Foto:EPA-EFE/H. PRABOWO

Teško je da su samo dva krivca za ovakav incident

Indonežanski sud je u četvrtak izrekao zatvorske kazne za dvojicu fudbalskih radnika, koji su navodno krivi za jednu od najvećih tragedija u istoriji na sportskim stadionima.

Na fudbalskom meču u Indoneziji , početkom oktobra prošle godine, došlo do nezapamćenih sukoba koji su doneli veliku smrt i stradanje kao posledicu nasilja.

PROČITAJTE JOŠ:

U velikom derbiju dva najpopularnija kluba u Indoneziji Arema i Persebaja koji je završen rezultatom 3:2 za gostujući tim, po završetku meča je došlo do žestokih sukoba i nasilja.

Navijači su odmah upali na teren nakon čega je reagovala policija koja je ubacila suzavac. To je izazvalo stampedo koji je prouzrokovao slučajeve gušenja.

Prema zvaničnim podacima tom prilikom je preminulo preko 130 ljudi, dok je preko 300 završilo u bolnici.

Abdul Haris i Suko Sutrisno, bivši službenici za bezbednost na stadionu, osuđeni su na 18 meseci i 12 meseci zatvora.

Obojica su za vreme nesreće radili za Aremu, a tamošnji Fudbalski savez im je doživotno zabranio aktivnosti vezane za fudbal.

„Okrivljeni Haris nije predvideo haos, jer nikada pre nije bilo izvanrednih situacija. Okrivljeni takođe, nije dobro razumeo svoj posao bezbednjaka“, rekao je sudija.

Za ista kaznena dela terete se i trojica policijskih službenika, o kojima će se naknadno odlučivati.

Istraga indonezijske komisije za ljudska prava utvrdila je da je glavni uzrok stampeda suzavac, a istražitelji su istakli i da je stadion bio previše popunjen.

BONUS VIDEO Navijači Srbije grme u Dohi: Ko da mi otme…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar