Foto: . EPA/MATTEO BAZZI, Shutterstock

Punih 15 godina je na svojim leđima imao veliko breme, bio je jedini srpski stručnjak u "Ligama petice" (uz povremene izuzetke) i bio je čovek koji je uvek izvlačio maksimum iz svojih timova.

Srpski Italijan ili italijanski Srbin trenersku karijeru je očekivano započeo u Interu i očekivano kao pomoćnik Roberta Mančinija. Pokupio je sjajne fore, pokupio je trikove i načine na koje bi trebalo da se izbori sa velikim pritiscima.

PROČITAJTE JOŠ

Kruna trenerske karijere bio je dolazak u Milan, koji je odmah pokazao koliko je Mihajlović veliki. Bez onog bio jer je ostao veliki zauvek. Mihajlović je dugo bio noćna mora ovog kluba dok je nosio dres Intera od 2004. do 2006. godine, a veći kompliment teško da možete da dobijete. Navodno je Mihajlović rekao da nikada ne bi trenirao Milan, a onda je postao simbol mira između dva kluba. Promenio je odnose i ponovo ih vratio u normalne okvire.

Mihajlović je i ljute rivale naterao da iznad svega cene kvalitet.

Na predstavljanju je bio maestralan.

„Postoje dobre osnove. Uzeli smo tri sjajna igrača, predsednik je veoma velikodušan. Kada si u Milanu, ne možeš da letiš nisko, već moraš da juriš velike rezultate”, kazao je tada 46-godišnji Mihajlović aludirajući na Baku iz Sevilje, Luiza Adrijana iz Šahtjora i Andreu Bertolačija iz Rome.

Siniša Mihajlović debi u Milanu
Foto: EPA/MATTEO BAZZI

Nije osećao pritisak, već se uklopio u baš ono što su navijači priželjkivali.

„Ime mora biti sačuvano. U Berluskonijevoj eri su mnogi treneri stasali u Milanu, ali je takođe bilo i onih koji su negde drugde osvajali titule. Ja nisam makro, i nemam prošlost koju bih mogao da ponudim navijačima. Ja mogu samo da ih ubedim da sam dobar trener svojim radom i profesionalizmom”, jasan je Mihajlović.

Svoju filozofiju je najbolje pokazao pričom o tome kako je zamislio da igra njegov Milan – budi pobednik ili budi pobeđen.

„Počećemo sezonu u formaciji 4-3-1-2, a kako vreme bude odmicalo, videćemo kako to možemo da unapredimo i šta su naše alternative. To je formacija koja te tera ili da dobiješ ili da izgubiš utakmicu. Imamo sjajne napadače i zato ćemo igrati sa svima njima na teren“, rekao je trener koji će kasnije menjati formaciju

Era Mihajlovića počela je pobedom sa 5:1 nad Alčoneom u pripremnom meču, a još je bitnije kako je Miha pronašao način da podigne igrače. Zaigrali su poletno, odjednom su počeli da shvataju da će im Siniša omogućiti da igraju sve što žele. Da će im čuvati leđa sve dok budu radili ono što od njih traži.

„Sviđa mi se srčanost i borbenost, ali i stav koji pokazuju igrači, bez obzira na rezultat. Na terenu smo probali stvari koje smo radili na treningu. Moramo mnogo da napredujemo ako želimo najviše ciljeve i mislim da za to imamo dosta vremena“, rekao je Mihajlović tada.

Kada postanete trener najljućeg rivala znači da ste uradili fantastičan posao, jedno je kada igrači menjaju klubove (poslednjih godinama milanski velikani to često rade), a drugo je kada se odluče da legenda rivala postane novi trener.

Od leta 2015. godine počela je odiserja Mihajlovića zbog koje je Srbija ponosno isticala kog ima. Jeste to činila i do sada, ali je nekako Mihajlović još jednom uspeo da pomiri dve strane, kao što je to uradio i toliko puta do tada u karijeri.

Siniša je vodio 38 utakmice kao prvi trener Milana i upisao je 19 pobeda uz 10 remija i devet poraza (gol razlika 57:37).

Sve je zvanično počelo 17. avgusta kada je Milan savladao Peruđu sa 2:0 golovima Luiza Adrijana i Keisukea Honde.

Imao je na sebi veliki pritisak jer je trebalo da podigne tim nakon lutanja Klarensa Sedorfa i Filipa Inzagija i pokazao je da ima odličan njuh za talenat. Ostaće večito upamćeno da je upravo Siniša Mihajlović lansirao tada 16-godišnjeg Đanluiđija Donarumu u zvezde. Upravo je on osigurao spokojnu budućnost Italiji narednih 20 godina kada je u pitanju prvi golman reprezentacije. Upravo je Siniša pronašao naslednika Bufonu.

„Uvek si bio ratnik i znam koliko si se borio. Zahvaljujem ti što si uvek verovao u mene i za sve što si mi rekao još od prvog dana našeg susreta. Uvek ćeš biti u mom srcu“, napisao je Donaruma nakon smrti Mihajlovića.

Ostaće upamćeno što ga je Milan smenio 12. aprila 2016. godine i da mu nije dozvolio da podigne trofej sa ovim klubom.

Ranije je Mihajlović uspeo da izbori finale Kupa Italije koje je odigrano 21. maja. Te godine je Morata postigao gol u 110. minutu sudijske nadoknade i tako još jednom odneo Kup u Torino…

Sve je moglo da bude i te kako drugačije da u klubu verovali da Milan može da se osveti za porazom od Juventusa 9. jula (2:1) koji je i koštao Mihu posla…

BONUS VIDEO Fudbalski svet ispratio Sinišu Mihajlovića među legende

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar