Foto; EPA-EFE/Abir Sultan

Fudbaleri Argentine plasirali su se u polufinale Mundijala u Kataru, nakon što su u penal seriji u četvrtfinalu bili bolji od Holandije sa 4:3, pošto je nakon 120 minuta rezultat bio 2:2.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Heroj Argentine je golman Emilijano Martinez koji je odbranio dva penala, a odlučujući pogodak bio je delo napadača Lautara Martineza.

PROČITAJTE JOŠ

Ipak, iako je utakmica bila vrlo dinamična, sa puno prilika, deluje da fudbal nije bio u centru pažnje.

Svi su gledali u španskog sudiju, Antonija Mateu Lahoza, koji je na ovom meču ispisao istoriju Mundijala.

Španac je na četvrtfinalnom duelu dodelio čak 15 žutih kartona (17 ukupno, pošto su javne opomene dobili i selektori), što je apsolutni rekord.

Iako je prvi karton Španac dodelio tek pred sam kraj prvog poluvremena, u 43. minutu kada je javno opomenut štoper Holandije Jurijen Timber, do kraja susreta Lahoz je imao pune ruke posla.

Čak 48 puta je prekidao utakmicu zbog grube igre, a dešavalo se neretko i da fudbaleri ulaze u verbalne, ali i fizičke sukobe.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Zbog toga su već do kraja prvog dela, posle Timbera, još trojica fudbalera „požutela“ (Markus Akunja, Kristijan Romero, Vut Veghorst).

Do kraja regularnog toka broj žutih kartona se popeo na 12, ali tu nije bio kraj, pošto su usledili produžeci, gde je Lahoz podelio još dva žuta kartona.

To nije bilo sve, pošto su se „gaučosi“ i „lale“ sukobile i nakon penal serije, te se na kraju broj žutih kartona popeo na 17.

Španac je već u prvom delu prvog poluvremena nagovestio da će biti u centru pažnje, pošto je nakon reakcije Anhela di Marije, sa klupe Argentine, odlučio da ga pozove na razgovor koji je trajao gotovo čitav minut.

Od tog momenta je izgubio potpunu kontrolu nad utakmicom i bilo je jasno da će Lahoz, kao i uvek, biti „teatralan“.

Deluje da su obe ekipe smatrale da ih je Španac oštetio, a to se videlo i po komentarima fudbalera nakon meča.

Emilijano Martinez se čudio koliko je utakmica bila nadoknađena, ali i koliko je faulova Holandija dobila.

„Bila je ovo zeznuta utakmica, kontrolisali smo meč dosta dobro, imali smo prednost od 2:0, ali im je sudija davao sve. Odjednom su imali dobar udarac glavom i onda se sve preokrenulo. Sudija im je dao sve, dao im je 10 minuta nadoknade bez razloga, dao im je slobodan udarac van kaznenog prostora dva ili tri puta, samo je želeo da postignu pogodak. Nadam se da viđe nećemo imati tog sudiju jer je beskoristan“, rekao Martinez.

Foto: EPA-EFE/Laszlo Balogh

Jake reči imao je i junak Argentine Lionel Mesi, koji smatra da Lahoz nije na nivou za ovakve mečeve.

„Ne želim da pričam o sudijama jer zbog toga mogu da vas sankcionišu, ali bili smo uplašeni pre utakmice jer smo znali šta nas čeka sa Lahozom“, rekao je Mesi i dodao:

„Ne mogu da kažem šta mislim, ali FIFA mora da pogleda ovo i FIFA ne može da stavi takvog sudiju na ovu utakmicu kada nije na nivou.“

Upravo Mesi ima burnu istoriju sa Lahozom, a Španac je sudio na utakmici Barselone protiv Osasune 2020. godine.

Tada je Mesi odao počast Dijegu Maradoni nakon njegove smrti i na veliko nezadovoljstvo navijača, Lahoz je kaznio Argentinca koji je nakon gola skinuo dres.

Takođe, Lahoz je poništio pogodak „La Pulgi“ za Barselonu u meču protiv Atletiko Madrida u sezoni 2013/14.

Utakmica je završena nerešenim rezultatom 1:1 i Atletiko je nakon toga osvojio titulu, dok se Lahoz kasnije izvinio Barseloni što je pogrešno poništio gol.

Meč između Hetafea i Majorke u 30. kolu La lige prethodne sezone (1:0), teško da bi došla u centar pažnje javnosti da i tada glavni sudija nije bio Lahoz.

Utakmica je bila vrlo teška za suđenje i zbog grubosti je morao da podeli čak 11 žutih kartona, jedan više gostima koji su u drugom poluvremenu ostali sa igračem manje kada je igrač Majorke Franko Ruso „pocrveneo“. A zanimljivo je da je Lahoz igraču Hetafea progledao kroz prste zbog slične stvari i njihov razgovor je snimljen.

U pauzi između dva poluvremena mikrofoni španske televizije „uhvatili“ su nečuvenu raspravu između sudije Lahoza i fudbalera Enesa Unala iz Hetafea.

„Duguješ mi“, rekao je sudija Lahoz kao odgovor Turčinu koji je u 40. minutu umalo dobio crveni karton.

Tada se sudiji obratio sa „nemojte me isključiti“, a Lahoz ga je poslušao i dao mu žuti karton zbog nesportskog ponašanja, dok je Turčin u nastavku bio miran i nije zaradio drugi žuti za razliku od Rusoa iz Majorke.

Španac je tri puta sudio reprezentaciji Srbije, protiv Ukrajine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2019. godine, kada su „orlovi“ poraženi sa 5:0.

Takođe je delio pravdu na meču koji je odlučivao ko će otići na Euro, kada su „orlovi“ nakon penala poraženi od Škotske sa 6:5.

Ipak, poslednji put nam je doneo sreću, pošto je Srbija u septembru ove godine bila bolja od Norveške sa 2:0 u meču Lige nacija.

Lahoza dobro pamte navijači Crvene zvezde, a Španac je bio glavni sudija 2018. godine, kada su crveno-beli savladali Liverpul (2:0) u grupnoj fazi Lige šampiona.

BONUS VIDEO Ferdinand u Dohi o Vidiću: Nemanja je najbolji