Atletiko Madrid
Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Fudbalski savez Španije potvrdio je da je predložio Barselonu, Real, Sevilju i Sosijedad kao učesnike Lige šampiona naredne sezone, u slučaju da se ne završi prvenstvo zbog pandemije koronavirusa.

Kako su prenele uvek dobro obaveštene „Marka“ i „Kadena ser“, Savez je za elitno takmičenje predložio prve četiri ekipe prema trenutnom plasmanu na tabeli La Lige.

U Ligi Evrope bi, shodno tome, igrali Hetafe i Atletiko Madrid. Njima bi mogao da se pridruži i Atletik Bilbao, zbog plasmana u finale Kupa kralja.

PROČITAJTE JOŠ

Ako bi Bilbao izgubio u finalu od Sosijedada, ne bi se plasirao u Ligu Evrope, već bi njegovo mesto zauzela Valensija, koja je sada sedma na tabeli.

Madridski Atletiko bi pretrpeo ozbiljan finansijski udarac ukoliko bi ostao bez elitnog takmičenja čiji je višegodišnji učesnik. Liga šampiona donosi „jorgandžijama“ više od 15 odsto prihoda, a budžet je oko 500 miliona evra i već ove sezone su zaradile 77 miliona evra od LŠ koja još nije ni završena.
Tako bi prihod na kraju mogao da iznosi čak između 90 i 100 miliona evropskih novčanica za madridske crveno-bele. Platežna moć drugog po jačini evropskog takmičenja daleko je manja.

Nije poznato kakve su odluke u vezi sa prvakom i ispadanjem iz liga, odnosno plasmanom u viši rang.

Jasno je i da Fudbalski savez Španije mora da se konsultuje sa UEFA oko prava klubova na takmičenje u narednoj sezoni, preneli su mediji na Pirinejima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram