Foto: EPA-EFE/EFE

Ali Bin Naser, fudbalski sudija iz Tunisa, delio je pravdu na legendarnoj utakmici finala Svetskog prvenstva 1986. godine.

On je naveo da je ponosan i počastvovan jer je pomogao da Dijego Maradona „postigne gol veka“.

PROČITAJTE JOŠ

Argentinac je preminuo u 61. godini, a pored svog majstorstva, ostaće upamćen i po golu u finalu Mundijala 1986. godine.

Maradona je tada rukom postigao gol protiv Argentine i trasirao put svom timu da osvoji trofej.

Sudija Bin Naser je naveo da nije imao nijednu drugu opciju nego da prizna gol Maradone, koji je kasnije postigao i drugi.

„Krenuo je sa centra igrališta, pratio sam ga blisko. Kada sudite nekome kao što je Maradona, jednostavno ne možete da skinete pogled sa njega. Pokušali su tri puta da ga obore, ali ga je želja za pobedom gurala dalje. Svaki put sam vikao ‘prednost’. Gledao sam sve izvan kaznenog prostora, čudio sam se kako je jedan čovek otresao tri defanzivca i trčao skoro 50 metara. Mislio sam da će ga oboriti, bio sam spreman da dosudim penal…“

Ali, Maradona to nije hteo.

„Na moje iznenađenje, on je predriblao i poslednjeg defanzivca, a posle i golmana Pitera Šiltona. Postigao je gol veka. Ja sam ponosan i počastvovan kao osoba i kao sudija što sam imao tako važnu ulogu u tom istorijskom momentu. Da sam dosudio bar jedan faul, ne bismo videli nešto tako zadivljujuće. Prednosti koje sam puštao su mi najveće dostignuće u karijeri“.

Gola rukom se seća – „živo se seća“.

„Engleski defanzivac je imao loptu, vratio je i Maradona se našao u vazduhu sa Piterom Šiltonom. Bili su okrenuti na drugu stranu od mene, gledali su u pomoćnika Bogdana Dočeva. Oklevao sam, pogledao sam ka Dočevu, a on je pogledao ka centru terena, potvrđujući gol. FIFA nam je dala instrukcije da verujemo kolegi koji je u boljoj situaciji da vidi. I ja sam poštovao to“, istakao je Bin Naser.

On i Maradona su se sreli 2015. godine, a arbitar je dobio na poklon dres legendarnog Argentinca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar