Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Odjeknula je vest da će Darko Spalević igrati fudbal opet, u svojoj 44. godini, i to za FK Kragujevac. Za Nova.rs, čuveni golgeter je objasnio svoju odluku.

PROČITAJTE JOŠ

Dugo je bio neumoran Darko Spalević, karijeru je profesionalno počeo 1996. godine, završio je 2018. u Kragujevcu, 20-ak puta je menjao klubove, u tri navrata je igrao za Slaviju iz Sarajeva, dres kragujevačkog Radničkog je nosio dva puta, a upravo u Šumadiji se skrasio i igraće za trećeligaški Kragujevac.

„To je inicijativa prijatelja i drugara iz kluba, da im pomognem, pa ćemo sada videti na koji ćemo način to uraditi. To je lepa, drugarska priča, pre tri ili četiri meseca su me kontaktirali, tu sam da im pomognem, prvo kolo je 11. aprila. Učiniću koliko mogu, na terenu i van terena, tu sam. Nemam pojma samo u kojoj ću formi biti, nisam šutnuo loptu 2-3 godine. To je treća gradska liga, ne znam ni kakvi su tereni, radiću malo na sebi“, kaže Spalević za Nova.rs.

Njegova fudbalska odiseja je počela na Kosmetu, završila se u Kragujevcu, raduje ga i povratak Radničkog na stare staze.

„Završio sam 2018. karijeru, u Kragujevcu, a drago mi je što su na putu da se vrate u Superligu, vidim da su finansijski stali na noge, da su jaki i vidim da su napravili dobru ekipu. Doveli su trenera Lintu, čujem se sa igračima i upravom, čovek dobro radi i vidim da su zadovoljni. Baš mi je drago, klub i grad zaslužuju superligaša.“

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Da li ste najponosniji na titulu najboljeg strelca u poznim igračkim godinama, u dresu Radničkog?

„Šta znam, bio sam u Bugarskoj u sezoni 2003-2004, kada smo sa Lokomotivom Plovdiv osvojili prvu titulu prvaka, pre CSKA, Levskog i drugih klubova. Ali uz to, drago mi je da sam i sa Radničkim iz Kragujevca došao iz treće lige u drugu, iz druge u prvu, i da smo bili pri vrhu, izgurali smo 14 utakmica bez poraza, bili smo i treći. U toj ekipi, bili prvi strelac lige sa 34-35 godina, nije mala stvar.“

Onda sigurno raduje i kada vidite da neko van Zvezde i Partizana dođe do vrha liste strelaca, sada dominira Makarić?

„Gledao sam ga, baš je dobar igrač, vidim da dobro gura i to je super, meni je drago kad neko iz manjih klubova se istakne na taj način.“

Igrao je Spalević i za Crvenu zvezdu, a u Sarajevu, ostavio je poseban trag, u tri boravka u timu.

„Tamo sam bio pet godina, stvarno mi je bilo prelepo, sećam se samo lepog iz Istočnog Sarajeva. Kad sam došao, prve godine smo bili treći i igrali smo Intertoto Kup, onda smo igrali Evropu, pa smo sledeće uzeli Kup BiH, prvi put u istoriji Slavije. Vežu me stvarno dobre uspomene.“

Foto:Srdjan Stevanovic/Starsportphoto©

Sve je počelo na Kosmetu, odakle je zbog rata Spalević morao da ode dalje 1999. godine.

„Ja sam se rodio u Kosovskoj Mitrovici, prve korake sam napravio u Radničkom iz Vučitrna, onda sam sa 18 godina prešao u Trepču, stvarno smo imali dobru ekipu i igrao sam dobro, ljudi iz Prištine su me zapazili i prešao sam tamo. Zaratilo se, i onda sam prešao u Bane. Trepča je sedamdesetih igrala prvu ligu, Priština takođe, to su velika dva kluba sa Kosmeta. Nisam skorije išao dole, u poslednjih pet ili šest godina. Meni su prijatelji dole i u Kosovskoj Mitrovici, čujemo se stalno, ali nisam imao prilike skorije da dođem dole.

Sada, plan je barem minimalna forma, kako bi Spalević pokazao da nije tek tako ponovo obuo kopačke, iako je primarno druženje.

„Relativno brzo to kreće, ja nisam spreman, ali opet, to je treća gradska liga, nikad nisam igrao tu ligu. Pretpostavljam da nije na vrhunskom nivou, malo ću da se spremim, da li će to biti dovoljno za 10, 15 ili 20 minuta, videćemo. Doveli su 4-5 igrača koji su igrali u Kragujevcu, koji vole grad i nadam se da će ući u drugu ligu. To je druženje i nije profesionalni fudbal. Rekao sam im da nisam dugo trenirao, ne znam ni da li mogu da izdržim tih 15 minuta“, kroz smeh će Spalević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar