Stiven Džerard
Stiven Džerard; Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Ušli smo u još jedan foto finiš, a kako drugačije kada je u pitanju Premijer liga. Najkvalitetnije fudbalsko prvenstvo zbog toga ima posebnu draž, titule se odlučuju u poslednjih minutima, pa i sekundama.

Ovog puta su igri za trofej ostale dve ekipe koje su bile apsolutno dominantne na engleskom tlu.

PROČITAJTE JOŠ

U ovom trenutku Mančester siti ima 90 bodova, dok je Liverpul stao na 89. U poslednjem kolu pada odluka o šampionu, a zanimljivo da je ovo i veliki rat Pepa Gvardiole i Jirgena Klopa.

Od kada su obojica u Premijer ligi, verovali ili ne, ali Pep je sa Sitijem osvojio samo jedan bod više od Liverpula u prethodnih šest godina. Zaista neverovatno!

Liverpul će pokušati da savlada Vulverhempton kako bi mogao da se nada tituli, dok će istovremeno Mančester siti (nedelja, 17.00) pokušati da sruši Aston Vilu.

Odnedavno je trener Aston Vile postao legendarni Stiven Džerard, jedan od poslednjih pravih fudbalskih romantika.

Foto: EPA/Nigel Roddis

Čitavu karijeru je proveo u Liverpulu, ali nijednom nije uspeo da osvojio titulu Premijer lige sa ovim klubom. Sada bi on mogao da odigra važnu ulogu u tome da Liverpul na kraju opet postane prvak Engleske.

Sve što je potrebno je da Sitiju ne dozvoli da trijumfuje. Ipak, on taj meč nije gledao kroz podtekst, već krajnje matematički precizno.

„Moj posao je da donosim pobede Aston Vili, i uvek će biti tako dok predstavljam ovaj klub“, poručio je Džerard pre deset dana.

Ovaj trenutak se otvorio osam godina nakon što se okliznuo u nadoknadi prvog poluvremena protiv Čelsija, kada mu je Demba Ba oteo loptu i pogodio. Prošlo je osam godina od tog aprila kada je Džerard, legenda „crvenih“, ostavio Liverpul bez još jedne titule.

Sada ima priliku da se „iskupi“ i da promeni stvari, ima priliku da napravi podvig i još jednom postane deo istorije kluba.

Stiven Džerard
Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Nema nikakve dileme da će svi ljubitelji fudbala pomno pratiti dešavanja sa ovih mečeva, a Džerardova svaka reakcija biće pod posebnom lupom.

Da samo nijanse razlikuju dva velika kluba svedoči mnogo podataka, ali nijedan kao mogućnost da i nakon 38. kola niko ne osvoji titulu šampiona.

Iako je scenario nerealan ili najblaže rečeno malo verovatan, sama mogućnost da je u igri privlači veliku pažnju.

Naime, moglo bi da se desi da Liverpul i Siti budu izjednačeni po svim parametrima, te bi se onda igrao plej-of meč koji bi odlučio pitanje šampiona.

Za to je neophodno da Liverpul upiše remi sa 10 i više golova (5:5, 6:6 itd), dok bi Aston Vila morala da demolira Mančester siti sa čak 6:0. Navikla nas je Premijer liga na nemoguće, ali ukoliko se desi ovo to bi zaista bilo ravno komunikaciji sa vanzemaljcima.

Kako Siti osvaja titulu?

Ukoliko „građani“ savladaju Aston Vilu novi su šampioni Engleske.

Kako Liverpul može do trofeja?

Liverpul mora da savlada Vulverhempton i da se nada da Aston Vila neće biti poražena od Sitija. U slučaju pobede bi Liverpul imao 92 boda, dok bi Siti ostao na 91 (u slučaju remija) ili bi imao 90 u slučaju poraza.

Šta ako oba tima remiziraju?

Titula ide Mančester sitiju zbog boda prednosti.

Šta ako imaju isti broj bodova?

Ako Liverpul remizira, a Siti bude poražen imaće po 90 bodova. Odluka bi bila doneta na osnovu gol-razlike, a u ovom trenutku Siti ima gol razliku +72 (96:24), dok je Liverpul na +66 (91:25), pa bi titula otišla u Mančester osim ako Aston Vila ne slavi sa sedam i više golova razlike.

Džek Griliš je prešao iz Aston Vile u Siti za 117,5 miliona evra, najskuplji engleski fudbaler svih vremena, a sada bi bivši klub ovog veziste mogao dodatno da zaradi. Naime, u ugovoru postoji klauzula da Siti mora da isplati bonus ukoliko osvoji titulu koji iznosi 18 miliona evra.

BONUS VIDEO Navijači Liverpula pevaju u Ronaldovu čast, podržali ga u trenutku najveće tragedije

Pratite nas i na društvenim mrežama: FacebookTwitterInstagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar