Foto: STARSPORT photo Belgrade Serbia

Fudbaleri Crvene zvezde pečatirali su plasman u šesnaestinu finala Lige Evrope remijem protiv Libereca bez golova, a u narednoj rundi će tim Dejana Stankovića sačekati ozbiljna imena.

Potencijalni rivali su Mančester junajted, Totenhem, Arsenal, Napoli, Lester, Milan, Bajer, Roma, Ajaks, Viljareal, PSV, Briž, Šahtjor, Dinamo Zagreb i Glazgov Rendžers.

Žreb će se održati u ponedeljak, 14. decembra u Nionu, u 13 časova, posle žreba za Ligu šampiona. Prvi meč će se igrati 18. februara, revanš je na programu 25. februara, a Zvezdi će ovo biti druga nokaut faza u poslednje četiri godine.

U mandatu Vladana Milojevića, crveno-beli su igrali protiv CSKA iz Moskve i minimalno izgubili sa ukupnih 1:0, čak je u revanšu malo nedostajalo da golom Aleksandra Pešića sadašnji šampion Srbije ode u osminu finala, ali je promašeni zicer skupo koštao ekipu.

Sada Dejan Stanković ima novu priliku za trenersko dokazivanje.

FINANSIJE

Zvezda je ulaskom u LE dobila 2.920.000 evra, plus još 1.571.460 evra na osnovu toga što su u grupnu fazu ušli sa kao 27. na listi klubova sa najvećim UEFA koeficijentom u Ligi Evrope.

Crveno-beli su zahvaljujući učinku sa tri pobede uz dva remija došli još do zarade od 6.773.170 evra, profitiralo se i od kvalifikacija za Ligu šampiona, a eventualno lakši rival u narednoj fazi može doneti i priliku za novu zaradu.

Osmina finala donosi još 1.1 milion evra. U slučaju da Stanković dođe do četvrtfinala, inkasiraće još 1.5 miliona, dok polufinalisti dobijaju 2.4 miliona, finalisti 4.5 miliona i sam pobednik 8.5 miliona evra.

KOEFICIJENT

Nisu na ruku Zvezdi išli rezultati rivala u borbi za visoko kotiranje na listi UEFA, Jang Bojs i Rendžers su pokvarili planove da se zauzme pozicija nosioca u plej-ofu u narednoj sezoni kvalifikacija za Ligu šampiona.

Ipak, crveno-beli su na pragu „overe“ mesta nosioca u 3. rundi, što je takođe veoma značajno – to donosi slabijeg rivala u pretposlednjoj rundi, u plej-ofu i ispadanje donosi sigurnu Ligu Evrope.

Podsećanja radi, tako je Zvezda zapravo dva puta ušla u Ligu šampiona, jer je rasterećeno i sa Ligom Evrope u „džepu“ uspela da prevaziđe Salcburg i Jang Bojs, koji nisu uspeli da iznesu breme favorita.

Takođe, Zvezdin čuveni statističar Playtony je izneo zanimljiv podatak da je klub 19. u ovoj sezoni po broju donetih bodova za nacionalni koeficijent.

Ipak, rana ispadanja naših drugih klubova biće bolna rana zbog propuštene prilike da se zauzme 15. mesto, koje donosi dva tima u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

REKORDI

Zvezda već ima sjajan niz od čak pet utakmica bez poraza, niz od tri pobede, ali i niz od tri meča bez primljenog gola.

Stanković je dao italijanski šmek igri Zvezde, crveno-beli su bili ofanzivni kada je trebalo i kada je za to bilo prostora, na kraju su odigrali dva zatvorena meča i potvrdili da mogu taktički da se nadigravaju i „utegnu“ odbranu, što je bio problem na startu Stankovićeve evropske faze.

Uz to, nedostajao je Crvenoj zvezdi Aleksandar Katai, osetilo se to u igri, ali je i bez njega tim došao do skoro savršenog učinka na kraju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare