Rusija vs Srbija Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Reprezentaciji Srbije hitno treba plan B po pitanju i taktike i formacije, kada stvari na terenu ne funkcionišu, a provera u Moskvi je (još jednom) ogolila sve probleme i rupe u igri „orlova.

Fudbaleri Rusije su nas pozvali u goste, dočekali kao pravi domaćini, ali se u prijateljskoj utakmici nisu poneli kao prijatelji. Razbili su četu Dragana Stojkovića Piksija sa 4:0, a selektor je posle meča najviše zamerki imao na suđenje.

Teško da je to bila najbitnija stvar koja je mogla da se izvuče iz utakmice u Moskvi, ali malo toga dobrog je moglo da se vidi u igri Srbije koja je od 21. minuta igrala sa desetoricom. Kakav god da je start, ipak je bio u pitanju prijateljski susret.

PROČITAJTE JOŠ

Milan Gajić je napravio penal kao poslednji igrač odbrane koji je Mirančuk lako pretvorio u vođstvo od 1:0. Od tog trenutka počinje igra mačke i miša, a srpska odbrana ne uliva poverenje.

Pokušao je selektor Stojković da odigra sa četvoricom u poslednjoj liniji, ali je univerzum možda želeo da mu pošalje poruku. Uostalom, upravo se sa jedne od ruskih satelitskih stanica podjednako dobro vidi da imamo ozbiljan problem u odbrani. Srbija je odigrala užasnu utakmicu, doduše sa postojećim problemima i igračem manje.

„Orlovi“ nisu dobili ništa iz utakmice koja je trebalo da bude proba za Evropsko prvenstvo. Ništa osim činjenice da su se opet našli na meti kritika. Selektor ne želi ili ne uspeva da reši problem defanzive, a nije pomoglo ni to što se na golu našao čuvar mreže Čelsija Đorđe Petrović.

Piksiju je glavni problem poraza bio sudija…

Dragan Stojković Piksi Foto: Predrag Milosavljevic/Starsport.rs ©

„Kaznili su nas dva puta – penal i crveni karton. Mislim da bi žuti karton bio dovoljan za ovakve utakmice. Šteta što je sudija doneo takvu odluku. To je uništilo utakmicu. Zbog te odluke, svi su gledali samo Rusiju, mi nismo bili vidljivi na terenu“, rekao je Stojković koji sada već tradicionalno krivi sudije.

Dakle, nije problem što je Gajić napravio takav faul, već to što je sudija to sudio. Otuda i nepoverenje u reprezentaciju, jer alibi priče teško da (više) prolaze.

Ono što će se pamtiti sa ovog susreta je to što je Srbija šest puta pokušala da postigne gol, dva puta je šutirala u okvir i nije uspela. Dakle, neće se pamtiti ništa, osim ukoliko ovo ne bude vesnik nekih promena.

Srbija je imala jako, jako malo smislene igre, a redom su Osipenko, Aleksej Mirančuk i Ivan Sergejev kaznili propuste srpske odbrane. Hronični problem ne uspeva da nas napusti šta god da selektor pokuša, a teško je Englezima dati gol više… Engleska, Danska i Slovenija uradiće sve što mogu da Srbija završi takmičenje već u grupnoj fazi Evropskog prvenstva. Stojković mora da pronađe formulu kako to da reši.

Rusija vs Srbija Foto:Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Igrala je Srbija u mešovitom sastavu i ne bi trebalo donositi neke zaključke osim jednog – hronični problem ne uspevamo da rešimo. Ostalo je još nekoliko meseci do EP, a Srbija nema uigranu poslednju liniju i zadnjeg veznog… Čemu se nadati? Pa, čini se da će biti kao i poslednji nastup Jugoslavije na EP 2000. godine. Kiša golova…

Jugoslavija je tada remizirala sa Slovenijom (3:3), slavila protiv Norveške (1:0), a onda izgubila od Španije sa 4:3. Tada su četiri meča bila dovoljna da Savo Milošević bude najbolji strelac turnira sa pet golova.

BONUS VIDEO Maradona – fudbalski čarobnjak iz Buenos Ajresa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare