Aleksander Serlot Norveška
Aleksander Serlot, Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Aleksander Serlot (25), napadač Kristal Palasa na pozajmici u Trabzonu, fudbaler je na kojeg Srbija mora da obrati posebno pažnju, ukoliko želi da eliminiše Norvešku 26. marta u baražu Lige nacija za plasman na Evro 2020.

I dok fudbalski svet bruji o norveškom čudu od deteta Erlingu Bratu Holanu, upalio se još jedan alarm za opasnost po Srbiju, alarm po imenu Aleksander Serlot!

Momak iz Trondhajma pronašao je sebe u turskom Trabzonu, gde igra kao pozajmljen igrač Kristal Palasa.

PROČITAJTE JOŠ

U zao čas po nas, Serlot se pretvorio u golgetera-ubicu, kako ga nazivaju turski mediji, zbog nestvarnog učinka od 19 golova na 23 meča u Superligi Turske, gde njegov tim, s utakmicom manje i bodom zaostatka u odnosu na Bašakšehir, zauzima drugo mesto.

Na sve to dodao je još sedam asistencija i prvi je strelac Lige ispred Papisa Sisea iz Alanje.

Kada na strašnu formu, želju za dokazivanjem Englezima da su pogrešili što su ga pustili na dvogodišnju pozajmicu u Tursku, uz mogućnost da Trabzon za sedam miliona otkupi ugovor, dodate i njegovu fizičku snagu, koja se ogleda u visini od 195 centimetara i 90 kilograma, onda je jasno da će poslednja linija Srbije, 26. marta u Oslu, biti na ozbiljnom ispitu.

Pogodio na debiju posle samo 12 minuta!

Aleksander Serlot je prve fudbalske korake napravio u mlađim kategorijama Rozenborga, da bi usledila prekomanda u prvi tim.
Iznenađenje ili ne, pogodio je već na debiju, a za pogodak mu je bilo potrebno svega 12 minuta! Bilo je to 11. jula 2013. godine u kvalifikacijama za Ligu Evrope protiv Krusejdersa u ubedljivoj pobedi norveškog tima rezultatom 7:2.

Kapiten „orlova“ Aleksandar Kolarov ima ogromno iskustvo u igranju velikih mečeva, Nikola Maksimović igra sve bolje u Napoliju i čini bedem italijanskog tima, Nikola Milenković je konstatan u Fjorentini, ali ono što iz nedelje u nedelju Turcima demonstrira Serlot, jasan je pokazatelj da Srbiju čeka „pakao“ kroz koji mora da prođe da bi stigla do „Marakane“ i finala baraža na putu za Evro, gde je nije bilo punih 20 godina.
A Serlot, ili „Kralj severa“, kako ga je prozvao mlađi kolega Erling Holan, zbog svega što čini u poslednje vreme, ima samo jednu želju – da se vrati na Ostrvo i pokaže Roju Hodžsonu i Kristal Palasu da su opasno pogrešili.

Činjenica da na 16 utakmica za tim sa „Selhurst parka“ nije postigao pogodak, otkako je 2018. godine stigao iz danskog Midtjilenda, uputila ga je na pozajmicu u Gent gde je na 22 meča, postigao pet golova. Posle toga usledilo je novo dokazivanje, ujedno i eksplozija u Trazbonu, gde trenutno uživa status božanstva.

„Obožavam da igram fudbal i volim kada mi se pruži šansa. U Trabzonu sam dobio apsolutno poverenje trenera. Smiren sam, osećam da sam bitan za tim i to se vidi iz mog učinka. Hvala predsedniku, treneru, saigračima. Nije isto kada ulazite s klupe i kada igrate svakog vikenda utakmicu od početka, pa još 90 minuta“, rekao je Serlot, čiji je otac Goran takođe bio fudbaler.

Aleksander Serlot Norveška
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Da ni evropski velikani nisu ostali imuni na bravure „Kralja severa“, potvrđuje interesovanje najtrofejnijeg kluba na svetu Real Madrida i navodno „zveckanje“ sa 50 miliona evra u zamenu za njegov potpis. U igri je takođe i Mančester junajted, koji traži špica za narednu sezonu, a Serlot im je, bar za sada, prvi pik.

Glad za golovima osetili Fenerbahče i Bešiktaš

Da je Serlot rođen za veliku scenu, potvrđuje i njegov učinak protiv najvećih turskih timova. Nedavno je postigao gol u pobedi nad Fenerbahčeom – 2:1 u polufinalu kupa, dok je 22. februara u prvenstvu u dvoboju s Bešiktašom na gostujućem terenu bio dvostruki strelac za Trabzon (2:2).

Kada uzmete u obzir suve statističke podatke da je Erling Holan odigrao 31 meč ove sezone u svim takmičenjima i postigao neverovatnih 40 golova, kao i da je Serlot čak 25 puta tresao mrežu na 36 utakmica, nema dileme da selektor Srbije Ljubiša Tumbaković i njegov stručni štab, imaju težak zadatak da pronađu način kako da zaustave dvojicu najubitačnijih Norvežana, koje „loptama hrani“ još jedno čudo od deteta – Martin Edegard, fudbaler Reala na pozajmici u Sosijedadu.

Serlot je za Norvešku od debija 2016. godine upisao 22 meča i šest puta se upisao u strelce, ali potvrda da je proigrao i u dresu s nacionalnim grbom, stiže iz poslednja tri zvanična meča u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, gde je postigao četiri gola.
Bio je strelac protiv Rumunije, Farskih Ostrva (dva puta) i Malte, a od maksimalnih 270, odigrao je čak 235 minuta, što potvrđuje da mu selektor Lars Lagerbek i te kako veruje.

Još ako ga upari s Holanom, što norveška javnost zahteva od švedskog „fudbalskog vuka“, jasno je da će „orlovi“ biti na mukama od prvog minuta.