Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

Zastava "Velike Mađarske" nije nikakav politički simbol, barem tako tvrdi Evropska kuća fudbala.

Zastava i simboli „Velike Mađarske“ će moći slobodno da se pojavljuju na utakmicama ove reprezentacije koja će u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo igrati i protiv Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Na mapi ove države se nalaze delovi teritorije koji pripadaju Srbiji, čitava Vojvodina, ali i delovi koji pripadaju Sloveniji, Rumuniji, Hrvatskoj, Slovačkoj i Austriji.

Te teritorije su nakon Prvog svetskog rata pripale državama pod čijim su okriljem i danas.

„MLSZ je zatražio jasnu odluku od UEFA i FARE u vezi sa dozvolim za prikazivanje istorijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dve organizacije su priznale da ovde nema rasističkog ponašanja. Međutim, to se ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pesme navijača“, stajalo je, između ostalog, u saopštenju FS Mađarske.

Zaključak je da se ne govori o pretenziji na tuđe teritorije, već isključivo o veličanju i poštovanju države koja je nekada postojala. Zamislite da se na tribinama srpskih stadiona sada pojavi zastava Dušanovog carstva ili onog u trenutku kada je državom vladao Milutin…

Rumunski političari su već reagovali i poručili da je ovakva odluka nedopustiva, te da da UEFA i FARE uopšte nisu proverili informacije koje su im dostavljene.

Srbija će 7. septembra dočekati Mađarsku u Beogradu, a 14. oktobra sledi gostovanje u Budimpešti.

BONUS VIDEO Selektor Dragan Stojković Piksi o kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar