Foto: Martin Rickett / PA Images / Profimedia, Marco Canoniero / Alamy / Alamy / Profimedia,Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia, pressinphoto / ddp USA / Profimedia, USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Mile Svilar se nameće odbranjenim penalima i kao junak Rome u Ligi Evrope, Đorđe Petrović se izborio za mesto u Čelsiju, Vanja Milinković-Savić standardan je u Torinu, dok je Predrag Rajković jedna od glavnih uzdanica Majorke.

U isto vreme dok se priča kako naših fudbalera ima malo u završnicama evropskih takmičenja, bar o nekim pozicijama ne moramo da brinemo. Možemo da razgovaramo o tome kako nam fali jači vezni red, možemo i o tome kako nam fali brzina i uigranost u odbrani, pa nema ko nije mogao da nam ubaci poneki gol u poslednje vreme.

PROČITAJTE JOŠ:

O svemu tome može da se priča pred dolazeće Evropsko prvenstvo u Nemačkoj, ali ne može da se ne spomene i ono što se u poslednje vreme dešava među stativama diljem Evrope.

Đorđe Petrović brani dobro u dresu Čelsija, Mile Svilar je postao junak Rome, Vanja Milinković-Savić je već neko vreme nezaobilazan u Torinu, a Predragu Rajkoviću prija „klima“ u Majorki.

I kako onda Dragan Stojković Piksi da preseče kome da pruži šansu kao prvom rešenju? Jeste problem, ali bolje kad „preliva“, nego kad nema uopšte, zar ne…

Ima sada tome više godina kada se po domaćim medijima naširoko raspredalo da li će Mile Svilar izabrati nacionalni dres Srbije. Još od 2017. se to spominjalo kao mogućnost kada je Zoran Filipović rekao kako je Svilar u načelu rekao „da“ srpskom timu, mada je imao na stolu i ponudu belgijskog.

Mile je svojevremeno postao najmlađi golman u istoriji Lige šampiona, prošao je mlađe selekcije Belgije, a onda u seniorima otišao stopama oca Ratka Svilara.

U četvrtak uveče je momka kog je Benfika pustila pre dve godine kao slobodnog igrača, slavilo bar pola Rima, ona polovina koja voli „vučicu“.

Svilar je već dve godine u Romi i tamo je u penal seriji za osminu finala Lige Evrope postao junak tako što je odbranio dva udarca igračima Fejenorda, Davidu Hancku i Alirezi Džahanbašu.

„Odbranio sam dva penala, a mogao sam i treći. Gledao sam video-materijale sa trenerom, ali onda sam na licu mesta odlučio u koju stranu da krenem. Bio sam na dobroj strani kod tri od pet penala“, pričao je Svilar posle utakmice.

Presudio je meč protiv Fejenorda, blistao je pre toga protiv Frozinonea sa sedam odbrana u pobedi Rome 3:0, a ni u prvom meču sa Holanđanima (oba puta bilo po 1:1 do penala) nije zakazao i time je podigao formu iz oktobra, novembra i decembra. Holanđanima je skinuo osam šuteva i nema sumnje da će ga „sanjati“ pred neki naredni meč s Italijanima. Time se, svesno ili nesvesno, preporučio Piksiju za Evro, samo neka nastavi u istom ritmu do kraja sezone i da što pre zaboravi slabije izdanje protiv Milana i činjenicu da je bio na klupi protiv Intera, Kaljarija i Salernitane.

Đorđe Petrović
Foto: David Klein / imago sportfotodienst / Profimedia

Petrović nije bio prvi izbor na golu Čelsija pored Roberta Sančeza, ali je Sančezova povreda otvorila vrata da pokaže šta zna. Odigrao je do sada 16 mečeva od decembra i čak i u porazima svog tima bivao jedan od boljih igrača.

Ona slabija izdanja je možda imao protiv Midlzbroa i sličnih ekipa, ali kada dođu oni jači „igrači“, poput Mančester sitija ili Liverpula, i posla bude više. Tako je Petrović sa četiri odbrane davao sigurnost svom timu u remiju sa Sitijem (1:1), dok je protiv Liverpula bio na teškoj vetrometini. Primio je četiri gola, a imao još devet odbrana i nije baš kao hobotnica mogao da zaustavi sve što je ekipa Jirgena Klopa ispalila ka njegovom golu.

Zagorčavao je život Aston Vili, njegovo prisustvo nije prijalo ni Fulamu, pa je i on ove sezone ušao u priču, ne samo kao najskuplji srpski golman, već i jedan od najboljih. Podsećanja radi, za njegov angažman je Čelsi platio 14 miliona evra Nju Inglandu, pa upravo on i Svilar imaju potencijal da poremete taj neki „red“ u selekciji Srbije.

Srbija vs Burgarska Foto:STARSPORT

Tamo se već neko vreme smenjuju Rajković i Milinković-Savić. Vanja je protiv Đenoe i Kaljarija blistao u Seriji A, dok je Napoliju skinuo tri lopte, Đenoi šest, a Kaljariju osam. Ako se izuzme meč sa Lacijem u četvrtak, sve mimo toga je bilo veoma dobro, bar od novembra, dokle je forma bila promenljiva.

Kod Rajkovića je situacija takva da je sa Majorkom upisao šest utakmica bez primljenog gola ove sezone. Ako se gleda to da je za Majorku odigrao 25 utakmica, te da je ekipa tek na 16. mestu u španskoj Primeri, onda to ne zvuči tako loše.

Rajković je neke od najboljih partija sezone igrao protiv Reala, Sevilje i Sosijedada, Madriđanima je skinuo četiri šuta, od čega tri iz šesnaesterca.

Predrag Rajkovic
Predrag Rajković Foto:EPA-EFE/YOAN VALAT

Jednom je završio i u timu kola u tefteru Sofaskora, dok njegova ekipa ima najbolju odbranu iz donjeg dela tabele.

Sve pobrojano može da služi kao briga manje za Piksija, koji će mirne duše moći da se fokusira na to šta da radi sa odbranom, pa da ne „pucaju“ bokovi i kontre, ali i sa veznim redom koji mora bolje da iskontroliše loptu i napravi šansu napred, jer napad već znamo kakav imamo.

BONUS VIDEO: Hilal vs Sepahan, golovi, Aleksandar Mitrović i Neves

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar