zemlji, probao je da tu prevari Patrisija, ali udarac nije bio dovoljno snažan.

Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

33′ GOOOOL! Srbija je izjednačila na 1:1!

Dušan Tadić je šutirao sa dvadesetak metara, Rui Patrisio je pogrešio i lopta mu je prošla kroz ruke, završila je u mreži, a naš nacionalni tim je poravnao rezultat. Utisak je, potpuno zasluženo.

28′ Milenković probao sa distance

Veljković zaustavlja Žotu u opasnoj zoni, Srbija kreće u napad, a Milenković je oprobao svoj šut sa više od 30 metara. Srbija do sada ima pet udaraca ka golu rivala, Portugal dva udarca manje.

VIDEO: Uzalud je Pavlović tresao mrežu, poništen je gol Srbije

23′ Veljković na zemlji posle duela sa Ronaldom

Dobio je srpski defanzivac udarac od Portugalca i završio je na travi terena na Da Lužu. Prethodno je Pavlović dobro iščačkao loptu Silvi, a Veljković se posle kraće pauze pridigao.

20′ Je li bila ruka Fontea za penal?

Napao je Živković sa desne strane, ubacio je loptu po zemlji u šesnaesterac, ona se izodbijala od igrača Portugala i čini se da je u ruku zakačila Fontea. Orsato nije ni pomišljao da je tu bilo nečeg sumnjivog.

Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

16′ Au kakva prilika za Tadića…

Reagovao je Dijaš ispred ofanzivca Srbije, posle fantastičnog dodavanja Sergeja Milinković-Savića. Šteta što ovo nije prošlo.

14′ Šta radi Gudelj?!

Uklizao je igraču Portugala nakon što mu je lopta pobegla, Orsato je svirao faul posle starta na Žoti, a Ronaldo je, srećom, gađao preko gola.

VIDEO: Vlahoviću falilo sreće, pogodio je stativu

12′ Stativa Srbije!

Vlahović je primio loptu u kaznenom prostoru Portugala, uštopovao ju je i levicom poslao u stativu. Vratila mu se i onda je pucao preko gola. Mnogo sreće za Portugal.

9′ Poništen gol Pavlovića!

Milenković je posle centaršuta Tadića odigrao glavom za Pavlovića, ovaj je zatresao mrežu, ali je poništen pogodak zbog faula igrača Fjorentine.

8′ Užasan krik Pavlovića, žestok start Kansela

Veoma oštro je startovao igrač Portugala na Pavlovića koji je bio u naletu, pa je dobio žuti karton.

VIDEO: Pogledajte gol Portugala posle velike greške Gudelja

5′ Dobro se brani Veljković

Portugalci su napali sa desnog krila, nije dozvolio to štoper Srbije, pa lopta nije pronašla Kristijana Ronalda.

2′ GOL! Portugal vodi 1:0

Gudelj je izgubio loptu pred svojim kaznenim prostorom, ukrao ju je Bernardo Silva i prosledio do Renata Sančeza i ovaj je izašao sam ispred nemoćnog Rajkovića. Trebalo je da to bude faul nad Nemanjom, ali sudija Orsato je pustio da se igra nastavi.

1′ Počeo je meč na Da Lužu!

Prvi napad na utakmici imaju domaći fudbaleri Portugala

20.40 Hrabro, Srbijo, Katar te čeka!

20.35 Držimo vas za reč…

20.25 Makedonci su izborili baraž

Pobedom nad Islandom došli su do svog 18. boda u grupi, bod manje ima Rumunija koja je pobedila Lihtenštajn, a Nemačka je sa 27 bodova već otišla u Katar sa prvog mesta.

20.22 „Orlove“ u Lisabonu bodri i Kusturica

20.15 Mitrović je narušenog zdravlja, zato nije starter

Napadač Fulama i Srbije ima stomačne probleme, pa zbog toga nije dovoljno spreman da napadne Portugalce od prvog minuta.

19.58 Startnih 11 u Srbiji znate, a ovde možete da vidite i ko su rezervisti

Dmitrović, Vanja Milinković-Savić, Terzić, Mladenović, Jović, Aleksandar Mitrović, Stefan Mitrović, Radonjić i Maksimović počinju meč sa klupe.

19.50 Ovako su poslednje utakmice u kvalifikacijama izgledale za oba tima

Portugalci su remizirali sa Ircima 0:0 u prošloj, a donekle nezasluženo su pobedili Irsku kod kuće preokretom u finišu sa 2:1.

19.38 Ovi momci su došli u Lisabon po pobedu

Za Piksijem su na Da Luž stigli i igrači Srbije, Mladenović nije u startnoj postavi, ali je pokazao tri prsta kao i Grujić, a svi su spremni da doprinesu ako dobiju šansu kao rezervisti.

19.32 Stigli su i domaćini na stadion

Poslali su jasnu poruku: „Ovde smo da pobedimo“.

19.29 Čovek čiji gol ne želimo da vidimo u nedelju uveče…

Kristijano Ronaldo, naravno. Istini za volju, ne bi škodilo da ni ostali njegovi saigrači ne „isposte“ protiv Srbije.

19.26 Evo i šta se dešava u ostalim utakmicama kvalifikacija

19.19 Bez Mitrovića u prvoj postavi!

Piksi je odredio sastave i Srbija napada sa Vlahovićem u vrhu napada. Mitrović je ostao na klupi, a uz dva štopera, rupe pozadi će popunjavati i Nemanja Gudelj i Saša Lukić.

19.15 Malo zagrevanje, evo kako je izgledao meč u Beogradu…

Srbija je u tom okršaju pokazala zube i odigrala nerešeno, marta ove godine, ali je Kristijano Ronaldo imao šansu za pobedu. Postigao je pogodak u nadoknadi, ali je tada Stefan Mitrović izvadio loptu iz gola.

19.08 „Šteta što Pepe ne može da igra, onako prgav bi možda protiv nas dobio crveni“

Marjan Marković, nekadašnji reprezentativac i prvotimac Crvene zvezde žali što je Pepe isključen protiv Irske, a siguran je da Srbija mora da ide sa dva napadača.

„Ma sa dva špica, nama ‘iks’ i poraz, isto nam je, nama igra pobeda. Više bih voleo da igramo sa dva napadača. Izgubili ili nerešeno, isto je, samo pobeda dolazi u obzir. U poslednjim utakmicama smo imali dobru igru i rezultat je tu“, rekao je Marković za Nova.rs.

18.59 Piksi samouveren, fudbaleri Srbije stigli na stadion

18.33 Portugalci spremili koreografiju na tribinama „Da Luža“…

18.15 Dobrodošli u blog uživo, meča Portugal – Srbija na sajtu Nova.rs

Na našem sajtu možete da ispratite sve u vezi sa utakmicom godine, možete da komentarišete meč i dobijete vredne nagrade, ali i da vidite sve golove i najzanimljviije detalje odmah.

BONUS VIDEO: Autogol na utakmici Hrvatske i Rusije

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare