Foto: YouTube/FK Partizan Beograd

Trener Partizana Ilija Stolica sumirao je prvih desetak dana priprema, izazove sa kojima se suočava, ali i onim što predstoji.

Crno-beli su u Ptuju, tu im je baza za pripreme pred nastavak sezone, a Stolica kaže da za sada zbog cele situacije nema dovoljno igrača na raspolaganju.

PROČITAJTE JOŠ:

„Iza nas je intenzivnih desetak dana, urađeno je dosta stvari, ali smo i te kako svesni da nas čeka još mnogo posla. Biće to specifičan prelazni rok, organizacija koja je zbog predstojećeg Svetskog prvenstva malo skratila mogućnosti za angažovanje igrača, uigravanje, dosta toga promenila i ubrzala, a na sve to smo imali zaista dosta promena u igračkom kadru“, rekao je trener Partizana.

Fale centralni defanzivci, poput Saničanina i Vujačića, a Stolica kaže da je ponosan što njegovi igrači predstavljaju reprezentacije.

„Moj posao je da nađem prava rešenja i kada problem evidentno postoji. Oba štopera su bitna zbog stabilnosti i uigravanje tima, a mi trenutno nemamo nijednog igrača na poziciji centralnog defanzivca i to nas stavlja u poziciju improvizacije. Moraćemo da tražimo alternative i pokušamo možda da nađamo drugačija taktička rešenja. Ne zbog naših želja da nešto odmah menjamo, već zbog okolnosti. Zato ćemo možda imati neke nepredvidive situacije u tim prvim mečevima“, upozorava Stolica.

Dodaje da ne bi voleo kada bi bio prinuđen da igrači budu na terenu po 90 minuta i da se time uvećava rizik od povreda.

Osvrnuo se tokom razgovora sa medijima i na pitanje stranaca i plan koliko ih dovesti.

„Znamo koliki broj stranaca je dozvoljen u prvenstvu. Optimalno je da imao jednog više preko dozvoljenog broja, dakle, pet internacionalaca, jer sve više ne bi imalo smisla. Inače koristimo veliki broj rotacija, kako bismo što više njih ih držali u takmičarskom ritmu, što zbog mečeva, što zbog treninga. S tim da ovog momenta ne mogu tačno baš da preciziram, pošto ćemo neke stvari rešavati u hodu“.

Srećan je što je klub doveo Zlatana Šehovića, koga kaže da zna od kadetskih dana, a opisao je i kako je došlo do saradnje sa Aleksandrom Filipovićem.

„Zahvalan sam sportskim prijateljima, jer kada smo tražili neke solucije, pojavilo se njegovo ime i situacija da bi mogao da bude angažovan. Imao je još šest meseci ugovora sa Bate Borisovim, izlaznu klauzulu, a mi sreću da je Filipović imao veliku želju da dođe u Partizan, da bismo ponovo sarađivali. Pride je nedavno postao otac i supruga i Aleksandar su želeli da se vrate, što nam je olakšalo posao. Došli smo tako do igrača koji je kvalitetan u više parametara, bio je evropski prvak sa Srbijom 2013. godine i pripada grupi momaka sa pobedničkim mentalitetom i stavom, presudan u mom slučaju“.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Ipak, Partizan je i napustilo više igrača prethodnih dana zašta Stolica kaže da je najteži deo posla.

„To je najteži deo trenerskog posla. Ako bih poredio, to je kao da na treningu imate 25 podjednako dobrih igrača, od kojih svi zaslužuju da igraju, a morate da se opredelite za 11 startera, da neko ne bude ni na klupi. Kada se rastajete sa igračima, pogotovo ako su deca kluba, nije lako, štaviše, emotivno je, izuzetno teško. Sa druge strane, svi sa profesionalne strane moramo da gledamo ono što je iznad nas – Partizan. Takve situacije su neminovnost, imao sam slične situacije i u klubovima i u reprezentaciji gde su ti bolni rezovi neophodni. No, bez obzira kako se osećam, tu sam da donosim takvu vrstu odluka, jer te situacije moraju da se rešavaju, neda se izbegavaju, a tip sam čoveka koji ne beži od problema i ne gura stvari pod tepih. Tako je bilo i sada, međutim, moramo dalje, kompromis ne sme da postoji zbog Partizana“, istakao je Stolica.

BONUS VIDEO: Srbija povela 1:0 protiv Izraela, namestio Motika, pogodio Lazetić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar