Foto: Starsport

Početak sezone 2021/2022 u kvalifikacijama za fudbalske evrokupove protekao je u znaku odličnih partija srpskih klubova. Zabeležene su četiri pobede - a šta to konkretno znači za srpski fudbal?

Crvena zvezda je pobedom nad Kairatom od 5:0 nadoknadila minus od jednog gola i stigla do 6:2, pa će igrati u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Preostala tri predstavnika – Partizan, Vojvodina i Čukarički – podjednako uspešno su započeli borbu za grupnu fazu Lige konferencija. Crno-beli su dvostrukom pobedom (1:0, 2:0) protiv Dunajske Strede došli do trećeg kola, Vojvodina je dva puta minimalnim rezultatom savladala Panevežis iz Litvanije, dok je Čukarički protiv Sumgaita nakon beogradskih 0:0 na gostovanju uspeo da dođe do 2:0.

#related-news_0

Dakle, od četiri predstavnika, sva četiri su prošla dalje, čime je ponovljen rezultat iz sezone 2018/2019, kada su Crvena zvezda, Partizan, Spartak iz Subotice i Radnički iz Niša preskočili prvu prepreku.

Šta to konkretno znači za srpski fudbal?

Prolaz u narednu rundu ima nekoliko različitih pozitivnih efekata kako na klubove, tako i na čitav klupski fudbal.

Pre svega, sva četiri srpska predstavnika će dobiti za srpske uslove značajnu finansijsku injekciju. Crvena zvezda je obezbedila učešće u grupnoj fazi Lige konferencija, mesto u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope, a pobeda nad moldavskim Šerifom bi značila i najmanje deset miliona evra u klupskoj kasi.

Sa druge strane, Partizan, Vojvodina i Čukarički su na bankovni račun dodali najmanje 550.000 evra, a ta cifra će porasti ukoliko obezbede prolaz u plej-of.

Druga važna stvar je nacionalni koeficijent. Srbija je sezonu 2020/2021 okončala kao 16. na UEFA rang listi, jedno mesto ispod crte koja označava zemlje sa dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok je stanje početkom takmičarske 2021/2022. nešto bolje.

Srbija je trenutno 13. na UEFA rang listi (23,875 bodova), i do kraja sezone će voditi veliku borbu sa ekipama iz Belgije (24,000), Kipra (22,250), Švajcarske (21,925), Hrvatske (21,150), Češke (21,100, Turske (20,400) i Grčke (20,200).

Sve ove zemlje još uvek imaju maksimalan broj predstavnika u evrokupovima, pa nema sumnje da će trka za to 15. mesto biti izuzetno neizvesna do praktično samog završetka takmičenja u Evropi.

Koeficijent koji je jedna zemlja „zaradila“ se računa tako što ukupan broj bodova osvojenih tokom nastupa u evrokupovima po završetku sezone bude podeljen na četiri. Kako bi bio ostvaren napredak za sezonu 2022/2023, neophodno je da srpski klubovi osvoje ukupno 26 bodova (trenutno, bodovni saldo je 6.5, ali bi on trebalo značajno da poraste u narednim nedeljama, s obzirom na to da će Crvena zvezda odigrati još najmanje deset mečeva u Evropi (četiri u kvalifikacijama, i šest u grupnoj fazi nekog takmičenja), a iako imaju nešto teže zadatke, za očekivati je da i Vojvodina, Čukarički, ali pre svih Partizan zabeleže dobre rezultate protiv LASK-a, Hamarbija i Sočija i dodaju još poneki bod na koeficijent.

Krajnji cilj je doći do tog famoznog 15. mesta, a čini se da je napravljena više nego dobra podloga kako bi on na kraju sezone koja je tek počela i bio dostignut.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar