Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Dejan Stanković, trener Crvene zvezde, pričao je do najsitnijih detalja o ekipi Tirane dva dana uoči utakmice 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

Srpski prvak gostuje u prestonici Albanije, u utorak od 20 sati, a u stručnom štabu crveno-belih do detalja su skenirali protivnika.

PROČITAJTE JOŠ:

„Imamo još dva dana, gledali smo meč u Tbilisiju, videli smo dosta nizak blok rivala, organizovano branjenje, čekanje šansi iz polukontre i kontre. Dinamo je imao posed lopte, ali to je možda način da može da se pogreši, jer je u pitanju sterilan posed koji nije doneo ništa“, rekao je Stanković i dodao:

„Dinamo Tbilisi je imao mnogo veći posed lopte, ali se gleda krajnji rezultat. Nećemo nasesti na to. Iskustvo bi trebalo mnogo da znači u ovakvim utakmicama.

PROČITAJTE JOŠ: Poruka iz Zvezde: Tirana – gostovanje kao i svako drugo

Osvrnuo se trener Zvezde i na evropsku premijeru na „Marakani“.

„Pričali smo o Evropi, hteli smo da završimo meč u 15 minuta, a nema potrebe za tim. Bitno je kako si ušao u utakmicu, da je uzmeš pod kontrolu, da sve zavisi od tebe i da uspeš da iskontrilišeš kada dođe do problema, da ne bude nervoze, straha i sličnog“.

Stanković je kao igrač imao mnogo velikih utakmica, sada je u potpuno drugoj ulozi.

„Imao sam toliko biti ili ne biti utakmica, i klupske, i reprezentativne pogotovo. Znam sada da je to lakše kada si igrač. Bitno je iskontrolisati euforiju, unutrašnje emocije. Pritisak treba da bude, obožavam ga, jer te drži na oprezu, u suprotnom sledi šamar. Volim ovaj osećaj. Mnogo je drugačije i komplikovanije spremiti se kao trener“.

Jedan od glavnih aduta crveno-belih mogli bi da budu prekidi, jer su tada posebno opasni.

„Videli ste finale Lige Evrope, četiri od pet pogodaka palo je iz prekida… To je nešto što mi korektno radimo i dosta pažnje poklanjamo tome. Dosta analiziramo njihove defanzivne prekide i tu možemo da potražimo našu šansu“.

Što se tiče zdravstvenog stanja ekipe i spremnosti Bena, Stanković ne ostavlja dilemu:

„Znam 95 odsto tima. Ben je veliki profesionalac, to svi znaju, situacija je korektna, imamo još cela dva dana. Poznavajući njega, i njegov mentalitet, neće ni mali problem biti problem za njega. Njegov prag bola je ogroman, posvećenost timu je neverovatna, ako ne bude fizički, biće 100 odsto mentalno spreman. Živi za Zvezdu, za ekipu, za ovakve utakmice, za rezultat“.

Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport

Zvezdino gostovanje Tirani privlači dodatnu pažnju, s obzirom na ulog i aktere.

„Lično, idemo da igramo fudbal, ne očekujem provokacije. Same zemlje nose tenziju, ali ovo je sport, idemo da se takmičimo i da donesemo kući rezultat. Provokacija ima i u drugim utakmicama. Ništa specijalno ne očekujem tamo. Teže je da smirimo momcima emocije, da se ‘ne sprže’ pred tako važnu, jednu utakmicu. Može da traje i 120 minuta… Cilj opravdava sredstvo. Nema velike razlike u odnosu na ove i druge utakmice. Sama utakmica kao utakmica, ne protivnik, nosi dovoljnu težinu. Gledaću da sačuvam tu takmičarsku atmosferu za prolaz dalje. Ne može da se pobegne od toga da može da bude malkice vruće, ali nećemo pasti pod taj uticaj“.

Predstavnike medija je zanimalo i da li se Stanković konsultovao sa nekim iskusnijim kolegama, konkretno Sinišom Mihajlovićem.

„Nisam se konsultovao ni sa kim. Ne može neko spolja da oseti to bolje od svih nas. Da bi mi dao savet, mora i da analizira ekipu Tirane, uz dužno poštovanje, to je naš problem i naša utakmica. Bitna je dobra organizacija i da budemo svi zajedno – to je moj moto“.

Pokušao je Stanković i da uporedi gostovanje Tirani sa duelom Jugoslavije i Hrvatske 1999. godine, ali…

„Ne mogu da ga poredim, iskreno. Prošla je 21 godina, znamo kako je bilo tada, drugačije je bilo tada, potpuno drugačije sada. Ne vidim stvarno ništa više od utakmice, 90 ili nešto više minuta, i posle svako na svoju stranu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare