Dušan Vlahović, Sergej Milinković Savić i Nemanja Matić
Foto: Marco Canoniero / Alamy / Alamy / Giuseppe Maffia/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Kieran McManus/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Napadač Juventusa mogao bi da napadne Skudeto sa slavnim klubom, dok ostali "orlovi" teško da će se boriti baš za sam vrh

Italijanska Serija A je oduvek bila jedna od najjačih fudbalskih liga na svetu. Srbija je krajem 20. i početkom 21. veka imala nekoliko predstavnika u njoj, asove kao što su Siniša Mihajlović, Dejan Stanković, Vladimir Jugović, Darko Kovačević, ali nikada u ovolikom broju kao danas nije bilo srpskih internacionalaca u Italiji.

PROČITAJTE JOŠ

Vrhunac je doživela upravo u tom periodu kada su u njoj nastupale legende kao što su Frančesko Toti, Paulo Maldini, Đanluiđi Bufon, Gabrijel Batistuta, Zinedin Zidan i mnogi drugi.

Ovog leta od početka prelaznog roka, u Italiju su došla četvorica novih igrača – Nemanja Matić (Roma), Mile Svilar (Roma), Luka Jović (Fjorentina) i Nemanja Radonjić (Torino), i upravo gradovi u koje su stigli poseduju najviše naših igrača.

U timu iz Firence se i te kako priča srpski, za Fjorentinu pored novajlije Jovića igraju i Nikola Milenković, Aleksa Terzić i Matija Nastasić.
Ljubičastu boju je do skoro branio i Dušan Vlahović, koji je otišao u Juventus u rekordnom transferu vrednom 81,6 miliona evra. U gradskom rivalu, Torinu, igraju Saša Lukić, Vanja Milinković-Savić, kao i novo pojačanje Nemanja Radonjić.

Bivši reprezentativac Srbije Nemanja Matić je ponovo ukrstio puteve sa portugalskim trenerom Žozeom Murinjom, tako da će naredne sezone nastupati za Romu. Sergej Milinković-Savić i Dimitrije Kamenović će pokušati da se pobrinu da bodovi u rimskom derbiju stignu na stranu Lacija, a u Veroni nastupaju Darko Lazović i Ivan Ilić.

Neki od njih već godinama dominiraju italijanskim terenima. Vlahović je kao mladić stigao u klub iz Firence, ali se brzo privikao na Italiju i već je u trećoj sezoni bio četvrti strelac lige sa 21 golom. Nastavio je da napreduje i prethodnu sezonu je završio na drugom mestu sa 24 pogotka. Očekivanja su velika i svi se nadaju da će i naredne sezone tresti mreže protivnika u Kalču.

Foto: Printscreen Youtube / AFC Fiorentina

Sergej Milinković-Savić već dugo predstavlja stub Lacija, koji svake godine uspeva da ga zadrži u klubu uprkos velikom interesovanju najvećih evropskih timova. Naredna sezona će mu biti osma u timu iz Rima, ako opet ostane, a iza sebe ima najbolju godinu u kojoj je upisao 11 golova i isto toliko asistencija.

Svi pomenuti igrači pretenduju da budu u timu za Svetsko prvenstvo u Kataru i gotovo da se cela ekipa Srbije može napraviti od fudbalera koji nastupaju u Italiji. Na poslednjem reprezentativnom okupljanu, u timu Srbije su se našli svi osim Svilara, Matića (povukao se iz reprezentacije), Nastasića (povreda), Vlahovića (povreda) i Kamenovića.

U prethodnoj sezoni Srbija je imala 17 igrača koji su nastupali u Seriji A i po tom parametru smo bili osmi. Poljska, Holandija, Francuska, Španija, Brazil, Argentina i naravno Italija su imali više predstavnika.

Jedini koji je uspeo da osvoji titulu šampiona Serije A je mladi reprezentativac Srbije Marko Lazetić. On je sa Milanom podigao trofej prethodne sezone, iako nije odigrao nijednu prvenstvenu utakmicu za roso-nere.

Blizu transfera u Juventus je još jedan reprezentativac Srbije – Filip Kostić, koji je još uvek u redovima Frankfurta. Juventus je spreman da plati 12 miliona evra, ali ga Ajntraht neće pustiti u slučaju manje ponude od 20 miliona, pa ta saga traje.

Srpski fudbaleri u Seriji A

Dušan Vlahović Juventus

Nikola Milenković Fjorentina

Aleksa Terzić Fjorentina

Matija Nastasić Fjorentina

Luka Jović Fjorentina

Nemanja Matić Roma

Mile Svilar Roma

Sergej Milinković-Savić Lacio

Dimitrije Kamenović Lacio

Saša Lukić Torino

Vanja Milinković-Savić Torino

Nemanja Radonjić Torino

Darko Lazović Verona

Ivan Ilić Verona

Marko Lazetić Milan

Filip Đuričić Sasuolo

Ivan Radovanović Salernitana

BONUS VIDEO Ovakvo izvođenje penala do sada još niste videli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar