Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Došao je na čelo reprezentacije u nezgodnom trenutku, ali rezultati nisu bili sjajni pod njegovom komandom

Fudbalska reprezentacija Srbije dobila je rivale u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a među njima se nalazi i Bugarska čiji je selektor Mladen Krstajić.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija je sa Draganom Stojkovićem Piksijem na klupi ostvarila velike uspehe, izborila je plasman i na Mundijal u Kataru, a vera u naše fudbalere se ponovo vratila među navijače.

Piksi je uspeo ono što mnogi pre njega nisu, napravio je ekipu koja može da igra sa svakim, što je pokazao i meč protiv Portugala u kvalifikacijama za Mundijal, ali i mečevi u B diviziji Lige nacija, pa je preko leđa Norveške izboren i plasman u prvu diviziju.

„Orlovi“ će i u Katar otići kao ekipa koja ima čemu da se nada, ali teško je i nepotrebno sada pričati o dometima. To će se najbolje videti na terenu.

Srpski reprezenattivni fudbal sa Piksijem je ponovo zaživeo, ali je nedavno i Krstajić preuzeo delimično zasluge za sadašnju igru Srbije, iako je istakao da su „orlovi“ apsolutni favoriti u kvalifikacionoj grupi za Evropsko prvenstvo.

„Srećan sam što ću se kroz fudbal vratiti u Srbiju. Grupa je veoma atraktivna. Mađarska je lider, igraju dobar fudbal, ali Srbija je za mene favorit broj jedan. Crna Gora je uvek neugodna, Litvanija može da pomrsi račune. Mi u Bugarskoj formiramo mlad i ambiciozan tim i verujem da će momci dati maksimum. Ali zaista nije realno govoriti o tome više sada, utakmice su tek u martu“, izjavio je Krstajić.

PROČITAJTE JOŠ:

Srbija gostuje Bugarskoj 20. juna 2023. godine, dok 19. novembra komšije dolaze u Beograd. Krstajić je ipak odlučio da sebe istakne u prvi plan.

„Mi gradimo tim koji će igrati narednih deset godina. I opet kažem, Srbija je favorit broj jedan. Svi ostali će se boriti i niko neće želeti da izgubi od Srbije u grupi, jer ona igra dobar fudbal. Pod mojom komandom je formirano 80 odsto sastava sadašnje Srbije, kada smo počeli podmlađivanje“, dodao je nekadašnji strateg „orlova“.

Ovaj komentar razljutio je mnoge navijače u Srbiji, koji smatraju da Krstajić nije zaslužan za trenutni uspeh, te da kao selektor ništa značajno nije uradio.

Krenućemo od rezultata koje je Krstajić uspeo da napravi. Istina je da je došao na klupu reprezentacije u nezgodnom momentu. Srbija je sa Slavoljubom Muslinom obezbedila već plasman na Mundijal u Rusiji, a Krstajić je pre početka velikog takmičenja vodio ekipu na šest prijateljskih utakmica. Na njima rivali nisu bili iz prve, pa čak ni druge klase, a upisane su tri pobede (Bolivija, Nigerija, Kina), dva poraza (Čile, Maroko) i remi sa Južnom Korejom.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Na Svetskom prvenstvu u junu 2018. upisali smo dva poraza i pobedu protiv Kostarike, pa smo ispali odmah u grupi. Bolan poraz od Švajcarske u direktnom meču za prolaz dalje pamtimo i dan-danas, ali je Krstajić ipak ostao selektor i vodio ekipu kroz diviziju C Lige nacija.

U njoj Srbija nije znala za poraz na šest mečeva, a pored četiri pobede remizirali smo sa Rumunijom dva puta. To nas nije koštalo prolaza dalje, pa se može reći da je Krstajić sa reprezentacijom ipak opravdao ulogu favorita u C diviziji.

Taj uspeh kupio mu je još vremena na selektorskom mestu, a početkom 2019. godine imao je prijateljsku utakmicu sa Nemačkom na kojoj je bilo 1:1. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo nisu dobro počele, pa je najpre upisan remi sa Portugalom, a onda i bolan poraz od Ukrajine rezultatom 5:0. To je verovatno bila kap koja je prelila čašu, pa je Krstajićev poslednji meč na mestu selektora Srbije bio protiv Litvanije 10. juna 2019. Tada je upisana pobeda sa 4:1, ali je kormilo preuzeo Ljubiša Tumbaković.

Kada se sve sabere njegov bilans sa Srbijom je poprilično šaren – devet pobeda, šest remija i pet poraza.

Što se tiče igrača koje je Krstajić „doveo“ u reprezentaciju njih ima 14, dok je sedam i dalje u sastavu. Najviše pažnje tada je privlačila priča o Sergeju Milinkoviću Saviću, koga je najpre Muslin zvao za prijateljske mečeve, ali vezista tada nije dobio šansu. Kasnije je Muslin shvatio da mu se Sergej ne uklapa u taktičke zamisli, pa je vezista debitanstki nastup za nacionalni tim imao pod vođstvom Krstajića.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Krstajić je na svom prvom meču kao selektor Srbije pružio šansu i Milošu Veljkoviću, koji je kod Piksija jedan od najkonstantnijih igrača u odbrani.

Na prijateljskim mečevima koji su na programu bili pre Mundijala u Rusiji, Krstajić je šansu prižao i sledećim debitantima: Marku Dmitroviću, Nemanji Radonjići, prvotimcu niškog Radničkog Nikoli Aksentijeviću i Spartaka Đorđu Ivanoviću. Prva dvojica su i dalje doe reprezentacije, dok Aksentijević i Ivanović nisu u planovima Piksija.

U prijateljskom meču protiv Čilea debitovali su Nikola Milenković i Luka Jović, i sada članovi reprezentacije Srbije, kao i prvotimac Crvene zvezde Milan Rodić.

Tokom Lige nacija Krstajić je tim podmladio sa sledećim igračima: Saša Lukić, Branko Jovičić i Nemanja R. Miletić, dok su u prijateljskom duelu protiv Nemačke zaigrali još Miroslav Bogosavac i Milan Pavkov. Od njih petorice, samo je Lukić i dalje u timu.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Bitno je navesti da je Krstajić imao čak sedam prijateljskih mečeva na kojima je mogao da isprobava nove postave i igrače, a „podmlađivanje“ je bilo neizbežan proces.

Ono što Srbija sa Krstajićem nije imala, a sada ima je dobra atmosfera. Piksi je uspeo da napravi tim protiv koga gotovo niko više nije favorit, „posložio je kockice“, a na svakoj poziciji ima po više igrača koji mogu da odigraju na potrebnom nivou. Srbija sada igra napadački fudbal, postoji jasan stav i taktika, na terenu ne izgleda kao „raštimovana“ banda, kao što je na primer bio slučaj kada je sa Krstajićem doživljen poraz od Ukrajine od 5:0.

Krstajiću se ne može osporiti to da je nekim igračima dao šansu, ali daleko od toga da se može porediti reprezentacija iz njegovog vremena sa ovom sada. Mnogo toga je drugačije, a najbolje o tome svedoče i rezultati, ipak se oni najviše pamte.

BONUS VIDEO Gardijan prognozira da su Piksijevi orlovi deseti favoriti u Kataru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar