Foto: Promo/Fudbal za prijateljstvo

Mladi srpski fudbaleri plasirali su se u četvrtfinale osme sezone međunarodnog dečjeg programa „Fudbal za prijateljstvo”.

Završena je osma sezona Međunarodnog socijalnog programa „Fudbal za prijateljstvo”. U događajima održanim u okviru ovog programa je učestvovalo više od milion ljudi iz 104 zemlje sveta, uključujući i Srbiju.

Učesnici programa su deca, mladi fudbaleri i novinari od 10 do 16 godina. Program se sprovodi uz podršku PAO Gasprom, FIFA, UEFA, nacionalnih fudbalskih saveza i vodećih svetskih klubova.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom sezone učesnici su pod vođstvom poznatih sportista, predstavnika fudbalskih akademija i novinara održali više od 50 događaja. Momci nisu samo dobili nova znanja o fudbalskoj strategiji i taktikama, već su bili i voditelji, dopisnici događaja, govorili su o svojim inicijativama i učestvovali u globalnim diskusijama.

Više od 100 fudbalskih akademija iz celog sveta predstavilo je svoje projekte za podršku i obrazovanje mladih sportista. Projekti iz Bolivije, Indije, Nigerije i Rusije prepoznati su kao najbolji.

Na kraju sezone, momci su onlajn učestvovali na Svetskom prvenstvu “Fudbal za prijateljstvo”. Pobedu je izborila reprezentacija u kojoj su bili igrači iz Bosne i Hercegovine, Kazahstana, Letonije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije i Turske.

Takmičenje je bilo organizovano na platformi novog simulatora za više igrača „Football for Friendship World“ (F4F World), a 10. decembra, na Svetski dan fudbala, nova mobilna igrica postala je dostupna za preuzimanje svima.

Foto: Promo/Fudbal za prijateljstvo

U osmoj sezoni “Fudbala za prijateljstvo”, posle kvalifikacionih kola, Srbiju su predstavljali Amar Selimović i Vahid Gicić iz fudbalskog kluba FK Novi Pazar. Momci igraju fudbal od sedme godine i sanjaju da postanu profesionalni fudbaleri svetskog glasa.

Kao rezultat žreba, Selimović je ušao u tim “Darwin’s Fox”, a Gicic u “Orinoco Crocodile”. Vahid Gicic i njegov tim plasirali su se u četvrtfinale, ali su izgubili od ekipe “Granular Salamander”, koja je osvojila internet prvenstvo “Fudbal za prijateljstvo”.

Na kraju sezone 2020. „Fudbal za prijateljstvo” osvojio je Ginisov rekord za održavanje najmasovnijeg onlajn fudbalskog događaja. Za decu iz više od 100 zemalja organizovana je 2,5-časovna radionica sa uključenjima uživo iz Francuske, Brazila, Rusije, Urugvaja, Pakistana, Irske, Kipra, Perua, Indije, Gvajane i Španije.

Program je prethodno držao Ginisov rekord za najmnogonacionalniji fudbalski trening na planeti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar