Problem oko pasoša i vize Gelora Kange pred put Crvene zvezde u Jermeniju
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

U ponedeljak je bilo planirano da se reši "afera Kanga", ali do toga još nije došlo u sukobu Konga i Gabona.

Kako pišu afrički mediji, delegacija Konga donela je nove dokaze da su podaci o godini rođenja Gelora Kange lažirani, a 24. maj označen je kao „Dan D“ u slučaju fudbalera Crvene zvezde i reprezentacije Gabona.

Podsećanja radi, Kanga je optužen da je lažirao lične podatke i dokumentaciju, kako bi na prevaru dobio državljanstvo Gabona.

Celu aferu pokrenuo je Fudbalski savez Konga, koji tvrdi da je Kanga rođen u toj zemlji i to pet godina ranije nego što stoji u njegovim zvaničnim podacima.

Kongo tvrdi da se tek sa 17 godina Kanga preselio u Gabon, gde je falsifikovao krštenicu i ostalu dokumentaciju kako bi igrao za reprezentaciju, uz dodatni „plus“ koji donosi godište.

U sedištu afričke kuće fudbala, bilo je zakazano finalno suočavanje, ali pojedini mediji tvrde da se delegacija Gabona nije pojavila na video konferenciji.

To je Gabon demantovao, rečima da Savez „uverava sportsku javnost da je učestvovao na video konferenciji prema utvrđenom rasporedu i da se mirno čeka pisana i obrazložena odluka u narednim danima“.

S druge strane, delegacija Konga navodi da ima veliki broj dokumenata koji potvrđuju da je pravo ime Kange „Gelor Kijaku Kijaku Kijangani“, i da je rođen u toj zemlji, kao i njegovi roditelji.

Navodi se i da postoji dokaz da je Gelorova majka preminula 1986. godine, pa nije mogla da ga rodi 1990, što je njegova zvanična godina rođenja sa kojom je došao u ruski fudbal, zatim i u Crvenu zvezdu i Spartu iz Praga, iz koje se vratio na Marakanu.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare