Liga nikad jača, a biće sve bolja

Možda se mnogim ljubiteljima fudbala širom sveta ne sviđa ono što rade Arape sa novcem koji poseduju, ali neizbežno je reći da smo dobili još jednu veoma zanimljivu i uzbudljivu ligu.

Veliki broj fudbalskih zvezda odlučilo je da ovog leta okuša sreću u Saudijskoj Arabiji, koja više ne privlači igrače samo novcem, već i mogućnošću da se takmiče sa sebi sličnima.

Može se reći da je pomama za arapskom ligom krenula od dolaska Kristijana Ronalda u Al Nasr na zimu, a već sada, nepunu godinu kasnije, možemo da je svrstamo u jednu od jačih liga na svetu.

PROČITAJTE JOŠ:

Na otvaranju nove sezone Al Ahli je savladao Al Hazem sa 3:1, a het-trik je upisao dobro poznati Brazilac Roberto Firmino. Teško da je to mogao da bude bolji debi za Firmina, a pošteno je reći da je uz sebe imao pomoć Rijada Mareza i Alana Sent-Maksimana.

Kada znate da su se pored njih trojice na terenu u istom dresu našli i Frank Kesi i Ezgjan Alioski, dok je na golu bio Eduard Mendi, onda vam je jasno da Al Ahli važi za favorita za titulu.

Međutim, daleko od toga da je glavni u toj trci. Al Nasr, Al Hilal i Al Itihad su se pakleno pojačali i spremni su za borbu za trofeje u narednim godinama.

Pored Ronalda, koji je sad već domaći u Arabiji, za Al Nasr nastupaju i Sadio Mane, Seko Fofana, Marcelo Brozović, Aleks Teleš, Taliska…

Al Nasru je prošle sezone izmakla titula, čak ni trofej u Kupu nije osvojen, pa je glad Ronalda i drugara sigurno porasla, pogotovo sa novim transferima.

Kada se priča o Al Hilalu prva asocijacija je brzo postao Sergej Milinković-Savić. Njega su mnogi stručnjaci videli kao igrača u nekom od evropskih velikana, ali se Sergej odlučio za put u Arabiju, što se za sada pokazalo kao dobar potez.

Srpski kreativni vezista je na šest nastupa za novi klub upisao već tri gola i jednu asistenciju, deluje da mu prija uloga i nova sredina, dok Al Hilal ima ozbiljne namere u sezoni koja je počela.

To najbolje pokazuju transferi odrađeni na leto, jer su se Sergeju priključili i Malkom, Ruben Neveš i Kalidu Kulibali.

Možda to na papiru nije jak tim kao Al Nasr, pa čak ni kao Al Ahli, ali nema sumnje da su ambicije velike i da će navijači u sve većem broju pratiti dešavanja u saudijskoj ligi.

Prošlosezonski šampion bio je Al Itihad, koji je ovog leta ugrabio nekoliko premija. Prva među njima bila je dovođenje Karima Benzeme iz Real Madrida, a posle njega ojačana je i sredina dolascima Fabinja iz Liverpula, odnosno Ngola Kantea iz Čelsija. Društvo Benzemi u napadu praviće Žota (ali ne onaj iz Liverpula, ovaj je došao iz Seltika), a ostatak tima čine uglavnom domaći fudbaleri.

Al Itihad je u pripremnom periodu izgubio od Al Hilala sa 3:1 na Arapskom kupu šampiona, ali nema sumnje da će u sezonu ući daleko spremnije.

Iz drugog plana vrebaće Al Etifak, koji je najveću promenu napravio na mestu trenera, koje je zauzeo Stiven Džerard. Znala je legenda Liverpula odmah koga želi da dovede, pa je brzo usledio transfer Džordana Hendersona upravo iz Engleske.

Sem njega iz Evrope je stigao napadač Musa Dembele iz Liona, kao i defanzivac Džek Hedri iz Klub Briža.

PROČITAJTE JOŠ:

Navijačima i fudbalskim fanaticima u Srbiji biće zanimljivo da isprate utakmice Al Feihe, koja je prošle sezone uzela trofej u Kupu, a bila je tek 11. na tabeli u ligi. Za Al Feihu nastupaju Vladimir Stojković i Milan Pavkov, ali za vreme leta nisu dovedena zvučna pojačnja, pa im se s razlogom daju minimalne šanse za trofeje.

Prošle sezone u vrhu su bili i Al Šabab i Al Tavon, ali je teško očekivati da će moći da isprate pomenute timove koji su se mnogo više pojačali.

Liga Saudijske Arabije ima 16 timova, pored toga na programu će biti i Kup, a već neko vreme se šuška o tome da bi u bliskoj budućnosti moglo da dođe do udruživanja sa evropskim klubovima i pravljenjem zajedničkog takmičenja. I dalje se takve priče ne mogu uzeti sa sigurnošću, ali neminovno je reći da je fudbal doživeo ekspanziju u Aziji i nema razloga da ne nastavi da se razvija u pravom smeru.

Arapski milioni svakako jesu pokrenuli celu priču, ali ona je sada mnogo više od novca. Za sada sve sugeriše na to da ćemo u Arabiji gledati ozbiljan i konkurentan fudbal, a prenosi utakmica biće na Sport klubu.

Standings provided by Sofascore

BONUS VIDEO Vuletić o krivičnoj prijavi protiv sudija i odlukama na štetu Partizana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar