Foto: EPA-EFE/SERENA CAMPANINI

Mentalitet šampiona

Zlatan Ibrahimović možda neće ostati upamćen kao najbolji napadač svog vremena, kao neko ko je osvojio najviše trofeja ili postigao najviše golova, ali će svakako uvek biti simbol borbe i upornosti.

Iako je duboko zašao u 42. godinu, Ibra ne želi da kaže zbogom fudbalu, čak i onda kada svi misle da smo od njega videli sve i da je penzija najrealnija i najrazumnija opcija.

PROČITAJTE JOŠ:

Ibrahimović nikada nije razmišljao kao ostali, uvek se trudio da se istakne na ovaj ili onaj način, bilo potezima na terenu ili izjavama van njega. Nekada je nailazio na osude, iako je kroz karijeru dobio mnogo više simpatija, međutim ni na to se nije obazirao, već je uvek bio samo svoj i prelazio neku svoju igricu.

Sada je još jednom iskusni Šveđanin oduševio fudbalsku javnost. Iako gotovo niko nije očekivao da će ga bar još neki put videti u dresu nacionalnog tima, situacija se ponovo okrenula. Nakon godinu dana pauze Zlatan Ibrahimović (41) će obući dres reprezentacije i povesti Šveđane ka još jednom plasmanu na Evropsko prvenstvo. Na spisku koji je saopštio selektor Jane Anderson nalazi se i ime fudbalera Milana.

Poziv je stigao nakon godinu dana pauze, pošto je Ibra nastupio u baražu za Svetsko prvenstvo u Kataru, kada je Švedska eliminisana porazom od Poljske. Činilo se tada je Zlatan završio reprezentativnu karijeru, ali biće prilike da on popravi učinak od 121 meča i 62 gola.

Švedska će tokom marta na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine igrati protiv Belgije i Azerbejdžana. U kvalifikacionoj grupi nalaze se još Estonija i Austrija, a dva tima će obezbediti direktan plasman.

Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Uloga Ibrahimovića u nacionalnom timu može biti i motivacija igrača u svlačionici, kao i ozbiljnost i mentalitet koji može da prenese na ostatak tima.

Ukoliko zaigra protiv Belgije 24. marta, Ibrahimović bi mogao da postane i najstariji igrač u istoriji kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Za sada je rekorder italijanski golman Dino Zof, koji je 1983. igrao protiv Švedske sa 41 godinom, tri meseca i jednim danom.

„Zlatan je u poslednje vreme tri puta ušao sa klupe u Milanu i nalazi se u pristojnoj formi uprkos tome što je dugo bio odsutan. U tom kontekstu, mislim da može nešto da donese. Pogotovo na terenu, ali i van njega“, rekao je sleketor Anderson.

Nakon kraja prošle sezone, Ibrahimović je morao na operaciju kolena, već tada se znalo da oporavak neće biti ni kratak ni lak, ali odustajanje nikada nije bila opcija.

PROČITAJTE JOŠ:

Odlazak u penziju bio je opcija za sve, ali ne i za Ibrahimovića koji je u ovoj situaciji sa povredama već debelo oštećenim telom odlučio da produži ugovor sa Milanom na još godinu dana. Prošle sezone je u dresu slavnog kluba podigao trofej prvaka Italije, a ove se nada Ligi šampiona.

Milan u četvrtfinalu elitnog takmičenja igra protiv Napolija, u polufinalu bi mogao na pobednika meča Inter – Benfika, pa su šanse i te kako realne.

Ibrahimović je prošle sezone šest meseci igrao bez ligamenata levog kolena, a deo plana i programa njegovog oporavka mogao je da se prati putem društvenih mreža.

„Proteklih šest meseci igrao sam bez ligamenata u levom kolenu. Otok sam imao šest meseci, bio u stanju da treniram sa ekipom samo 10 puta u poslednjih šest meseci, primio sam više od 20 injekcija, svaki dan pio lekove protiv bolova. Šest meseci sam jedva spavao od bolova. Nikada nisam toliko patio na terenu i van njega. Nešto što je nemoguće učinio sam mogućim, u mislima sam imao samo jedan cilj, da saigrače i trenera učinim šampionima Italije, jer sam im dao obećanje. Danas imam nove ligamente i još jedan trofej“, rekao je Ibrahimović u maju 2022. godine.

Foto: Tanjug / AP Photo/Antonio Calanni

Pauza za Ibru trajala je baš od maja 2022. do februara 2023. godine, a od tada je odigrao tri utakmice za Milan – protiv Atalante, Fjorentine i Salernitane i na sve tri je ulazio kao rezervista. Još uvek nije postigao gol u novoj sezoni, ali sa ovakvim stavom i željom kad-tad mora doći.

„I dalje sam Bog, broj jedan. Vraćam se i muzika se menja. Imam mnogo želje, hteo bih da uradim toliko stvari, nadoknadim sve što sam izgubio u prethodnih sedam ili osam meseci, a izgubio sam vreme. Kritike? To je normalno, jer ako vas ne kritikiju znači da niste na vrhu. Kritikuju me 25 godina jer sam broj jedan i na to sam navikao. To je kao da sipaju benzin na vatru, a ko se igra s vatrom opeče se“, istakao je Ibrahimović kao najavu povratka.

Švađanin je put oporavka okačio na društvenim mrežama, gde je kroz jedan snimak ukratko prikazao šta je sve prolazio. Bilo je tu različitih treninga, planinarenja, hodanja po pesku, plivanja, trčanja, ali i rada sa loptom, pa čak i golova.

Lako mu sigurno nije bilo, ali je već poznato koliko je Ibrahimović uporan i hrabar, te je preživeo više teških povreda kroz karijeru i još uvek nema nameru da stane.

„Sumnjajte u mene“, napisao je Zlatan u opisu videa, naravno u ironičnom smislu.

Ispod videa komentar je ostavio i Novak Đoković, koji je već godinama u odličnim odnosima sa fudbalerom Milana.

„Najjači si brate“, napisao je Novak i dobio više od 2.400 lajkova.

Zbog svega što radi i kako se prikazuje u svetu je uzor mnogima, pa tako i Jošku Gvardiolu, mladom hrvatskom fudbaleru i jednom od najtalentovanijih defanzivaca u Evropi trenutno. Gvardiol je nedavno kroz šalu istakao da bi istetovirao Ibrahimovića na leđima, a u svakoj šali ima i (bar) malo istine.

Teško je reći i nagovestiti kada će Ibrahimović povući, jer to verovatno ne zna ni on sam. Uvek je bio vođen čistom ljubavi prema igri, bio je i ostao gladan golova i uspeha, a lavovska borba i predan rad napravili su od njegovog tela primer svima kako čovek i sportista mogu da izgledaju i u petoj deceniji života.

BONUS VIDEO Reklama Zlatana Ibrahimovića i Džejn Fonda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar