Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dvadeset klubova će učestvovati u Superligi Srbije u narednoj sezoni, što domaći fudbalski šampionat čini jednim od najmasovnijih u svetu.

Razlozi za takvu odluku su ovakvi ili onakvi, postavljaju se pitanja kvaliteta lige sa tolikim brojem timova, ali to ne mora nužno da bude loše.

Naprotiv – veliki broj utakmica bi mogao da donese i iznenađenja, neočekivane rezultate i možda neizvesnost koja u prethodnim sezonama praktično da nije postojala.

PROČITAJTE JOŠ

Priča se od raspada bivše Jugoslavije uglavnom svodila na trku Crvene zvezda i Partizana za šampionski trofej, uz „incident“ pod imenom Obilić.

Nešto zanimljivije je bilo u nacionalnom Kupu, gde su do trofeja uspeli da stignu Železnik, Jagodina, Čukarički i Vojvodina, dva puta.

Uz večite rivale sasvim sigurno će biti još timova koji bi mogli da se umešaju u borbu za vrh, s namerom da iznenade favorite i možda iskoriste činjenicu da će oni imati „rasutu pažnju“ zbog kvalifikacija za evropska takmičenja.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Takav „problem“ će imati i senzacionalna ekipa TSC iz Bačke Topole, te Vojvodina koja je uspela da iznenadi Partizan i stigne do pehara u Kupu Srbije.

TSC je zauzela četvrtu poziciju u prethodnoj sezoni, oduševila igrom, zalaganjem, ali i činjenicom da je imala dva najbolja strelca lige – Nenada Lukića i Vladimira Silađija.

Za narednu sezonu trener Zoltan Sabo je pripremio nova sveža imena, a da je Bačka Topola željena destinacija za mlade fudbalere svedoče i slučajevi igrača koji nisu želeli da odu, na primer, u Crvenu zvezdu.

Među njima prednjače Mihajlo Banjac, bivši fudbaler Inđije i Damjan Dostanić, momak koji je fudbalsko znanje sticao u redovima Ajaksa iz Amsterdama.

Uz njih, TSC je Zvezdi uspeo da uzme bivše omladince Edvina Elevena i Stefana Santrača, a iskustvo se očekuje od Dina Dolmagića, bivšeg igrača Javora, te Nemanje Petrovića, koji je sa Partizanom igrao u Ligi Evrope.

PROČITAJTE JOŠ Zvezda igrala Ligu šampiona, a Partizan zgrće novac

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Sasvim je izvesno da sa ogromnim ambicijama u narednu sezonu ulazi Vojvodina, koja se okitila titulom osvajača Kupa Srbije, predvođena trenerom Nenadom Lalatovićem.

Ekscentrični šef stručnog štaba je do trofeja stigao praktično bez stranaca, izuzimajući igrače sa teritorija bivše Jugoslavije, a izvesno je da i naredne sezone biti takav slučaj.

Vojvodina je ostala bez svog kapitena i prvog golmana Emila Rockova koji se preselio u Fehervar, ali je više nego značajan dolazak Vladimira Kovačevića, doskorašnjeg centralnog beka belgijskog Kortrajka.

Uz to, očekuje se da Lalatović pruži šansu nekom od šestorice fudbalera koji su proteklu sezonu proveli na kaljenju u timu Kabela, a vredi istaći i da je tim napustio bivši omladinac Partizana Jovan Kokir.

U Vojvodini su se dogodile i promene u upravljačkoj strukturi, ali finansije ne bi trebalo da budu problem pošto iza svega stoji Srbijagas. Na startu odmah derbi protiv TSC koji je blagi favorit ovog petka s kvotom 2,40 na keca. Iks je 3,25, a dvojak 3,05. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za TSC – Vojvodina.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Na državnim jaslama nije Čukarički, privatni klub koji uspeva iz godine u godinu da povoljno posluje i gotovo uvek vreba iz prikrajka šansu da napravi neko malo čudo.

Tim sa Banovog Brda je stigao u centar pažnje, pa i svetske javnosti, činjenicom da je uspeo da na pozajmicu iz Čelsija dovede Danila Pantića, za koga nije bilo mesta u Partizanu.

U suprotnom smeru, ali ne u isti klub, otišao je Slobodan Tedić, sjajni napadač koji će u narednom periodu nositi dres mladog tima Mančester sitija.

Dres Čuke će i dalje nositi Veljko Birmančević, tu su Milutin Vidosavljević, Stefan Šapić, te Miladin Stevanović, a znak pitanja i dalje stoji nad sudbinom kapitena Mladena Dodića.

On je već nekoliko sezona na meti Partizana, ali Čukarički odoleva ponudama i čuva jednog od najboljih igrača, čime dokazuje da i dalje ima ozbiljne namere u srpskom fudbalu.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Privatno vlasništvo, ambicije i napadač u engleskom fudbalu – to su sličnosti Voždovca i Čukaričkog, zbog kojih klub „sa krova“ iz godine u godinu ostaje u listi timova na koje treba obratiti pažnju.

Princip dovođenja u tim polaznika škola večitih rivala koji nisu uspeli da dobiju šansu u seniorskom sastavu bi mogao da se „naplati“ ove sezone, kroz Luku Cvetićanina, Miloša Pantovića, Aleksu Jankovića, Strahinju Bošnjaka…

Balans u timu pravi najiskusniji Miloš Stojčev, koji je posle priprema ostao bez cimera, doskorašnjeg kapitena Nemanje Nikolića, odnedavno novog člana Tuzle.

Voždovac je proteklu sezonu završio na osmom mestu na tabeli, što sasvim sigurno nije pozicija koja je priželjkivana.

Zbog toga bi trebalo očekivati da klub sa imenom beogradskog naselja dobije vetar u leđa i pokuša da iskoristi veliki broj utakmica u narednoj sezoni, te da „zapliva“ na talasu svoje mladosti.

Foto: Vanja Keser/Starsport

Svoje mesto u gornjem domu tabele je proteklih godina „zacementirao“ niški Radnički, koji je sezonu za nama završio na petoj poziciji tabele, ali bez šanse da se bori za izlazak u Evropu.

Možda je i bolje, pošto prethodni put nije bilo uspešan. Naprotiv.

Ono što su na klupi „Reala sa Nišave“ nedavno radili Milan Rastavac i Nenad Lalatović pokušaće da nastavi Radoslav Batak, u čemu je dobio i sasvim solidnu podršku uprave.

U Nišu će sledeće sezone raditi nekolio veoma iskusnih superligaških igrača, na čelu sa defanzivcem Žarkom Markovićem, bivšim bekom Partizana Nikolom Aksentijevićem, te svojevremeno krilom Zvezde Nenadom Gavrićem.

Tim je pojačao i napadač Filip Kasalica, a u grupu internacionalnih pojačanja ulaze Nenad Šljivić, bivši igrač Balzana sa Malte, te Todor Petrović, koji je stigao iz hrvatskog Zaprešića.

Metalac Novi Pazar

Priliku iz prikrajka pokušaće da dočekaju ekipe poput Napretka, Mladosti, Spartaka, ali je sasvim izvesno da i novajlije, Novi Pazar, Bačka, Metalac i Zlatibor imaju ambiciju da ne budu samo prolaznici.

Pred timovima poput Mačve, Rada, Inđije, Javora i Proletera će biti težak zadatak da opravdaju superligašku poziciju, ali će, ponovićemo, veliki broj utakmica biti prava prilika za njih da to pokažu.

Borba za titulu će, bar prema uobičajenom scenariju, biti svedena na dva tima, večite rivale, koji će imati ogroman cilj pred sobom – kvalifikacije za Ligu šampiona.

Sa druge strane, činjenica da će čak šest ekipa na kraju naredne sezone ispasti iz elitnog ranga takmičenja ukazuje na to da će borba za opstanak biti jednako, ako ne i zanimljivija od trke za titulu.

Superliga počinje u petak, 31. jula, utakmicama između Spartaka i Zlatibora, TSC i Vojvodine, odnosno Mladosti i Javora.

SUPERLIGA, 1. KOLO

Petak:

Spartak – Zlatibor 19

TSC – Vojvodina 19

Mladost – Javor 20

Subota:

Napredak – Partizan 17.30

Crvena zvezda – Novi Pazar 19.30

Radnički – Metalac 19.30

Mačva – Bačka 19.30

Proleter – Rad 19.30

Čukarički – Inđija 19.30

Voždovac – Radnik 19.30

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar