Dragan Stojkovic Piksi
Dragan Stojković Piksi Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Srpski fudbal poslednjih godina može da se pohvali da se strpljivo gradi reputacija da ovde ipak žive i rade dobri stručnjaci.

PROČITAJTE JOŠ

Trenerski milioneri nekada su radili u Kini ili na Bliskom istoku, ali sada se situacija malo promenila, a velike cifre „zavrtele“ su se i u Italiji, pa čak i Srbiji.

Ugovor sa šest nula poslednji je potpisao Nenad Lalatović, novi trener Al Batin iz Saudijske Arabije, a ovo su naši najplaćeniji stručnjaci.

Imamo predstavnike iz top 5 liga, Slaviša Jokanović vlada Čempionšipom i uvodio je timove u elitu, ali je bilo i ovde arapskih avantura.

DRAGAN STOJKOVIĆ PIKSI

Među najplaćenijima je srpski selektor Dragan Stojković Piksi. On je pre dolaska na kormilo Srbije radio u Kini i klubu Gvangdžu R&F.

Godišnje je Piksi u Kini inkasirao čak 3,5 miliona evra, a Kinezi su mu bili dužni oko 5,5 miliona ukupno.

Da bi preuzeo kormilo Srbije, trebalo je da se odrekne oko dva miliona, kako je ranije javio Sport klub.

Malo kome će smetati to što bi Piksi, kako se procenjuje, trebalo da dobija oko milion evra godišnje od Fudbalskog saveza Srbije.

Za odlazak na Mundijal sleduje mu i unosan bonus.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL EDITORIAL USE ONLY

SLAVIŠA JOKANOVIĆ

Među takvima je i Slaviša Jokanović. Čovek koji je dva različita kluba uvodio u Premijer ligu jeste neko ko se dokazao.

Fulam nije imao strpljenja za Jokana, kad se „kotidžersi“, pre nešto manje od tri godine, nisu proslavili na startu sezone u Premijer ligi.

O odnosu Votforda prema Jokanoviću je izlišno i govoriti, jer su „stršljenovi“ pokazali koliko nemaju takta kada su ga 2015. otpustili i zamenili za Kikea Sančesa Floresa.

U Al Garafi, prema pisanju britanskih medija dobijao oko 2,5 miliona funti, odnosno oko 2,9 miliona evra godišnje.

Šefild junajted je u međuvremenu „zagrizao“ za njega kao eksperta da uvodi timove u Premijer ligu i zato ne treba čuditi ako je Jokan, koji je u Al Garafu otišao jula 2019. ovog leta pred povišicom.

Naravno, mora se razmišljati i o porezima, jer da bi ga Šefild doveo i platio mu oko 2,9 miliona evra neto, morao bi da plati 4,6 miliona ukupno.

Foto:Tanjug/Massimo Paolone /LaPresse via AP

SINIŠA MIHAJLOVIĆ

Serija A nije toliko platežno moćna kao što je recimo engleska liga, ali je Gazeta delo Sport objavila pre nekoliko meseci da je plata Antonija Kontea u Interu bila čak 12 miliona evra.

Međutim, problem je što je Konte daleko ispred ostalih po sumi koju dobija, dok se ostali kreću od dva do dva i po miliona evra godišnje.

Tako je navedeno i da je Siniša Mihajlović, veoma dobar strateg koji je u prvoj sezoni spasao Bolonju gotovo sigurnog ispadanja na platnom spisku kluba sa dva miliona evropskih novčanica godišnje.

Foto: EPA-EFE/Lukas Barth-Tuttas

MARKO NIKOLIĆ

Što se tiče Rusije, u Lokomotivi su procenili da imaju perspektivu sa Markom Nikolićem, koji je imao odličan drugi deo sezone sa moskovskim klubom.

Osvojio je Kup, nanizao veliki broj utakmica bez poraza i pokazao da će opravdati 1,8 miliona evra koliko je trebalo da dobija.

Pisalo se o ugovoru do 2024. godine i shodno tome, Nikolić će imati šansu da ponovi uspeh Jurija Sjomina koji je sa Lokomotivom postao prvak, ali i zbog koga su na Nikolića u Moskvi isprva gledali s podozrenjem.

Foto: EPA-EFE/STR

VLADAN MILOJEVIĆ

Vladan Milojević, nekadašnji strateg Crvene zvezde uspeo je da „se naplati“ odlaskom u Al Ahli.

On je došao na „Marakanu“ u trenutku kada je Zvezda ostala bez titule u korist Partizana. Nije ga to omelo, od početka je krenuo da radi dobro, uvek klub u Ligu Evrope, prošao grupnu fazu, a onda i dvaput ulazio u Ligu šampiona. Al Ahli se početkom 2020. pojavio kao dobar izbor zbog visine primanja jer se procenjivalo da od ovog kluba dobija oko dva miliona evra godišnje.

Nije ni to potrajalo naročito dugo, pošto je posle godinu i nešto malo više, marta 2021. Milojević napustio klub koji mu je dugovao tri plate.

Otišao je u AEK i onde će dalje krčiti put kroz svoju trenersku karijeru, mada je teško da će u Grčkoj imati uslove kakvi se dobijaju na istoku.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar