Verati i Gavi u duelu, Foto: EPA-EFE/Marco Betorello / POOL

Pre samo nekoliko nedelja, ime Gavi je u svetu fudbala značilo samo trenerima mlađih kategorija Barselone i onom malom broju ljudi koje zanima omladinski fudbal.

Posle utakmice polufinala Lige nacija između Italije i Španije koju je „crvena furija“ dobila sa 2:1, za njega je čuo ceo svet.

Pablo Martin Paez Gavira, poznatiji kao Gavi, supertalentovani klinac iz Barselonine akademije prethodnih nedelja je polako gradio svoju reputaciju od trenutka kada je počeo da dobija priliku u prvom timu ekipe koja se nalazi u velikoj krizi.

PROČITAJTE JOŠ

Na veliko iznenađenje svih, Gavi je posle nekoliko utakmica seniorskog fudbala obukao i nacionalni dres Španije i to protiv rivala koji 22 godine ne zna za poraz na svom terenu.

Osim toga, sa 17 godina i 62 dana postao je i najmlađi igrač u istoriji reprezentacije Španije, nekadašnjeg evropskog i svetskog šampiona, čiji su dres nosile neke od najvećih legendi svetskog fudbala.

Posle meča u kojem je Gavi dobio priliku da zaigra protiv svog idola Marka Veratija, pljuštale su samo reči hvala za momka koji još nije postao ni punoletan.

„Bio je fantastičan, on je nešto posebno. Nije u pitanju samo budućnost, on je sadašnjost fudbala“, rekao je selektor Luis Enrike posle utakmice.

Ni selektor Italije, Roberto Mančini, nije štedeo reči hvale.

„On je zastrašujuće dobar igrač za nekoga ko ima samo 17 godina“, rekao je Mančini posle meča.

Gavi je sa 11 godina iz Betisa došao u „La Masiju“, Barseloninu akademiju, sa 16 igrao za omladinski tim, a u prvi tim Barselone ušao je nedavno i debitovao 29. avgusta protiv Hetafea.

„On je tehnički neverovatan igrač. U desetinki sekunde može da smisli neko rešenje pod bilo kakvim pritiskom. Strašno je teško naći igrača s takvim karakteristikama i takvom brzinom razmišljanja“, rekao je njegov trener iz La Masije Frank Artiga.

Ono što njegov nastup čini još impresivnijim od pukog obaranja rekorda je što je na terenu sa gomilom velikih zvezda bio jedan od najboljih igrača na meču.

Njegova oduzeta lopta je pokrenula akciju kod prvog gola Španije. Tokom meča je imao više konatakata sa loptom nego Žoržinjo i Verati zajedno, a imao je i najviše uspešnih startova od svih igrača na terenu. Sa lakoćom je odigravao sve lopte, nije previše komplikovao.

I to sve u četvrtom meču koji je počeo kao starter u karijeri. Pored toga je odigrao i još toliko u ulozi igrača sa klupe.

Za njega kažu da ima samo jednu manu.

„Gavi ima jedan problem, ali to će se rešiti. On je hiperkompetitivno dete. Dosta je napredovao po pitanju smirivanja vlastitih emocija koje ga nekad ponesu, ali pobednički mentalitet kakav ima nikad nisam vidio. Moraće malo pripaziti na to“, rekao je njegov nekadašnji trener Artiga.

Ono što može da raduje se u Španiji, jeste činjenica da Gavi nije jedini mladi igrač koji u ovom trenutku može da preuzme ulogu nosioca ekipe.

Feran Tores, Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Feran Tores koji je tek napunio 21 godinu je ove sezone eksplodirao, a potvrdio je to i sa dva gola protiv Italije kojima je rešio pitanje pobednika. Od početka sezone briljira u dresu Mančester sitija, pa se čini da Španija ima rešeno pitanje napadača.

U napadu se nameće i mladi Jeremi Pino, napadač Vilajreala koji ima tek 18 godina i koji je dobio šansu upravo umesto Toresa. Već ima šest nastupa za Viljareal u prvenstvu na kojima je postigao jedan gol uz tri asistencije.

Iako se već afirmisao u seniorskom fudbalu u Sevilji i sada u Totenhemu, ne treba smetnuti sa uma da je vezisti Brajanu Gilu tek 20 godina i da su pred njim godine vrhunskog fudbala.

Španija je u prethodnih godinu dana lansirala i Pau Toresa, koji ima 24 godine i koji se nametnuo kao dugoročno rešenje na poziciji štopera. Na toj poziciji, Enrike ima i Erika Garsiju koji ima tek 20 godina i nastupe i za Mančester siti i Barselonu. Iako je slabije u šao u novu sezonu, Garsija je zalog za budućnost „crvene furije“.

Posle nekoliko godina u kojima su pokušavali da naprave smenu generacija i ostvarivali za njihove standarde prosečne rezultate, Španija se nalazi na putu povratka i sa novim mladim snagama ponovo najavljuje dominaciju svetskim fudbalom.

BONUS VIDEO Bajro Župić o dizanju Piksija u vazduh, bežanju Sliškovića, čuvanju Deja i „dozvoli za ubijanje“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar