Đorđe Rakić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Lokomotiva iz Zagreba prethodne sezone ostvarilia je istorijski uspeh i kao vicešampion Hrvatske plasirala se u kvalifikacije za Ligu šampiona. Fenomenalno dostignuće aktuelnu generaciju je učinilo besmtrnom, a među njima i Đorđa Rakića, srpskog napadača koji se iz kopački preselio na trenersku klupu.

Vest da je nekadašnji golgeter Crvene zvezde i OFK Beograda okačio kopačke o klin iznenadila je domaću javnost, a posebno jer je odlučio da odmah uplovi u trenerske vode i to kao član stručnog štaba Lokomotive iz Zagreba. Neposredno nakon što je promenio funkciju u klubu, Rakić je za Nova.rs sumirao utiske.

„Možda je odluka delovala kao iznenadna, ali najiskrenije posle povreda koje su mi se dogodile u poslednjih nekoliko godina uveliko sam razmišljao o kraju karijere. Upravo odlazak u igračku penziju bio je jedan od razloga mog povratka u Lokomotivu. Čim sam dobio poziv šefa Gorana Tomića da se priključim stručnom štabu, prihvatio sam ga bez razmišljanja s obzirom na to kakav je on stručnjak i čovek. Mogu mnogo da naučim od svih članova stručnog štaba i nisam imao bilo kakvu dilemu. Odluka je bila brza i smatram da je došla u pravom trenutku. Imao sam još godinu dana igračkog ugovora, ali nije bilo logike niti smisla da se mučim po terenu“, počeo je priču za Nova.rs Rakić.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvi su utisci posle nedelju dana na novom poslu?

„Zadovoljan sam. Najteži je prelaz zbog činjenice da sam sa igračima do juče delio svlačionicu i prema njima sam imao odnos kao da su mi mlađa braća, neki klinci na koje prenosim sva iskustva iz života i karijere. Odjednom sam im sad trener. Kako se postaviti, na koji način komunicirati… Sve je to prelaz za koji je potrebno vreme, ali sam imao podršku svih doskorašnjih saigrača. Zaista su mi svi u klubu dali vetar u leđa. Sad je sve stvar navike, da se prilagodim na novu ulogu. Fali mi lopta kad izađem na teren, ali svestan sam da, zbog mog fizičkog stanja, nije bilo moguće da nastavim karijeru“.

Posebnu pažnju privukli ste zbog činjenice da ste jedan od još malobrojnih Srba u hrvatskom fudbalu, ali utisak je da barijera polako nestaje. Kako sve izgleda iz vaše perspektive?

„Sama činjenica da sam se vratio u Lokomotivu govori o tome kako mi je bilo prvi put. Prošao sam dosta zemalja, upoznao pregršt različitih kultura, ali mi je u Zagrebu zaista bilo vrlo lepo i prijatno. Ljudi koji vode klub su fenomenalni, imamo odličnu komunikaciju i barijera nikad nije postojala. Dres Lokomotive nosili su i drugi momci iz Srbije, a u ovoj ekipi ima igrača sa svih prostora bivše Jugoslavije i zaista svi su fenomenalno prihvaćeni. Kad je u pitanju medijska pažnja, istina je da je našim i hrvatskim medijima intresantno kad Srbin dođe u Hrvatsku, posebno bivši igrač Crvene zvezde. Sve mi je jasno, znao sam u šta krećem još na početku, ali se nadam da će ta barijera biti sve manja jer je nepotrebna i saradnja Srbije i Hrvatske u sportskom smislu je neophodna da bi klubovi opstali. Odnosi su dobri, a siguran sam da će biti još bolji u budućnosti“.

Da li pratite vaše nekadašnje klubove u Srbiji, OFK Beograd i Crvenu zvezdu?

„Uvek sebe smatram za deo Radničkog iz Kragujevca, kluba u kojem sam ponikao. To je klub koji verovatno najviše volim, ali pratim sve bivše klubove, posebno Crvenu zvezdu. Sarađivao sam u redovima crveno-belih sa Milijašem i Miloševićem, ljudima koji su danas u Stankovićevom stručnom štabu, a Zvezdan Terzić je bio predsednik OFK Beograda u vreme kad sam igrao za ‘romantičare’ i praktično mi je napravio karijeru. Zvezda danas i ona kad sam ja bio u klubu su nebo i zemlja, to je jasno, ne samo po pitanju igračkog kvaliteta već i finansijski, organizacijski, takmičarski. Ogromna je razlika, kao da nije isti klub, ali drago mi je da ide u pozitivnom smeru. Ispratio sam utakmicu sa Evropom, gledaću i protiv Tirane. Zvezda je ogroman klub i želim im još mnogo uspeha“.

PROČITAJTE JOŠ

Da li imete želju da jednog dana sednete na trenersku klupu i u Ljutice Bogdana?

„Naravno. Kao što svaki mladi igrač mašta da zaigra za Zvezdu, tako se i svaki mladi trener nada da će postati strateg crveno-belih. Ne postoji čovek na Balkanu koji to ne bi voleo. Međutim, daleko sam od svega toga trenutno. Opredelio sam se za ovaj posao, ali ovo je sami početak i još je rano da bih se uopšte dovodio u priču sa takvim klupskim veličinama. Bitno mi je pre svega da naučim posao, a pored trenera kao što je Goran Tomić zaista imam prostora za učenje, radi se o strpljivom i detaljnom treneru i idem korak po korak. Potrebno je i da završim sve potrebne licence tako da skromno i sa obe noge na zemlji gledam ispred sebe“.

Lokomotiva je prvenstvo završila odmah iza prvaka Dinama i igraće kvalifikacije za Ligu šampiona. Koliko je to motiv više za zagrebački klub i vas?

„Klub je napravio istorijski uspeh drugom pozicijom i plasmanom u kvalifikacije za Ligu šampiona. S obzirom na budžet i mogućnosti kluba u prošloj godini napravili smo neverovatan rezultat. Postoji sigurno bar pet-šest klubova koji su finansijski moćniji od Lokomotive. Pitanje je da li će ovakav rezultat biti ponovljiv u bliskoj budunosti. Pet igrača je prodato ovog leta i ekipa je trenutno u formiranju. Imamo veoma mladu ekipu, pregršt debitanata i biće nam potrebno vreme kojeg nažalost nema mnogo. Već u sredu igramo na svom terenu protiv Rapida i igrači koji su tu će sigurno dati sve od sebe da nastavimo sa uspesima. Pobeda protiv austrijskog kluba predstavljala bi zaista neverovatno dostignuće, a mi zaista verujemo da je ostvariva“, naglasio je nekadašnji golgeter Radničkog iz Kragujevca, OFK Beograda, Salcburga, Minhena 1860, Crvene zvezde i brojnih drugih klubova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram