Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Bernar Kajaco, predsednik Sent Etjena i unije francuskih klubova kaže da će šampionat biti nastavljen najranije 15. juna, ali da mora da se završi po svaku cenu, jer su ogromni gubici zbog pandemije.

„Ne možemo da igramo dok ne bude bezbedno, a to znači u najboljem slučaju od 15. juna. Ali moramo da završimo sezonu po svaku cenu, čaki i da to bude u julu ili avgustu”, rekao je Kajaco za “France blue” uprkos činjenici da bi njegov klub mogao da ispadne.

PROČITAJTE JOŠ

Razlog za ovakav stav je ogromna finansijska kriza (zbog pandemije) koja bi mogla da stavi katanac na vrata polovine članova francuske Lige 1.

“Trenutno svi klubovi gube 250 miliona mesečno. Veoma sam zabrinut. Bez državne pomoći, u roku od šest meseci polovina klubova će podneti zahtev za bankrot. Pet glavnih liga u Evropi već su izgubile četiri milijarde evra (zbog prekida), a naša između 500 i 600 miliona.”

Mnoge firme su se odlučile da se pozovu na zakon i smanje troškove za plate, ali to važi samo za sume do 5.500 evra mesečno.

“Razlika između opšte ekonmije i fudbala je ogromna. Nema mnogo fudbalera koji zarađuju do 6.000 evra. Razliku moraju sami klubovi da plate, a trenutno su bez sredstava. Dobićemo 170 miliona manje od TV prava. Ranijih sezona smo do kraja juna prodavali igrače, ali sada to nije izvodljivo, jer i ostale lige ne znaju kada kreću. Uz to pitanje je i koliko oni imaju novca, jer i oni trpe gubitke. Sve je lančano…”, objašnjava Kajaco.