Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

Odluka Uroša Đurđevića da zaigra za Crnu Goru nije mnogo iznenadila javnost, jer je već dug niz fudbalera koji su odabrali dres "sokolova".

PROČITAJTE JOŠ

„Soko zove orla“ nije samo kultna replika iz Balkanskog špijuna, već i dugogodišnja „šifra“ prelaska brojnih reprezentativaca u tabor Crne Gore.

Bilo je debata o tome da li su neki igrači napravili pravi potez, neki su se kasnije pokajali, a bilo je i skandala koji su označili oproštaj od nacionalnog tima.

Pojedini nisu imali pravu konekciju sa Crnom Gorom osim bratskog doživljaja zemlje sa kojom smo bili u poslednjoj zajednici pre samostalnosti Srbije, do 2006. godine.

Ipak, čini se da je najjači utisak prvi ostavio Staniša Mandić, najburniji rastanak imali su Mirko Ivanić i Filip Stojković, dok je Uroš Đurđević najnoviji igrač u jatu „sokolova“.

Foto: EPA/JOHN COWPLAND

STANIŠA MANDIĆ – OD ZLATNOG ORLIĆA DO CRNE GORE

Momku rođenom u Herceg Novom niko ne može da zameri na izboru Crne Gore. Ipak, bio je to šok za sve jer je osvojio svetsku titulu sa Srbijom na Novom Zelandu 2015. godine.

Mnogi su od njega očekivali blistave momente, dao je gol i Brazilu u finalu, a krajem avgusta 2015. godine, nije se našao na spisku Tomislava Sivića, tadašnjeg selektora U21 tima.

Tadašnji sportski direktor Čukaričkog, Vladimir Matijašević, tražio je javno objašnjenje, na spisku je bilo 11 igrača sa šampionskom medaljom, nije šansu dobio Mandić.

Samo nekoliko dana kasnije, Mandić je postao reprezentativac Crne Gore, ali karijerno, nije se snašao klupski.

Prešao je u norveški Songdal, pa je igrao za Zrinjski i sada je član Mure, nije se naigrao ni u dresu Crne Gore.

Foto: EFE/KOCA SULEJMANOVIC

MIRKO IVANIĆ I FILIP STOJKOVIĆ – RADIKALAN RASTANAK

Nisu Ivanić i Stojković igrali protiv tzv. Kosova, odluka o tome je doneta u „pet do 12“, baš kao u slučaju Ljubiše Tumbakovića.

Zato je bilo i jasno da više neće igrati za Crnu Goru, a obojica su prihvatila poziv Crne Gore zbog karijernog momenta.

Bili su svesni da neće dobiti šansu u dresu Orlova, s time da bi Ivanić mogao da se kaje sada. Trenutnim partijama, mogao bi da izazove interesovanje Dragana Stojkovića Piksija, dok je Stojković svoj karijerni reprezentativni momentum propustio nešto ranije.

Stojković je igrao u Čukaričkom i u Cvajti za Minhen 1860, kada je bio daleko od radara Srbije. U tom periodu je i počeo da igra za Crnu Goru, 2016. godine, a prethodno je igrao na Evropskom prvenstvu za Srbiju na U19 turniru i U21, 2012. i 2015. godine.

U jednom trenutku, kada je u reprezentaciji Srbije postojao ozbiljan problem na desnom beku, Stojković nije mogao da igra. Zbog toga ga je kritikovao Aleksandar Kolarov, i ne samo njega, na udaru je bio i Adam Marušić.

„Sa Filipom Stojkovićem i Adamom Marušićem bismo imali opciju više. Ali, treba da se zapitamo zašto oni ne veruju u sebe. Otišao sam u Lacio, nisam igrao za reprezentaciju, a nikad mi nije palo na pamet da igram za Crnu Goru. Kako možeš da igraš za Crnu Goru ako nisi Crnogorac, za Austriju ako nisi Austrijanac. To nije klub. Njihov izbor je bio taj jer nikad nisu verovali da će igrati za reprezentaciju Srbije. Otkud znate da bi igrao ili ne, ne može neko drugi da veruje ako on ne veruje“, rekao je Kolarov 2018. godine.

Foto: Norbert Barczyk / PressFocus

UROŠ ĐURĐEVIĆ

Od ostalih igrača, tu je još Nikola Drinčić, zatim Savo Pavićević, Vukan Savićević, Marko Simić, a priču je zaokružio Uroš Đurđević. Momak koji je svojevremeno bio na raskrsnici između Crvene zvezde i Partizana, doneo je crno-belima poslednju titulu 2017. godine u tandemu sa Leonardom, a sada se vraća u žižu.

Posle neuspešne epizode u Olimpijakosu, fudbalski se vratio u život u Hihonu, a njegova odluka da igra za Crnu Goru posledica je FSS-ovog razvlačenja sa izborom selektora.

Problem sa Piksijevim primanjima u Kini kočio je ranije rešenje, pa je Đurđević uveliko dogovorio prelazak u Crnu Goru, Stojkoviću su ostale vezane ruke.

U svakom slučaju, konkurencija u napadu je jaka zbog Luke Jovića i Dušana Vlahovića, koji je redovan strelac u Seriji A. U međuvremenu je i Đorđe Despotović postao jedan od najboljih strelaca Rusije, tu je i standardni Aleksandar Mitrović.

„Želim da igram, imam 27 godina, želim da se dokažem u nacionalnom timu. Kada smo stupili u kontakt, početkom godine, nisam imao dilemu. Što se tiče Srbije, imao sam jedan poziv, pre skoro pet godina, bio sam na klupi protiv Gruzije. Posle toga nisam imao komunikaciju“, rekao je na promociji Đurđević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram