Foto: FSS

Negde oko 22 sata i 40 minuta ćemo u utorak uveče imati jasniju sliku o tome da li Srbija ide u finalnu borbu za Mundijal, ili će samoj sebi uvećati šanse za baraž, a umanjiti one za direktan plasman na prvenstvo.

Izabranici Dragana Stojkovića igraju protiv Azerbejdžana (20.45, Nova S), a uvertira za pretposlednji meč kvalifikacija, bio je pre tri dana u Luksemburgu, kada su „Orlovi“ odigrali jedan od najslabijih mečeva, pa opet, kada pogledate reprizu, i nije bilo tako loše.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što razlikuje ovaj tim „Orlova“ od nekih iz prethodnih kvalifikacija jeste činjenica da umeju da pobede i kada gube, ali i da se vrate iz nokdauna.

Zbog te činjenice je lepo što Kristijanu Ronaldu nije priznat onaj gol u nadoknadi beogradskog meča i zbog toga što sad imamo šansu da se sa Portugalom „pobijemo“ za Mundijal.

Irci su pre mesec dana malo pokvarili taj plan, ali nema nazad, pa sad nema tugovanja zbog autogola Sergeja Milinković-Savića.

Iako je Piksi posle „minimalca“ s Luksemburgom rekao da se razmišlja o „finalu s Portugalom“, upravo tu se možda krije prva zamka koju ne smeju da previde u štabu srpskog tima.

Ta zamka se zove Azerbejdžan, logično. Azeri su sami po sebi „mina“ pre svega zbog načina na koji Srbija pod Piksijem igra.

Ofanzivno, atraktivno, ali retko prolazi bez primljenog gola. A kad se suviše otvorite, pa jednu priliku će i Borac iz Klenovnika umeti bez problema da realizuje i pretvori u gol.

Iz odbrane kreće polazi još jedna zamka. Preciznije rečeno, iz načina na koji se iz odbrane transformišemo u napad.

Srbija je protiv Luksemburga igrala sa trojicom pozadi i upravo je jedan od njih, Miloš Veljković, upisao asistenciju u 68. minutu kada je uposlio Dušana Vlahovića.

Ipak, sve vreme smo nekako imali utisak da nam je sredina odsečena. Ovo je možda posledica činjenice da i defanzivci poput Pavlovića ili Veljkovića izlaze napred, ofanzivniji igrači poput Đuričića i Kostića su automatski išli još više ka kaznenom prostoru rivala i stvarala se neka vrsta „rupe“ u vezi.

Ovako ofanzivna priča olakšava da se lopta održi u kontroli ili da se brzo povrati posed, ali otvara i više prostora za kontre. A možemo vrlo lako da pogodimo šta će vežbati, odnosno šta su vežbali Azeri.

Koliko je vezni red bio zatvoren u mnogim situacijama, pokazuje i to što je Veljković asistirao tako što je izašao visoko ka centru igrališta i loptu poslao sa boka ka sredini.

Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Još jedna takva lopta je prošla u prvom poluvremenu kada Tadić u četvrtom minutu nije uspeo da zakači loptu kako treba.

U prvom meču sa Azerbejdžanom „Orlovi“ su igrali slično ofanzivno, ali je sredina u napadačkom polju bila nešto popunjenija, pa je iz takve situacije, posle ukradene lopte Maksimovića, došao prvi gol Mitrovića.

Čim je protivnik krenuo sa sedam, osam igrača u fazu napada i izgubio je loptu, brzina srpske ofanzive je došla do izražaja.

Kada je napad tekao sporije, Azeri su bili razvučeni jer je u prvoj liniji navale Srbija imala čak četvoricu igrača, pa je jedan od njih mogao da nađe prostor za gol.

VIDEO: Srbija je oštećena za penal protiv Luksemburga, odluke sudija ne treba da nas izbacuju iz ritma protiv Azera

To je uradio Mitrović i doneo pobedu našem nacionalnom timu. Međutim, kad meč odmakne, a rival ima odmorne i brze igrače, to onda stvara opasnost po srpsku odbranu i toga treba da se paze izabranici Stojkovića.

Azeri donose još jednu važnu opasnost koju moramo napomenuti da nam pobeda ili pozitivan ishod protiv njih ne bude „Pirova pobeda“.

Zato je preporuka da se zbog potrošnje ključnih igrača možda bolje opredeliti za varijantu sa jednim zadnjim veznim i ako se postigne gol, da se pređe na opciju sa dva zadnja vezna.

To je i neka varijanta koju je svojevremeno primenjivao Ljubiša Tumbaković, ali koja bi mogla u konkretnom slučaju da donese dobar ishod.

Gledajte Srbiju uz SBB i EON pakete

Utakmice Srbije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2022. godine mogu da gledaju svi SBB korisnici, na EON, TotalTV i D3 platformama, a mogu da se prate i ako niste SBB korisnik, u EON paketima van SBB mreže (PROMO)

Opuštanje u svakoj od varijanti ne dolazi u obzir, jer se onda izjave poput ove koja sledi, mogu shvatiti isuviše lako i ležerno – a tada dolazi do problema.

„Uvek kada igrate protiv jačih timova jasno je da ćete postići manje golova i primiti više. Znamo kako je jaka naša grupa. Sve reprezentacije su iskusnije od nas“, rekao je Đani de Bjazi, selektor Azerbejdžana.

Piksi i ekipa sigurno znaju da je uvek „gušt“ skinuti skalp boljem timu od sebe, dok onaj bolji tim ne sme da se prepusti sanjarenju, dok svoj kvalitet ne potvrdi na terenu.

Ovaj kvalitet ponekad dolazi uz određene žrtve, a mi moramo da ih budemo svesni, jer čak šestorici igrača preti suspenzija pred Portugal zbog kartona.

VIDEO: Gol Dušana Vlahovića protiv Luksemburga

Aleksandar Mitrović, Dušan Tadić su među tim momcima, da li onda treba da se ide dalje? Nemanja Maksimović, njegov imenjak Gudelj, kao i rezervisti Uroš Spajić i Nemanja Radonjić.

Veliko je pitanje kako sačuvati bar prvu dvojicu, jer ne treba ni pričati koliko su važni za ekipu. Kalkulacija koga pustiti da igra je bitna i zbog činjenice da Portugalci imaju pre Srbije još dva meča za bodove.

Sa Luksemburgom kod kuće i Irskom na strani. Irci u poslednje vreme igraju znatno bolje, videli smo šta i Luksemburg može, ali svejedno ne treba da zavisimo od bilo koga od njih i držimo prste prekrštene.

Zato je najbolje da se u utorak protivnik otvori u prvih dvadesetak minuta, jer bi u tom slučaju igrači drugačije reagovali nego pre nekoliko večeri protiv Luksemburga.

Samim tim, igrali bi opuštenije jer bi još bili svežih nogu, pa bi onda i lakše moglo da se izbegne iznenađenje, kakvo smo već jednom videli protiv Azerbejdžana. I ne bismo opet.

BONUS VIDEO: Najzanimljiviji detalji utakmice Srbije i Luksemburga

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar